Sankarihautajaiset Joutsan kirkossa

Ensimmäiset sankarihautajaiset Joutsassa

Joutsan ensimmäiset sankarihautajaiset pidettiin uudenvuodenaattona 31.12.1939.

Sunnuntaina 31.12.1939 jumalanpalveluksen jälkeen siunattiin Joutsan ensimmäiset sankarivainajat Eino Kauranen, Väinö Laakso ja Esko Lehtinen. Siunauksen toimitti rovasti Hovikoski. Suojeluskuntalaiset kantoivat vainajat kirkosta hautaan kanttori Markkulan soittaessa suruhymniä.

Omaisten lisäksi laskivat seppeleitä Joutsan suojeluskunta – opettaja Santalan pitäessä puheen –, Lotta-Svärd yhdistyksen Joutsan paikallisosasto, Marttayhdistys ja Joutsan nuorisoseura. Haudalla ammuttiin myös kunnialaukaukset. Hautauksen jälkeen kokoonnuttiin Nuorisoseurantalolle, jossa lotat tarjoilivat, laulettiin ja opettaja Rauha Aittolahti puhui vainajien omaisille.

Dramatiikkaa hautajaispäivään toivat Joutsan yli Jyväskylään lentäneet venäläiset pommikoneet. Venäläiset käyttivät hyväkseen Etelä- ja Keski-Suomessa vallinnutta kirkasta säätä ja tekivät joulukuun viimeisenä päivänä lukuisia hyökkäyksiä eri kaupunkeja ja asutuskeskuksia vastaan.

Jumalanpalvelukseen osallistuneet joutuivat poistumaan kirkosta, kun pommikoneet ilmaantuivat Joutsan ylle. Väki siirtyi suurten kuusten suojaan vanhalle hautausmaalle. Tauno Liukkonen Laitjärveltä oli naureskellut Väinö Tantulle, että tässähän ollaan jo valmiiksi hautausmaalla. Kirkonkylällä suojeluskuntalaiset – ainakin Matti Pessala – ammuskelivat koneita kiväärilläkin, mutta tuloksetta. Tämän jälkeen kirkonmenot jatkuivat, mutta kun koneet palasivat Jyväskylän yltä takaisin, kirkkoväen piti taas poistua kirkosta. Paluumatkalla yksi osuman saanut venäläiskone nilkutti muiden perässä.

Pahiten uudenvuodenaaton pommituksissa kärsi juuri Jyväskylä, jossa 24 ihmistä menetti henkensä. Loukkaantuneita oli 12.

Siiri Toikalle (o.s. Järvilä) ensimmäiset sankarihautajaiset jäivät mieleen: olivathan ensimmäiset kaatuneet nuoruusaikojen tuttuja. Esko Lehtisen arkun päällä oli kyltti ”ei saa avata”. Ruumis oli siis vahingoittunut sen verran pahoin.

Hautajaissaatto oli lähdössä Nuorisoseurantalolta kohti kirkonmäkeä, ja Eskon arkku oli jo lavetilla. Juuri silloin venäläiskoneet, joita Siirin mukaan oli viidestä seitsemään, lensivät suoraan Joutsan kirkonkylän yli kohti länttä. Saattajat suojautuivat Nuorisoseurantalon räystäiden alle ja Esko Lehtisen nuori leski hätäili jäikö ruumis nyt taivasalle venäläisten saaliiksi.

Lähteet:
Itä-Häme 3.1.1940
Keskisuomalainen 3.1.1940
Tauno Liukkonen Tapio Nurmiselle 8.2.2003, 21.6.2003 ja 15.2.2004
Siiri Toikka Tapio Nurmiselle 23.11.2003