Suomen paras cheddar syntyy lähimaidosta

Jukolan Juuston herkut syntyvät lähitilan aamumaidosta. Suomen parasta cheddaria päästään valmistamaan kaksi tuntia lypsyn jälkeen. Toimiva logistiikka maitotilalta juustolalle ja juustolalta asiakkaille on yrityksen keskeinen kilpailuvaltti.

Veljekset, Pertti ja Markku Liias, varttuivat 1900-luvun alussa perustetulla Jukolan maitotilalla. Pertti on aikuistuttuaan jäänyt talon isännäksi ja kasvattanut tilan koon 300 lypsylehmään. Markku on puolestaan opiskellut itselleen juustomestarin tutkinnon ja työskennellyt yli parinkymmentä vuotta juustojen parissa eri puolilla Suomea. Tutuksi ovat tulleet myös ulkomaiset juustolat aina Yhdysvaltoja myöten.

2010-luvun alkupuolella Nelostien varresta, vain muutaman kilometrin päästä Jukolan tilalta, vapautui Joutsan kunnan omistama tuotantotila. Veljekset alkoivat pohtia mahdollisuuksia yhdistää osaamisensa ja aloittaa tiloissa juuston tuotanto.

Keskustelimme Joutsan kunnan kanssa yritystoiminnan aloittamisesta ja tiloihin vaadittavista suurista muutostöistä. Ideaamme suhtauduttiin innostuneesti ja sopimukseen päästiin nopeasti. Vuokrattujen tilojen omistajana kunta auttoi suuresti muutostöiden käynnistämisessä ja valmistumisessa. Saimme sovittua vuokrasopimuksen ehdoistakin joustavasti, toimitusjohtaja Markku Liias kiittelee.

Nopeaa kasvua

Liiakset tiesivät, että pienen juustonvalmistajan ei ole helppoa menestyä suuryritysten puristuksessa. Veljesten olikin löydettävä tuotesegmentti, joka on jäänyt muilta huomaamatta – se oli cheddar. Sitä veljekset alkoivat valmistaa Pertin tilan tuottamasta aamumaidosta. Koska tila oli lähes juustolan vieressä, maidosta päästiin tekemään juustoa vain pari tuntia aamulypsyn jälkeen.

Saimme kehitettyä huikean tuotteen! Vastaavaa on vaikea löytää edes USA:sta tai Britanniasta, jossa cheddarin tekemisestä on pitkät perinteet. Valttejamme ovat tuore maito, tarkoin valitut hapatteet, huolella kehitetty reseptiikka, aidon cheddarin valmistusmenetelmät sekä juustomestareiden ja henkilökunnan ammattitaito. Tekemisestä emme tingi! Liias toteaa palo silmissään.

Kaikesta näkee, että laadukkaan juuston valmistaminen on hänelle suuri intohimo.

Tilojen remontointi ja tuotekehitys veivät vuoden päivät. Varsinainen tuotanto päästiin aloittamaan vuonna 2014. Ensimmäisenä vuonna juustoa valmistui yhden työntekijän voimin 8000 kilon edestä. Sen jälkeen tuotanto on tuplattu vuosittain.

Viime vuonna juustoa valmistui 40 000 kiloa ja vuonna 2017 tavoitteena on 80–100 000 kilon tuotanto. Liiaksen mukaan tuotanto on mahdollista vielä kolminkertaistaa, jolloin kaikki Jukolan tilalla tuotettu maito menisi juuston tuotantoon.

Kovan kasvun myötä työntekijämääräkin on kasvanut seitsemään. Tuotevariaatioitakin on kehitetty jo kymmenkunta; Aito Cheddar Originaalin rinnalle on tullut esimerkiksi chilillä, mustapippurilla ja valkosipulilla maustetut versiot.

Joutsassa yrittäjä on arvossaan

Jukolan Juuston matka on käynnistynyt parhaalla mahdollisella tavalla. Yrityksen cheddar on valittu Suomen parhaaksi, ruokabloggarit kirjoittavat tuotteista ylistyssanoin ja ravintoloitsijat sekä kauppaketjut tilaavat tuotteita kilvan myytäväksi. Nelostietä ajavien rekkojen on helppo pysähtyä Jukolan Juuston pihaan noutamaan uutta lastia asiakkaille vietäväksi.

Töitä tämä on vaatinut valtavasti, suurten investointien ja cheddarien pitkien kypsytysaikojen vuoksi taloudenpito on ajoittain hyvin haastavaa. On kuitenkin ollut upeaa huomata, että tuotteistamme tykätään ja asiat edistyvät näin mahtavasti. Uskon, että olemme osaltamme luoneet myös vireyttä kuntaan, Liias sanoo.

Hän on kiitollinen Joutsan kunnan antamasta taustatuesta ja kannustuksesta yritystoiminnan alkumetreillä. Muille yrittäjyyttä pohtiville Liiaksella onkin selväsanainen viesti.

Joutsa on valtavan hyvällä paikalla ja logistiikka toimii joka suuntaan. Täällä on positiivinen tekemisen meininki ja kunta arvostaa yrittäjiä. Kannattaakin käydä keskustelemassa Joutsan kunnan tarjoamista mahdollisuuksista. Esimerkiksi yritystontteja on hyvin saatavissa, Liias suosittelee.

Lue myös muiden Joutsalaisten yrittäjien kertomaa

Rakkaudesta ruusuihin

Sari Malin, Joutsan Kukka-Sari

Keskeinen sijainti on ykkösjuttu

Tuomas Mertanen, ABC Joutsa