Sankarihautajaiset Joutsan kirkossa

Taistelut Räisälässä

Elokuun puolivälissä kapteeni Tammiston III/JR 43 joutui kiivaisiin taisteluihin Räisälässä. Aamuyöllä 14.8.1941 venäläiset käynnistivät vastahyökkäyksen. Päivän taisteluissa kaatui kuusi joutsalaista.

Toivo Saarisen päiväkirja Ke 13.8.41
Purettiin teltat ja läksimme marssille kl 6. Mentiin Kaukolan kirkonkylän läpi Räisälän pitäjään. Pystytettiin teltat kl 20 n. 2 km päähän rintamasta ja pataljoona majoittui kokonaisuudessaan siihen yöksi. Vedettiin puhelinlinjoja, ja pystytettiin keskus lähellä olevaan mökkiin.

To 14.8.41
Yöllä oli vihollisen onnistunut murtautumaan linjamme läpi ja oli aamulla n. 500 m päässä leirialueelta ja sen kaksi taisteluvaunua katkaisi ainoan huoltotiemme. Pataljoonamme ryhtyi taisteluun ja pian alkoi tilanne selvitä. Ryssän höökävaunut tuhottiin ja huoltotie oli taas jälleen vapaa. Olimme osa viestijoukkueesta varmistuksessa erään maantien laidassa kl 19:ta. Joukkueestamme määrättiin kuulovartio n. 1,5 km päähän leiripaikalta olevalle vuoren rinteelle. Toimin vartion vanhimpana ja opastin vartiomiehiä vartiopaikalle. Oli tavattoman pimeä ja vettä satoi koko yön.

Pe 15.8.41
Olimme vartiossa kl 18:ta. Läksin yhden kaverin kanssa radioasemalle pataljoonan mukaan kl 22. Oli lämmin yö ja pataljoona nukkui eräälle peltoaukealle metsän laitaan.

La 16.8.41
Pataljoona ryhmittyi kl 3 ja lähti etenemään. Kl 13 tavattiin vihollinen ja syntyi taistelu jossa saatiin 80 vankia ja sotasaalista aika paljon mm. 20 hevostakin. Ryssän partioita liikkui vielä koko illan ja vankia saatiin useampaan löysiin. Mentiin heinälatoon yöksi kl 22.

Su 17.8.41
Tuli Joutsasta pakettiauto ja opettaja Santala kävi Joutsan poikia tervehtimässä. Aamupäivällä ryssä ampui kranaattia tallin läheisyyteen.

Ma 18.8.41
Läksimme marssille kl 4. Mentiin Räisälän kirkonkylän läpi, joka oli aamupäivällä vallattu. Tiurin kylään tultiin kl 24.

Ti 19.8.41
Tulimme Humalaisten kylän laitaan kl 3. Nukuimme tien laidassa kl 7:ään. Viholliselta oli jäänyt jälkeen paljon kaatuneita sekä muuta sotakalustoa. Mentiin Humalaisten kansakoululle kl 9. Pataljoona lähti etenemään Kiviniemeen päin kl 19. Vihollisen vastarinta oli erään kylän laidassa aika lujaa ja pimeän haitatessa jäimme tien laitaan metsään odottamaan aamua.

Ke 20.8.41
Aamulla vihollisen vastarinta murtui ja jätti se jälkeensä traktoreita ja kaikenlaista kalustoa. Pataljoona ajoi vihollista takaa, ja Kiviniemi vallattiin illalla. Tulimme Kiviniemen kasarmialueelle kl 22 ja majoituimme upseerikerholle. Ryssä ampui kranaattia koko yön kasarmialueelle.