Sankarihautajaiset Joutsan kirkossa

Marssien Jyväskylään, junalla Kannakselle

Liikekannallepanomääräykset jaettiin Joutsassa sunnuntaina 8.10.1939. Muutamaa päivää myöhemmin joutsalaiset siirtyivät rautatiekuljetuksella Itä-Kannakselle.

Su 8.10.1939
Joutsan suojeluskunta jakoi palvelukseenastumismääräykset, joissa reserviläiset määrättiin kokoontumaan 10.10. Suojeluskuntatalolle eli Jukolaan, Työväentalolle ja Nuorisoseurantalolle.

Ti 10.10.1939
Reserviläiset kokoontuivat Joutsan kirkonkylälle ja lähtivät vielä samana päivänä marssille kohti Jyväskylää. Leivonmäellä oli muonitus ja Toivakassa yövyttiin.

Ke 11.10.1939
Marssia jatkettiin Oravasaaren Nuuttilan taloon, missä ruokailtiin ja matkaa jatkettiin Jyväskylään Seminaarinmäelle. Joukot majoitettiin kaupungin kouluihin ja seminaarirakennuksiin.

Joutsalaisista muodostettiin Jalkaväkirykmentti 28:n II pataljoonan esikuntakomppania sekä 5. komppania, jonka päälliköksi tuli pankinjohtaja Armas Pekkonen. Luhangan miehistä koottiin saman rykmentin 2. konekiväärikomppania (2. KKK), jonka päällikkönä oli luutnantti Kalle Sauramo.

Kuntajako ei ollut ehdoton: 5. komppaniassa palveli luhankalaisia ja toisaalta konekiväärikomppaniassa palveli muutamia kk-koulutuksen saaneita joutsalaisia.

Jyväskylässä perustettu 10. Divisioona siirtyi rautatiekuljetuksena – yhteensä 37 junalla – Pieksämäen ja Elisenvaaran kautta Sakkolaan.

La 14.10.1939
II pataljoonaa kuljettanut juna saapui perille klo 8.24. Purkausasema oli Sakkola ja alkusijoituspaikka Haparainen, mistä pataljoona siirtyi marssien omille puolustuslohkoilleen Taipaleenjoen–Suvannon linjalle.

Saavuttuaan Taipaleen lohkolle miehet pystyttivät teltat ja alkoivat rakentaa korsuja ja puolustusasemia.