Sankarihautajaiset Joutsan kirkossa

Vihollinen liikehtii vastarannalla ja valmistautuu joen ylitykseen

15. joulukuuta 1939 alkoi neuvostojoukkojen hyökkäys Taipaleenjoella. Terenttilässä vihollisen onnistui tunkeutumaan II/JR28:n puolustamiin metsiköihin. Taistelu jatkui läpi yön ja koko seuraavan päivän, etulinja siirtyi useaan otteeseen.

Ti 12.12.1939
Klo 12.05 lohkon komentajan käsky vaihtaa ensi yönä pataljoona Polon etulinjasta.

Ke 13.12.1939
Klo 2.40 II pataljoona Terenttilän tukikohdissa. Yö rauhallinen. Rykmentin esikunta tiedotti, että vihollinen ampui Mustaojan maastoon omituisia ammuksia, ehkä kaasukranaatteja. 5.K:n kaasusuojelualiupseeri tiedusteli asian ja ilmoitti, että ammukset olivat tavallisia srapnelleja. Vihollinen kaivautui Mustaojan uomaan sen suulla. Lukumäärästä ei ole tietoa, mutta sillä on useita konetuliaseita. Klo 22.30 saapui ensimmäinen miehistötäydennys, 20 miestä. Pataljoonan tappiot sodan alusta 22 kaatunutta, 48 haavoittunutta sekä neljä kuollutta hevosta.

To 14.12.1939
Aamuyöstä useita ilmoituksia eri tukikohdista: vihollinen liikehtii vastarannalla ja valmistautuu joen ylitykseen.

Pe 15.12.1939
Klo 1.08 kuulovartio havaitsi laukauksia Mustaojan suunnalta. Tuli jatkui kiivaana klo 3.15 saakka. Todettiin, että partio oli liikkeellä ojan ja Kansakoulun metsikön välisessä maastossa. Lopulta se vetäytyi Mustaojan uomaan ja seutu rauhoittui. Klo 3.50 III pataljoona ilmoitti ryssän yrittävän lautoilla tai veneillä virran yli. Pärssisen metsiköstä annettiin pikakivääritulta ja ylittäjät perääntyivät.

Klo 8 vihollisen tykistökeskitys alkoi lohkollamme ja se jatkui tavattoman ankarana sekä tauotta klo 11.35 asti. Kaikki lankayhteydet katkesivat eikä etulinjasta saatu ilmoituksia. Lähetettiin useita partioita, mutta niiltäkään ei saatu tietoja. Ennen puoltapäivää Mustaojan tukikohtaa lähestyi 17 hyökkäysvaunua. Samalla tykkituli siirtyi takamaastoon. Vajaan tunnin kuluttua Kansakoulun metsiköstä oli luovuttava. Viisi vihollispanssaria ajoi rintaman läpi. Iltapäivällä taistelu metsiköstä ja Mustaojalla jatkuivat, mutta varsinkin ojan suunnalla vihollisvoima oli liian vahva. Tuhottiin yhdeksän hyökkäysvaunua. Menetettiin myös Pärssisen metsikön tukikohta.

[ Aamuyöllä 15. joulukuuta 1939 stm Mikko Ahonen haavoittui oman miehen pimeässä ampumasta kiväärinluodista. Päivän taisteluissa kaatuivat alikersantit Lauri Kuitunen Angesselästä ja Esko Lehtinen Joutsan kirkonkylältä. Molemmat olivat syntyneet vuonna 1912. ]

La 16.12.1939
Vuorokauden alussa vänrikki Kivilaakson (5.K) joukkue lähestyi Kansakoulun metsää, mutta sai vastaansa niin kiivasta tulta, että vetäytyi pääaseman linjaan. Osuuskaupan pesäkkeessä ollut konekivääri jäi vihollisen haltuun koska miehistö pakotettiin sieltä vetäytymään. Päivän taisteluiden jälkeen pataljoonan miehet olivat aivan lopussa. Klo 19.50 lohkon komentaja ilmoitti, että II pataljoona luovuttaa puolustuslohkon II/JR 23:lle yön kuluessa.

[ 16. joulukuuta 5.K:n päällikkö ltn Armas Pekkonen haavoittui lievästi selkään. ]

Su 17.12.1939
Klo 1.15 koko lohko luovutettu II/JR 23:lle, ja klo 4.40 oltiin uudella leiripaikalla. Asetuttiin lepäämään.