HIILIMIILUT

Joutsan seudulla on vuosisatojen ajan eletty omavaraistaloudessa. Kaikki elämässä tarvittavat tuotteet pyrittiin tuolloin valmistamaan itse. Viljelyn ohella talonpojat saivat lisätuloja tervan ja hiilen poltosta. Hiiltä alueella tarvittiin raudan jalostukseen. Alueella ei ollut kaivoksia, mutta rautaa saatiin järvimalmista.
Myös Joutsan Joutopäivillä on valmistettu rautaa järvimalmista. Vuonna 1994 Joutopäivien työnäytöksissä poltettiin rautaa kahteen kertaan. Tätä varten talomuseolle rakennettiin rautahytti. Raudanpolttoa johtanut perinnemestari Pentti Manninen piti polton suurimpana ongelmana puhallusilman säätöä. Hän kuitenkin uskoi, että museomäen rautahyttiä tultaisiin käyttämään vielä myöhemminkin. Joutsassa raudanpolttoon ei valitettavasti voitu käyttää oman miilun hiiliä, sillä hiilimiilua poltettiin Joutsassa vasta muutamaa vuotta myöhemmin.

 Vuosisadan vaihteessa otetussa kuvassa raudan nostajia Viherillä.

Hiilen poltto tapahtui hiilimiilussa. Miilun polttaminen ja ladonta oli tarkkaa työtä, sillä niistä riippui miilusta saatavan hiilen määrä. Hiilen poltto vaati paljon tilaa ja puuta, sillä miilunpolttajien kertomusten mukaan miilun keskimääräinen ympärysmitta oli 16 syltä eli 28,5 metriä. Miiluun ladottavat halot olivat jopa 5 kyynärän eli noin 3 metrin mittaisia. Puun laatu määräytyi hiilen käyttötarkoituksen perusteella. Valmiiksi ladottu miilu peitettiin havuilla, jonka jälkeen miilu mullattiin mullalla tai turpeella. Miilun sivuille ja päälle jätettiin aukot, joilla säädeltiin miilun palamista. Miilun sytyttyä päällysaukko tukittiin turpeella.
Paikaksi miilulle valittiin hyvä korpi, johon suuri miilu rakennettiin. Näin raaka-aine oli lähellä, eikä miilusta vapautuva savu ollut haitaksi asutukselle. Miilun lähellä oli hyvä olla vettä sammuttamiseen ja turvetta miilun peittämiseen. Miilua oli vahdittava ympärivuorokautisesti, että palaminen pysyi sopivana. Tuli ei saanut päästä polttamaan miilua ilmiliekkeihin, mutta sen oli kuitenkin pysyttävä koko ajan kytevänä. Riittävästi palanut miilu tukahdutettiin lopuksi turpeella, jonka jälkeen sen annettiin jäähtyä muutaman päivän ajan. Jäähdytys esti miilua syttymästä avattaessa liekkeihin ja samalla helpotti hiilien käsittelyä. Täysin jäähtynyt hauta avattiin ja hiilet lapioitiin tilapäisiin suojiin. Hiilet saatettiin ajaa myös suoraan rautaruukille. Pohjan tyhjennyttyä alettiin latomaan uutta miilua. Samaa miilunpohjaa käytettiin vuosikausia.
Koska miilun poltto kesti noin kolme viikkoa rakennettiin miilun lähettyville miilusaunoja, joissa miilunpolttajat saivat levätä vahtivuorojensa välissä. Miilusauna oli usein maapohjainen ja se rakennettiin jo ennen varsinaisen miilun rakentamista.
Hiilenpoltto loi myös omat ammattilaisensa, jotka elivät hiilen valmistuksella ja asuivat miilusaunoissa. Miilunpoltto ajoittui talveen, jolloin maatilojen työt antoivat tilaa hiilen valmistukselle. Myös puun kuljetus helpottui lumisessa metsässä.

Vanhan hiilimiilun pohja on havaittavissa maastossa joko pyyntikuopan kaltaisena syvänteenä tai puolisen metriä korkeana hiekasta tehtynä kumpareena. Miilun pohjan halkaisija on muutaman metrin suuruinen. Miilun jäänteet erottaa esimerkiksi pyyntikuopasta pintaturpeen alta löytyvästä hiilestä ja noesta. Miilunpohjan ympärillä on joskus havaittavissa katkonainen oja, jolla on säädelty miilun ilmanottoa.

Joutsan Joutopäivillä poltettiin hiilimiilua perinnenäytöksessä vuonna 1997. Miilua polttamaan oli kutsuttu miilumestari Juhani Hallapuro Vimpelistä. Jokavuotisen tavan mukaan Hallapuro nimitettiin perinnemestariksi. Miilumestarin rakennelmasta saatiin 10000 litraa soivia ja silkkisiä ns kultamitalihiiliä. Samalla pidettiin myös miilukurssi, jolla opeteltiin vanhaa hiiliperinnettä.