Sankarihautajaiset Joutsan kirkossa

"Kyllä kai täällä tulee pöpiks ennenkuin sota loppuu"

Väinö Tanttu (1915–2000) palveli jatkosodassa JR 4:ssä. Joulukuussa 1941 hän kirjoitti kirjeen Tauno Mattilalle Laitjärvelle.

Rintamalla 10.12.41

Heipä vaan, kiitän kirjeestäsi, jonka sain illalla omaan käteen. Kyllä tämä tosiaankin keljuttaa ja enemmän kuin keljuttaa tämä sota, kun ei pääse etes lomallekaan. Kun on oltu rintamalla koko aika ja kovissa paikoissa. Nytkin on oltu pari kuukautta ihan ilman huilimatta.

Kyllä kai täällä tulee pöpiks ennenkuin tämä sota loppuu, kun ei tietä vaikka tämä olis alkua kun näyttää siltä ja kun on ollu 38 as pakkasta. Onkos siellä ollut minkälaista ilmaa? Vaikka laittaa vaatetta päälensä niin paljon kuin pystyy niin sittenkin on paleltunu pojilta varpaita. Vaikka ei ole ihme kun vuorokauskaupalla hangessa joutuu makaamaan.

Me ollaan täällä Muurmannin ratalla, ei täällä ole ketään tuttua. Tällä kertaa tuntuu ihan toivottomalta, kun aina vaan hääritään. Jaaha lopetan. Näkemiin Tauno.

Rintamaterveiset teille
Tanttu Väinö

JR 4 siirrettiin lokakuussa 1941 Kannakselta Karhumäen rintamalle. Rykmentissä palveli vain muutamia joutsalaisia. Ilmeisesti siksi Väinö kirjoittaa ettei Muurmannin radalla ole ketään tuttua.