Sankarihautajaiset Joutsan kirkossa

"Kyllä tämä on oikeastaan hauskaa"

Tammikuun puolivälissä 1940 Eino Järvilä liittyi Erilliseen pataljoonaan 9, joka puolusti Aittojoen lohkoa Laatokan pohjoispuolella.

Karjala 21.1.40

Terve Siiri.

Kirjoitan taas kun sattuu. Jo on tullu muutamia päiviä oltua ryssän kanssa nokat vastakkain. Kyllä tämä on oikeastaan hauskaa, kun nytkin tulin tuolta konekiväärini luota vartiosta yhden miehen kanssa, niin kello on nyt 22 ja taivaalla paistaa komiasti kuu. Ryssä on edessä noin 100 m – 800 m etäisyydellä, kuuluu helposti kun se yskii siellä ja hakkaa kirveellä, luultavasti tekee pommisuojaa, taikka jotain ampumapaikkaansa parantelee.

Pojat aina silloin tällöin ampuvat härnätäkseen sitä, se kyllä vastaa kaksin verroin. Kyllä se on hurja ampumaan, viime yönä kun oma partio meni sen puolelle niin se luuli että Finski hyökkää ja rupes ampumaan niin, että taivas valkeni valojuovista. Minä olin juuri silloin vartiossa ja luulin että kyllä toppahousu nyt tulee, kyllä se ampui niin mahdottomasti, luodit vaan vihelteli puiden latvoissa.

Ei se sentään vallan kauan viitsinyt yksinään ampua, kun me emme ampuneet ollenkaan. Kyllä se tykistöllään ja ranaatinheittimillään paukuttelee aina silloin tällöin, tänäänkin kun Finski ampu neljä tykin ammusta yhteen salmeen, niin se laitto satajakoista laukausta kohti, tällainen sillä on patruunan kulutus. Konekivääreillä ja muilla luotipyssyillä se ampuu enemmänkin kuin 100 yhtä laukausta kohti, päiväkaudet se ampuu konekivääreillään, vaikka emme ammu kuin jonkun laukauksen aina härnätessämme.

Olemme Aittojoella, ryssä on toisella rannalla. Ei se tykistöllään ja ranaatinheittimillään saa suuria aikaan. Tänään ampui niin että ilma soi. Kaksi haavoittui. Yöllä yksi hevonen haavoittui. Miehet on sen aikaa kuopissaan kun ryssä pommittaa.

Tehkää minulle lumipukuhousut sellaiset kuin verryttelypuvussakin, mutta tarpeeksi väljät. Takin pituus haaroihin asti, en oikeastaan käytä kiivaissa taisteluissa päällystakkia, mutta saa se olla silti tarpeeksi väljä. Tehkää nyt ja voi kysyä joltain minkälainen se on, mutta tee vaan oman pääs mukaan. Käytä kuminauhoja samaan tapaan kuin verryttelypuvussakin. (Ei se tarvii olla mikään koristeltu, minulla on nytkin lakanassa reikä keskellä.)

Minä laitoin viikko sitten 700 mk sinulle ja nyt laitan 1100 mk. Saimme taas rahaa.

Kirjoita ja tee äkkiä se lumipuku. Lammin Vikki jos on siellä, teettäsitte hiihtotallukat, hän kyllä tietää minkälaiset ne pitää olla (tilavat ja lapikkaan nokka). Lämpimät tilavat sormikkaat nahkaset olisi hyvät.

Terve vaan Eino