Sankarihautajaiset Joutsan kirkossa

Keski-Suomen rykmentti siirtyy Kannakselle

Eino Järvilä Joutsan Ruokorannalta suoritti asevelvollisuutensa Keski-Suomen rykmentissä 5.5.1938–18.7.1939. Syyskuun alussa hänet kutsuttiin takaisin palvelukseen. Sodan merkit olivat ilmassa.

Kouvola 7.10.39

Terve Siiri

Nyt taisit olla jo kaivannut kirjettä minulta, mutta en ole tässä ennemmin viitsinyt, eihän tässä nytkään mitään asiaa ole, mutta kirjoitan sillä että tiedätte missä kuljen, kun tämä maapallo alkaa käydä sotatantereelle. Eihän tiedä joutuuko Suomi nyt vielä sotaan, mutta itse kyllä ratiosta ja lehdistä kuulette mitä tapahtuu. Suomi kyllä näyttää varustautuvan kuumeisesti. Täälläkin Kouvolassa näyttää olevan kaikki valmiina ja tänään siirtyy Keski-Suomen rykmentti pois kasarmilta ja melko varmasti Kannakselle. Ei voi sanoa koittaako ryssä tänne, mutta näistä ehkä kuulette lehdistä ja jos lehdet eivät puhukaan niin kyllä kirjoitan taas ensi pyhän seuduissa.

Eihän nyt mitään hätää ole vaikka me lähdemmekin Kannakselle, näistä ei kyllä erikoisia sinunkaan tarvii ihmetellä, etteivät kotona vallan hermostu. Olis suotavaa, että kotona et ainakaan millään tavoin hermostuta ketään ja jos kerran milloin multa lakkaa kirjeet tulemasta, niin elkää olko ihmeissänne. Voi sattua ettei metsässä ollessa teltoissa voikaan kirjoittaa joka viikko. Ja vaikka sota tuliskin niin elkää olko minun tähteni vallan peloillanne, sillä onhan sinne moni jäänyt ja jos niin sattuis että ette enää näkiskään, niin mitäpä siitä.

Olen nyt sillä juuri kirjoittanut tämän kirjeen näin selvästi ja avoimesti, ettei teille saa jäädä mitään liian poikkinaista ajatusta siitä että olen poistunut ilman mitään kirjoittamatta. Minä ainakin en paljoa sure, eikä minun mieltäni paina tämä touhu, kuoleepahan sitä sitten 10 vuotta aikasemmin tai myöhemmin. Sillä kirjoitan noin ettette ajattele että minulla olis täällä paha olla.

Näistä sotatouhuista on minun suotta tarkemmin kirjoittaa, kylläpähän siitä selkiävät. Sitten toistaiseksi minä en kuulu komppanian A-kokoonpanoon, joten olen ylimääräisten joukossa ja ylimääräiset eivät ainakaan tänään lähde minnekään Kouvolasta, joten voit jos haluat, nyt heti kirjoittaa minulle vanhalla osoitteella. Mutta elä kirjoita monen päivän perästä, eläkä laita mulle rahaa, sillä sitä minulla on 200 mk. Olen ollut aivan terve.

Sinä kerran sanoit, että jos liikekannallepano tulee niin tulet minua katsomaan ennen kuin lähden, mutta elä nyt vaan lähde tänne. Vaikka voisit kyllä minut nähdä, mutta yhtä hyvin et enään tapaiskaan. Kirjoitan tämän sillä että et suotta lähde tänne, vaikka eihän tämä nyt liikekannallepano oliskaan, mutta sen tapaista.

Nyt eivät kyllä anna ratiossa tietoja Suomen tapahtumista, joten on suotta uskoa lehtiä ja ratiota, vaikka kyllä sotamiehet tietävät, mitä heidän kohdallaan tapahtuu. Nyt en osaa muuta, kirjoita heti tyhjä kirje, samahan se sille on mihin menee. No terve vaan ja olkaa vaan rauhassa. Kyllä se siitä äkkiä selviää.

Res. alik. Järvilä E
3./KSR Kouvola