Päivitetty 31.8.2018: Talousvesi keitettävä yhä edelleen Joutsan ja Luhangan kuntien talousvesiverkoston alueella

elokuuta 28, 2018 at 12:46 ip.

Vesi tulee edelleen keittää Joutsan Vesihuolto Oy:n jakelualueella Joutsan ja Leivonmäen taajamissa sekä Kivisuon, Pappisten, Tammihaara-Savenahon ja Uimaniemen vesiosuuskuntien jakelualueilla ja Pohjois-Hartolan vesiosuuskunnan Joutsan kunnan puoleisella osuudella. Luhangan kunnassa vesi tulee keittää Luhangan vesilaitoksen ja Tammijärven vesiosuuskunnan jakelualueilla.

Keittokehotus ei koske Joutsan Mieskonmäen vesiosuuskuntaa, jolla on oma vedenottamo.

Ylävesisäilötä ja sen veden laatua tutkittu

Asian selvittelyn yhteydessä ei ole tullut esille selvää syytä koliformisten bakteerien esiintymiselle. Tutkimusten perusteella näyttää kuitenkin siltä, että syystä tai toisesta koliformit ovat lisääntyneet Joutsan vesitornissa eli ylävesisäiliössä. Eilen 30.8. säiliön eri kerrostumista otetut näytteet osoittavat, että koliformisia bakteereita on edelleen säiliön vedessä.

Joutsan Vesihuolto Oy on aloittanut ylijuoksutukset säiliön veden vaihtumisen varmistamiseksi. Säiliö tarkastetaan ja puhdistetaan ulkopuolisen asiantuntijan avulla pikaisella aikataululla. Säiliön huoltotöistä tiedotetaan erikseen.

Jyväskylän kaupungin ympäristöterveydenhuolto jatkaa tilanteen selvittämistä Joutsan Vesihuolto Oy:n kanssa. Keittokehotus on voimassa toistaiseksi ja verkoston kloorausta jatketaan edelleen. Tilanteen jatkosta tiedotetaan seuraavan kerran Joutsan ja Luhangan kuntien ja Jyväskylän kaupungin internetsivuilla viimeistään tiistaina 4.9. iltapäivällä.

Vedenjakelupisteet ovat edelleen käytettävissä

Joutsan Vesihuolto Oy:n järjestämistä tilapäisistä vedenjakelupisteistä voi hakea talousvettä omiin puhtaisiin astioihin veloituksetta. Jakelupisteet sijaitsevat Leivonmäen Teboil-huoltamon parkkipaikalla ja Hyvämieli-kaupan edustalla osoitteessa Leivonmäentie 11. Joutsan taajamaan on pystytetty jakelupisteet kunnanviraston eteen ja terveyskeskuksen parkkipaikalle, Joutsan ABC:n parkkipaikalle sekä Joutsan Palvelukodin ja Attendo Erikinpuisto -hoivakodin väliselle alueelle Perttulanpolulle. Luhangassa jakelupisteet sijaitsevat kunnanviraston pihassa sekä Tammijärven osuuspankin pihassa.

Ympäristöterveydenhuolto muistuttaa, että asiakkaiden tulee huolehtia vesiastioiden puhtaudesta hakiessaan vettä jakelupisteiltä. Lisäksi vesi tulee säilyttää kylmässä jääkaappilämpötilassa. Vettä ei ole syytä varastoida kuin parin päivän tarpeisiin kerrallaan.

Talousveden laadun mikrobiologinen heikkeneminen havaittiin alunperin 15.8. otetuissa vesinäytteissä, minkä johdosta perjantaina 17.8. annettiin varotoimenpiteenä keittokehotus Leivonmäen taajaman ja Kivisuon vesiosuuskunnan jakelualueille.

Vedenkäyttöohjeet

Keitä vettä 5–10 minuuttia. Muista keittää myös mehun laimennukseen käytettävä vesi. Mikäli vesi kiehuu ja tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.
- Kahvinkeittimissä tai vedenkeittimissä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.
- Muistathan, että myöskään jääkuutioita ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.
- Huuhtele vihannekset ja salaatit keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä.
- Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.
- Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen, peseytymiseen ja WC:n huuhteluun voit käyttää hanavettä aivan normaalisti.
- Huolehdi siitä, että pestyt astiat ja esimerkiksi leikkuualustat kuivuvat kunnolla ennen seuraavaa käyttöä.


Lisätietoja: 
- toimitusjohtaja Tapio Kämppi, Joutsan Vesihuolto Oy, p. 0400 799 038
- rakennustarkastaja Risto Salonen, Luhangan kunta, p. 040 555 8204 
- ympäristöterveyspäällikkö Kari Lampivuo, p. 014 266 2376
- johtava ympäristöterveystarkastaja Kirsti Leppänen, p. 014 266 2378 
- ympäristöterveystarkastaja Piia Kepanen, p. 014 266 2380

Tags: