Ikkunatehtaan valttina huippulaatu ja käsityö

Kun Markus Palola sai tarjouksen lähteä Joutsaan luotsaamaan ikkunatehdasta, Palola myöntyi saman tien. Mikäpä onkaan olla tällaisen yrityksen johdossa, kun tuote on vaatimattomasti määriteltynä Suomen paras.

Liiketoimintajohtaja Markus Palola on tehnyt pitkän uran ikkunoiden parissa, johdon ja kehittämisen tehtävissä. Hänelle on kunnia-asia saada johtaa nyt Sydänpuu Ikkunat ja Ovet Oy:tä, pian 30-vuotiasta joutsalaista yritystä. Vuonna 2013 Profin Oy:n ostama Sydänpuu kuuluu tällä hetkellä Pihla Groupiin, joka puolestaan on osa ruotsalaista Inwido-konsernia. Muiden konserniin kuuluvien ikkunamerkkien rinnalla Sydänpuu pitää paikkansa perinneikkunoiden ja -ovien valmistajana.

Yritys on kulkenut omaa polkuaan perinneikkunoiden parissa alusta lähtien. Ikkunatuotannossa yleistynyttä alumiinia Sydänpuu ei halunnut tuotteissaan silloin käyttää, eikä sitä käytetä vielä nytkään. Tehtaalla moni työvaihe tehdään edelleen käsityönä, ja tarvittaessa taloon voidaan valmistaa tarkalleen tietyn rakennuskauden mukaiset ikkunat heloineen ja pintakäsittelyineen. Ammattiylpeys ja puusepäntaidon leima on kantanut näihin päiviin saakka.

Markus Palola

Pienen tehtaan itsenäisyys, ison konsernin tuki

 

Tällä hetkellä Sydänpuulla on Palolan mielestä entisestään uusia mahdollisuuksia menestyä, kun taustatukea saa suurelta yhtiöltä toisin kuin itsekseen puurtamalla.

– Nyt meillä on suuren yhtiön taloudelliset ja osaamisresurssit tukenamme, ja myös myyntikontaktointi on kasvanut. Saamme apua kaikessa ihan eri tavalla. Konsernin ansiosta tänne Joutsaan on tulossa Ruotsin päätöksellä isoja investointeja lähitulevaisuudessa, Palola paljastaa.

Työmatka Palolalla taittuu kolmisen kertaa viikossa Jyväskylästä Joutsaan ja takaisin. Muutoin tehdään etätyötä Jyväskylästä käsin. Sydänpuun noin 30:sta työntekijästä moni muukin kulkee työmatkansa muualta kuin kotikunnan rajojen sisäpuolelta.

Tehtaan sijainti Joutsassa on Palolan mukaan myös toiminnan kannalta ihan hyvä.

– Toki asiakkaamme sijaitsevat pääosin isommissa kaupungeissa, mutta ehkä me tällä annetaan vähän tasoitusta kilpailijoillemme jotka sijaitsevat niitä hieman lähempänä, Palola pohtii.

Markus Palola kuitenkin uskoo, että sen tasoituksen Sydänpuu kyllä kestää – tehdäänhän täällä hänen mukaansa Suomen parhaita perinneikkunoita.

Lue myös muiden Joutsalaisten yrittäjien kertomaa

Etätyö maalla toi pysyvästi Joutsaan

Valokuvaaja ja toimittaja Ilona Savitie

Tekoälyn vastapainoksi lenkille metsään

Ohjelmistoyritys Fikuro Jussi Seppälä

Perheyritykselle on tärkeää pysyä Joutsassa

Insinöörityö Hentinen Oy Ilkka Hentinen