Rautakauppaa Nelostien varrella

Kauppias Juha Simola on pyörittänyt vaimonsa kanssa Joutsan K-rautaa seitsemän vuotta. Hyvien liikenneyhteyksien ansiosta asiakkaita käy pidemmänkin matkan päästä ja työvoimaa on helppo saada.

Simolalle yrittäjyys on siirtynyt verenperintönä. Hänen isoisänsä perusti sekatavarakaupan Joutsaan 1931. Vuosien saatossa yritys siirtyi Simolan vanhempien vastuulle ja yritystoiminta siirrettiin Sysmään. Simola pääsi kauppaan töihin jo nuorella iällä ja alan lainalaisuudet tulivat nopeasti tutuiksi.

Peruskoulun jälkeen Simola alkoi työskennellä kaupassa täysipäiväisesti ja hankki samalla kaupallista teoriatietämystä erilaisista kaupallisen alan kursseista ja koulutuksista. Hän on suorittanut muun muassa yritysjohtamisen ammattitutkinnon.

Minulle on aina ollut selvää, että minusta tulee yrittäjä. En ole koskaan edes miettinyt muita vaihtoehtoja. Kyllä tähän hommaan synnytään, Simola sanoo.

Sijainti keskeisessä roolissa

Sekatavarakaupan päämyyntiartikkelit olivat päivittäistavaroita, mutta kaupassa oli myös pieni rautapuoli. 90-luvun puolivälin jälkeen perheyrityksessä tehtiin selkeä suunnanmuutos ja erikoistuttiin rautakauppaan. Muutama vuosi tämän jälkeen Simola astui vaimonsa kanssa yrityksen ruoriin.

Yrittäjyyden alkutaipaleella Simolat pyörittivät rautakauppaa Sysmässä. Kun Joutsasta, Nelostien varrelta, vapautui sopiva liiketila, pariskunta päätti laajentaa toimintaansa perheyrityksen vanhaan kotikaupunkiin.

Aloitimme Joutsassa vuonna 2010. Olihan tämä meille suuri investointi. Kun on kaksi liikettä, työtä ja kulujakin on kaksin verroin. Emme ole kuitenkaan päivääkään katuneet. Paras puoli on ollut Joutsan maantieteellinen sijainti. Meille on helppo tulla kauempaakin, joten joutsalaisten lisäksi liikkeessä asioidaan Toivakkaa, Luhankaa, Hartolaa ja Pertunmaata myöten, Simola myhäilee.

Simolan K-raudat työllistävät sesonkiaikana 14 henkilöä. Molempiin liikkeisiin on saatu riittävästi osaavaa työvoimaa, joten yrittäjäpariskunnan on mahdollista pitää myös vapaata. Työpäivät pysyvät järkevän pituisina ja sunnuntait pyhitetään levolle.

Joutsassa työvoiman saatavuus hyvä, koska tänne on helppo tulla useammalta paikkakunnalta. Meillä on alueella myös todella hyvä kumppaniverkosto. Pystyn suosittelemaan asiakkaillemme osaavia tekijöitä jokaiseen hommaan, Simola sanoo.

”Joutsa on mahdollisuuksien paikka”

Kesän lähestyessä rautakauppojen kassakoneet alkavat kilahdella tihenevään tahtiin. Joutsassa myynti kasvaa erityisen voimakkaasti, sillä alueelle saapuu tuhansia kesäasukkaita. Tuolloin kesäkukat, puutarha- ja pihatuotteet, ulkomaalit sekä puutavara menevät pikavauhtia kaupaksi. Sisustustuotteetkin innostavat tyylitietoisia vapaa-ajanasukkaita. Työvoiman saatavuus nouseekin tärkeään asemaan juuri kesäisin.

Joutsassa on erityisen hyvä tilanne kesätyöntekijöiden saatavuuden suhteen. Olemme saaneet töihin nuoria särmiä kavereita, joilla riittää palveluhalukkuutta, Simola kiittelee.

Simola jakaa kiitosta myös Joutsan kunnan suuntaan. Hänen mukaansa Joutsassa ollaan valmiita kuuntelemaan yrittäjiä ja ollaan valmiita kehittämään kuntaa aktiivisesti. Simola suositteleekin kuntaa lämpimästi muille yrittäjille.

Sanoisin, että tämä on mahdollisuuksien paikka. Sijainti on hyvä ja yrityksen pyörittäminen tulee halvemmaksi kuin kehäkolmosen sisäpuolella. Uusia yritystonttejakin on hyvin saatavissa. Suorastaan kummastuttaa, että yritykset eivät ole hyödyntäneet Joutsaa nykyistä paremmin, Simola miettii.

Lue myös muiden Joutsalaisten yrittäjien kertomaa

Rakkaudesta ruusuihin

Sari Malin, Joutsan Kukka-Sari

Suomen paras cheddar syntyy lähimaidosta

Pertti ja Markku Liias, Jukolan Juusto

Keskeinen sijainti on ykkösjuttu

Tuomas Mertanen, ABC Joutsa