Sankarihautajaiset Joutsan kirkossa

Terenttilän asemista luovutaan

Maaliskuun 9. päivän yönä suomalaiset tyhjensivät vihollisen havaitsematta Terenttilän tukikohdat ja siirtyivät uudelle puolustuslinjalle 400–500 metriä Hiekkakuopalta pohjoiseen. Tyhjät asemat ansoitettiin.

Ti 5.3.1940
Klo 12.55 rykmentistä tieto, että JR 19 tulee ensi yön aikana ottamaan vastuulleen Terenttilän lohkon. Vaihto etulinjassa joka yö sen vuoksi, ettei siellä enää ole ehjiä korsuja majoittumista varten. I P ja II P ovat aluksi linjassa vuorotellen vuorokauden kerrallaan.

Ke 6.3.1940
Aamuyöstä I P siirtyi linjaan ja II P taakse vastaiskureserviksi. Iltapäivällä ryssä murtautui Terenttilä kakkoseen. Yöllä siirryimme tulilinjaan. Kakkosesta ei saatu vihollista pois.

To 7.3.1940
Klo 6.15 tuli tukikohta ykkösestä luutnantti Carlssonin ilmoitus, että asemaa ammutaan ja jälki on pahaa. Useita haavoittuneita 2.KKK:sta ja kaatuneita kiväärijoukkueesta. Kymmenen minuuttia myöhemmin huonot uutiset jatkuivat: luutnantti Palomäki haavoittui ja ryssä hyökkää ojaa pitkin Terenttilä kakkoseen. Tappiomme suuret.

Noin klo 8 ryssä iski tukikohtien neljä ja viisi kimppuun, mutta lyötiin takaisin. Krh avusti tässä hyvin. Aamulla luutnantti Palomäen joukkueesta oli jäljellä vain kymmenisen miestä. Lisää haavoittuu ja kaatuu. Ryssiä pesiytyy myös ykkösen ja kolmosen välimaastoon. Iltapäivällä tukikohta nelosesta ilmoitus, että vihollinen painostaa sitä jatkuvasti maantien suunnasta tankkiesteen suojasta, ja sillä on käytössään kk jota emme pysty tuhoamaan.

Klo 20.50 vaihtavan pataljoonan komentaja saapui Terenttilän lohkon komentopaikkaan ja vaihto alkoi samalla. Ennen klo 23 vaihto suoritettu.

[ 7.3.1940 kaatui stm Veikko Niemi (s. 1916) Mieskonmäestä. ]

Pe 8.3.1940
Klo 1 rykmentin komentaja antoi Terenttilän alalohkon komentajalle käskyn toisen linjan miehittämisestä ja nykyisen etulinjan luovuttamisesta viholliselle, koska olot siellä ovat kestämättömät.

La 9.3.1940
Yöllä 5.K:sta kaksi miestä meni omaan ansoitukseen, ja toinen haavoittui vaikeasti. Aamulla suhteellisen hiljaista, asemia parannellaan koko ajan. Klo 9.15 krh:n tulenjohtajalta tieto, että ryssä hyökkää tukikohtiin neljä ja viisi entisissä asemissamme.

Iltapäivällä vihollinen alkoi ottaa haltuun vanhoja tukikohtiamme. Huutelu ja meluaminen entisissä ykkösessä ja kakkosessa alkoi taas. Silloin tällöin kuului vanhoista asemista miinojen räjähdyksiä.

[ 9.3.1940 kaatui korpr Tuure Saarela (s. 1913) Hankaasta. ]

Su 10.3.1940
Puolen päivän jälkeen oma tykistö ampui entiseen tukikohta kuutoseen, ja siellä syntyi suuri sekasorto. Päivän aikana uutta linjaamme vastaan ei hyökätty. Klo 20.40 vaihtavan III P:n komentoporras saapui Terenttilän alalohkon komentopaikkaan. Vaihto aloitettiin.

[ 10.3.1940 kaatui korpr Vihtori Seppänen (s. 1910). Tämän jälkeen 5./JR 19 ei enää kärsinyt miestappioita. ]