Sankarihautajaiset Joutsan kirkossa

"Ryssän koneet käyvät tervehtimässä alokkaita"

Väinö Järvilä astui palvelukseen 15. helmikuuta 1940. Heti alussa hän sai kosketuksen sodan todellisuuteen.

18.2.40

Terve Siiri.

Matka sujui mainiosti, paitsi Lahdessa ja Riihimäellä jouduimme ilmasuojiin. Olimme kerinneet majoittua erääseen paikkaan kolmeksi päiväksi niin meidät muutettiin 12 km pohjoiseen. Heti kun ehdittiin ensimmäiseen paikkaan majoittua, tuli ryssä tervehtimään. Kun ilmahälytys tuli, jota seurasi ryssän koneet, rupesin minä ensin aukealle polulle suolle, josta minä kuitenkin kömmin lähettyvillä olevien Heinon ja Villen luo.

Koneet saapuivat korkealla noin 4000–5000 m korkeudessa. Tykistöpatteri avasi tulen kahdelta suunnalta. Oli komiata katsella punaisien ranaattien lentelevän koneiden seassa, jotka sitten räjähtivät muodostaen aina savupallon ilmaan. Koneet tulivat kohdalle alkaen pommittaa kauppalaa ja metsiä. Pommit näki kun ne heitettiin koneesta. Ranaatti putos juuri siihen missä olin aikaisemmin.

Pommitukseen osallistui 5–6 konetta. Kuulemma käyvät aina tervehtimässä alokkaita kun ne tulevat. Lauantaina ne kävivät uudestaan pommittamassa. Voin joutua aliupseerikouluun. Laita uutisia Joutsan pojista ja Einosta. Laita uutisia rintamalta sillä täällä ei tiedä uutisista mitään. Ruokaa eikä vaatteita ei tarvitse lähettää paitsi jos sen päähineen lähettää.

Stm Väinö
10/J.v.koul.K.3
Kpk 16