Sankarihautajaiset Joutsan kirkossa

Hiitolan taistelun jälkeen

JR 43 liittyi hyökkäykseen Kannakselle elokuun alussa 1941. Hiitolan kirkonkylä vallattiin 8. elokuuta. Seuraavana päivänä Eino Järvilä kuvasi tunnelmiaan sisarelleen Joutsaan.

Ryssän juoksuhaudassa 9.8.41

Terve taas.

Sain toissa iltana sen Seppäsen tuoman paketin, kyllä se olikin hyvään tarpeeseen. Nyt kun olemme olleet kolhoositalojen viljellyksillä, niin ei se ole aina sapuskatkaan paikalla. Ei minua tähän asti ole tää sota hermoille käynyt, tuntuu vaan innostavan katsella tavaritsin viljellyksiä ja yleensä kaikkia mitä se on täällä Karjalassa touhuillut.

Jouduimme pyöräjääkärit ajamaan ryssää jonkun 15 km takaa, jossa ei kuitenkaan aluksi ollut yhtään ryssää. Ensiksi oli siviilit taloissa, heitä me joita saimme, niin passitettiin vankina taakse, niin tästä ei sen tarkemmin, mutta se oli minusta hauskaa kun pääsi kolhoositaloon evakoimaan. Ensiksi kaikissa kylissä on viinimarjoja ja kanoja poikasineen, kissoja, sikoja, lampaita, lehmiä, hevosia ja mitä kylässä yleensä on. Tuli siitä menosta viimein loppu, mutta ei tullut siinä tappioita. Nyt saatiin ryssä mottiin, siitä ehkä pian kuuletkin?

Olemme siirtyneet entisistä olinpaikastamme miltei itä-koilliseen. Olisi paljon sellaista pientä tarua, mutta olkoon. Olemme taas ikään kuin levossa, nimittäin illasta lähtiinsä. On se ryssä viljellyt täällä sentään jotain, perunaa taitaa olla eniten ja aina juurikasveja ja ruista. Heiniä on tehnyt ja on pystyssä. Kyllä ne toiset laajatkin ruispellot täällä jää ropisemaan, sillä ei niitä kukaan voi tehdä, mutta heinänsiementä tulee ensi kevääksi, jos olis heinät tilaisuus tehdä myöhemmin. Hyvin vähän se on taloja polttanut, sillä se mitä täällä on taloja palanut, niin on ne voineet syttyä ranaateistakin. Moni talo jäi niin että kun pois kerkisivät että lihat jäi uuniin paistumaan ja kellot seinälle käymään.

On niitä meidän poikiakin haavoittunut jonkun verran ja ehkä kaatunutkin, sitä en kyllä osaa sanoa lukua. Paalasen Mooses pitäs olla huhujen mukaan kaatunut. Aika mukava on olla sentään, kun ryssän tykistö ei haittaa paljon mitään ja lentokoneet taitaa olla tasoissa. Niin – mitäpä tässä, ei täältä osaa mitään erikoista. Sanon vaan että koita hommata sähkölamppu ja pattereita, ei nää lukea karttaa kohta.

Nyt on satanut miltei vähän aina, kyllä olis hyvä jos jonku lomalaisen mukana laittasit ne vanhemmat täyskumiset saappaani, sillä näyttää pysyvän jalat tuoreena aina. On minulla nyt teetä ja kahvia pitkäksi aikaa ja voitakin, sokeri on ainoastaan vähemmässä mutta kyllä sillä toimeen tulee. Siis en oikeestaan hetkeen tarvii mitään. Lopetan taas, kirjoita sitte joskus.

Eino