Ehkäisevä perhetyö

Ehkäisevä perhetyö on sosiaalihuolto- ja lastensuojelulain mukaista palvelua. Sitä järjestetään joutsalaisille perheille, joissa on alaikäisiä lapsia.

Perhetyöntekijä voi toimia keskustelukumppanina tai hyvin konkreettisena apuna tilanteissa, joissa vanhemmat kaipaavat tukea perusarjessaan tai heidän jaksamisensa on koetuksella. Näitä tilanteita voivat olla aivan tavalliset arjen haasteet, vanhemman väsymys tai uupumus, synnytyksenjälkeinen masennus, verkostojen vähäisyys, lasten haastava käyttäytyminen tai muut kasvatukseen liittyvät asiat, vakava sairastuminen tai kuolemantapaus perheessä.

Perhetyöntekijä voi tavata perhettä kertaluontoisesti tai perheen kanssa voidaan sopia pidempään jatkuvasta työskentelystä. Työmuotona on pääsääntöisesti kotikäynnit, mutta myös tapaamiset toimistolla tai muissa toimintaympäristöissä ovat mahdollisia. Perhetyöntekijän tärkeimpiä työvälineitä ovat keskustelu, arjen askareisiin osallistuminen sekä leikki.

Ehkäisevä perhetyö on vapaaehtoisuuteen perustuvaa eikä vaadi lastensuojelun asiakkuutta. Neuvola, päivähoito tai koulu voi ohjata perheen ehkäisevän perhetyön piiriin.

Palvelu on maksutonta ja sitä haetaan täyttämällä ehkäisevä perhetyö -hakemus.

Yhteydenotot:

johtava sosiaalityöntekijä
Aila Niinikoski
puh. 040 176 8057

aila.niinikoski (at) joutsa.fi

Ehkäisevä perhetyö -hakemus