Keskeinen sijainti on ykkösjuttu

ABC Joutsalle keskeinen sijainti Nelostien varressa, Oravakivensalmen rannalla on tärkeä kilpailuvaltti. Liikennemyymäläpäällikkö Tuomas Mertasen mukaan asiakkaiden on helppo poiketa asioimaan, olivatpa he sitten paikkakuntalaisia tai pääkaupunkiseudulta Pohjois-Suomeen matkaavia.

Lähi-ABC Joutsa avasi ovensa asiakkaille neljä vuotta sitten, kesällä 2013. Salmen rannalle, aivan Nelostien kainaloon sijoittuva harjakattoinen, maataloa muistuttava myymälä- ja ravintolarakennus huokuu lämpöä. Se erottuu edukseen suomalaisten liikenne- ja huoltoasemien massasta. Nopeasti voisi ajatella Lähi-ABC:n olevan ohiajavien suosiossa.

Liikennemyymäläpäällikkö Tuomas Mertanen vahvistaa asian. Hyvä sijainti tuo mukavasti asiakasvirtaa. Varsinkin nyt, kun ohikulkevat ihmiset ovat oppineet muistamaan paikan.

Liikennemyymälälle vie tovin, että asiakkaat oppivat sen sijainnin tuntemaan. Meillä kävijämäärät kasvavat vuosi vuodelta, vaikka kilpailu alalla onkin kovaa. Tämä sijainti Nelostien vieressä on meille keskeisen tärkeä asia, Mertanen sanoo.

Ruokaa läheltä

Kausivaihtelut liikenneasemabisneksessä ovat suuria. Huippusesonkia on kesä, jolloin Joutsa täyttyy kesäasukkaista ja ohiajavia lomamatkailijoita on runsaasti liikkeellä. Myös syys- ja hiihtolomakaudet tuovat jonoa kassalle.

Pohjoiseen ajaville eteläsuomalaisille Joutsa on juuri sopivalla etäisyydellä. Muutama tunti ajoa on takana, joten tässä on mukava viettää taukoa.

Mertasen mukaan Lähi-liite ABC:n edessä tarkoittaa sitä, että liikenneaseman valikoima ja aukioloajat voivat poiketa hieman ketjun muista toimipisteistä. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että Joutsan Lähi-ABC:llä paikallisia tuotteita on enemmän tarjolla.

Hankimme mahdollisuuksien mukaan paikallisia raaka-aineita keittiöömme. Olemme ostaneet esimerkiksi eriä lähellä kalastettua muikkua ja paikallisten viljelijöiden vihanneksia. Noutopöydässä meillä on aina sysmäläisen leimopon leipää, Mertanen kertoo.

Työvoimaa omasta kunnasta

Sijainnin ja hyvän ruuan ohella Lähi-ABC:n valtti on hyvä palvelu. Talvikaudella talossa on 15 työntekijää, mutta kesällä henkilöstömäärä tuplaantuu. Ravintola-alalle osaavia työntekijöitä, erityisesti kokkeja, on haastava saada. Tämän Mertanen on kokenut jo työskennellessään alan esimiestehtävissä Jyväskylässä.

Ravintola-alan ammattilaisista on kaikkialla pulaa. Me olemmekin itse kouluttaneet henkilöstämme moniosaajiksi, jotka pystyvät toimimaan sekä salin että keittiön puolella. Tämä tekee työvuorojen järjestelystä helpompaa ja monipuolinen työ lisää myös työmotivaatiota.

Mertasen mukaan Joutsassa riittää potentiaalista työvoimaa. Hän laskee, että noin 90 prosenttia Lähi-ABC:n työntekijöistä on paikkakunnalta. Hän kuuluu itse työyhteisön harvoihin vieraspaikkakuntalaisiin. Työmatka Jyväskylästä taittuu noin 50 minuutissa.

Vakituisen henkilöstön lisäksi myös Lähi-ABC:n suuri kesätyöntekijöiden tarve on saatu täytettyä oman kunnan nuorilla.

Otamme mielellämme ensikertalaisia kesätöihin ja koulutamme heidät töihin. Tärkeintä on, että hakija on hyvä tyyppi. Täytyy sanoa, että täällä nuorilla on asenne kohdallaan. En tiedä johtuuko se siitä, että maaseutupaikkakunnalla on opittu tekemään töitä pienestä pitäen, Mertanen pohtii.

Mertanen on työskennellyt Joutsassa kolmen vuoden ajan. Tuona aikana hän on oppinut tuntemaan Joutsan Lämminhenkisenä ja yhteisöllisenä kuntana.

Pidän Joutsaa yrittäjien näkökulmasta hyvänä paikkana. Keskeisen sijainnin lisäksi täällä on mukavia ja auttavaisia ihmisiä. Kuntaa kehitetään koko ajan ja verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa on helppoa, Mertanen toteaa.

Lue myös muiden Joutsalaisten yrittäjien kertomaa

Suomen paras cheddar syntyy lähimaidosta

Pertti ja Markku Liias, Jukolan Juusto

Rakkaudesta ruusuihin

Sari Malin, Joutsan Kukka-Sari