Sankarihautajaiset Joutsan kirkossa

"Eversti Kemppi huitoi pistooli kädessä"

Joutsalainen Toivo Aaltonen palveli 20. Prikaatissa, joka siirrettiin Syväriltä kiireesti puolustamaan Viipuria. Prikaati saapui perille 19. kesäkuuta. Viipuri menetettiin seuraavana päivänä.

– Leipäsuolla purettiin se juna ja aamupäivä oltiin Viipurissa ja vähän tutustuttiin. Meiän heittimet ol Monrepoon puistossa asemissa. Myö ei Rautakorvesta saatu minkiännäköstä ammustäytennystä, ne ol ainoastaan ne tuliannokset mitkä Syväriltä tuotiin.

– Sit komppanianpäällikkö kysy että onks kahta vapaaehtosta lähtijäks tulenjohtopaekalle. Sitä hölmöyttä minä oon katunnu ja toesekseen en osannu pelata. Minä Sulo Riipiselle sanoin että lähetään, no myö Sulon kanssa lähettiin.

– Meidän tulenjohtopaikka, ne sano Anttoonin pataljoonaks sitä, se ei ollu meiän prikaatin. Marjahon Einohan se puhu aina sitä Anttoonin pataljoonata. Sattumalta vissiin se tulenjohtopaikka sattu sille kohalle. Kyl siinä ukkoa ol juoksuhaudassa.

– Se ampuminen rupes kuulumaan takaapäin. Ei se meiän kohalta suurilla voemilla yrittäny, joukkueen vahvusilla, mutta myö aina lyötiin takaisin se. Mut se tosiaan rupes sieltä selän takaa kuulumaan ja myö sanottiin että nyt jiähään mottiin ja myö omin lupinemme lähtiin koko juoksuhaudan miehet.

– Nyt siihen on tehty sellainen yhtenäinen kanssilta, mistä männään varsinaiseen kaupunkiin. Sillon siinä ol sellaset kiviarkut välillä. Pioneerien pit räjävyttää ensimmäiset, mutta ne ei kerinny. Myö kerettiin justiin tulla tälle puolelle kun se keskimmäinen osa räjäht ilemaan. Eversti Kemppi huitoo pistool kädessä siinä, että miehet ketjuun tuohon, ryssä tulee solkenaan. Siinä ol sinne merenlahteen viettävätä nurmikkokenttää. Myö tehtiin mutka Kempin kohalla, sanottiin että ei tähän kukaan jiä ihteään tapattamaan sileälle aholle. Niin myö tultiin karkuun.

– Siinä ol vielä tämä kaheksantuumainen tykki suorasuuntausasemissa. Lauri Jäntti kirjassaan kertoo siitä, Viipurin viimeisissä päivissään. Sillä ne sitte piipun kautta ampus niitä hyökkäysvaunuja.

– Kemppihän joutu sotaoikeuteen, mutta kun se byrokratia ol sillonkin armeijassa, ihmeen papersotaa. Ne laitto konepistoolmiehet kuorma-autojen mukana Rautakorpeen, sitten aukes portit ja sae ammuksia mutta se ol myöhästä. Mutta eihän myö os pystytty sitä Viipuria pitämään. Ruumiita os tullu, eihän myö kaupunkisotaa. Ja väsyneet miehet vielä, kest se tulo niin pitkään.

– Silloon lankes prikaatin korville tumma pilvi, ja sehän kest vissiin pari viikkoa ennen kuin ne sai sen kasaan. Toiset tais käyvä ihan kotonnaansa. Toisen pataljoonan kohdaltahan se petti, hyökkäysvaunut ol Punaisen lähteen torilla kun myö tultiin linnan ohite.

Toivo Aaltonen palveli 20. Prikaatin kranaatinheitinkomppaniassa puhelinmiehenä. Majuri Anthoni komensi Jalkaväkirykmentti 58:n III pataljoonaa.