Sankarihautajaiset Joutsan kirkossa

Tuure Lehtosen muistolle.

Reippaana soturina sinä Tuure lähdit kutsun saatuasi isänmaatamme ja uskontoamme puolustamaan. Lähtiessäsi sinulla oli varmaan aavistus siitä, että joudut antamaan henkesi maamme kalleimpien asioiden puolesta. Hyvästi jättäessäsi minua sekä kaikkia talosi väkiä olit nöyrä ja anteeksipyytäväinen. Sinä Tuure olit aina hiljainen sekä paljon pidetty keskuudessamme. Siksipä nyt tuntuu poissaolosi uskomattomalta, vaan totta se nyt on. Paikkasi on kotona täällä tyhjä. Näin oli taivaallisen isän tahto ja siihen olit sinä Tuure luottanut ja toivosi pannut. Toivoit vielä siellä tulisen taistelun keskelläkin, että kaikki uskoisivat Herraan ja pyytäisivät sieltä apua maallemme. Jumalan haltuun heitit kaikki talosi väet joutuessasi itse sankarina taistelemaan kavalaa vihollista vastaan. Vihollisen kranaatista sait surmaniskun, tähän loppui sinun sankaritehtäväsi.

Nyt on Tuure sinun matkasi päättynyt, vaan muistosi elää unhottumattomana. Sinulle sopii Apostoli Paavalin sana 2 Tim 4:7 "olen Hyvän kilvoituksen kilvoitellut, juoksuni päättynyt ja uskon säilyttänyt." Tiedän, että säilytit uskosi, joka nyt sinusta on meille kaunein muistosi sankaruudestasi elää, vaikka olet kuollut.

A.T.

Stm Tuure Lehtonen Joutsan Tolvasniemeltä (1909–1940) palveli JR 19:ssä toivakkalaisten 4.komppaniassa. 23.1.1940 Niskasuon korsuun Taipaleenjoella osui raskaiden kranaattien keskitys. Päähän sattuneet sirpaleet tappoivat Lehtosen.

Muistokirjoitus ilmestyi Itä-Hämeessä perjantaina 8.3.1940.