Perheyritykselle on tärkeää pysyä Joutsassa

Ilkka Hentisestä olisi voinut tulla liikunnanopettaja, mutta tie veikin talonrakennusalalle ja perheyrityksen johtoon.

Rakennusala näkee nousuja ja laskuja, mutta rakentaminen pysyy. Joutsassa 30 vuotta toiminut Insinöörityö Hentinen Oy on perheyritys, jolla on myös pysyvä paikka Joutsassa: tuttu toimisto on ollut keskellä kylää lähes koko 30 vuoden ajan, ja yrityksen kädenjälki näkyy monissa Joutsan ja koko seutukunnan suurissa kiinteistöissä.

Nuoruudessa Ilkka Hentinen ajatteli itselleen liikunnanopettajan ammattia, eikä rakentaminen ollut itsestäänselvyys. Rakennusala vei kuitenkin mennessään. Opinnot johtivat perheen omaan yritykseen töihin eri tehtäviin, ja lopulta tuntui turhalta edes vilkuilla muualle.

– En ole itse asiassa päivääkään ollut muilla rakennusliikkeillä töissä, Hentinen sanoo.

Perheyritystä johdetaan nyt toisessa polvessa. Ilkka Hentinen on luotsannut rakennusliikettä toimitusjohtajana vuodesta 2013 lähtien. Nuorempi veli Tuukka on ollut saman ajan teknisenä johtajana, ja yrityksen perustaja ja talousneuvos Mikko Hentinen on tätä nykyä hallituksen puheenjohtajana.

Palvelut hankitaan omalta seutukunnalta

Siirtyminen toimistolle on Hentiselle luontevaa työaikaa heti aamusta.

– Työmaat aloittavat aamulla seitsemältä, ja voin ajaessa käydä asioita läpi työnjohdon kanssa puhelimitse. Reissutyöläiset puolestaan tekevät töitä iltaseitsemään, ja sieltä saan tarvittaessa työaiheista juttuseuraa, kun lähden ajamaan kotiinpäin. Matka on ikään kuin töihinmeno- ja poistumisriitti, kun pääsen kotiin, ei työasioita enää tarvitse miettiä.

Siinä missä perheen sukujuuret ovat Joutsassa, myös yritys on juurtunut tiiviisti Joutsaan. Niin halutaan pitää jatkossakin. Joutsan sijainti on kaupunkeihin nähden etäällä, mutta sen ansiosta seutukunnalla riittää omia palveluja ja tekijöitä: työntekjät ovat pitkäaikaisia ja yli puolet omalta paikkakunnalta, ja myös yhteistyökumppanit ovat lähialueelta. Jos ei Joutsasta, niin ehkä naapurikunnasta. Ohjenuorana yrityksellä onkin pyrkiä ostamaan tarvitsemansa palvelut lähiseudulta, mikäli niitä on saatavilla.

– Sijainti on vähän etäällä, mutta sen ansiosta Joutsa ei ole mikään nukkumalähiö, vaan täältä löytyy palveluja, yrityksiä ja työntekijöitä. Yritys tarvitsee yhteistyökumppaneita ja alihankkijoita, ja niitä seutukunnalla on hyvin paljon, Hentinen toteaa.

Lue myös muiden Joutsalaisten yrittäjien kertomaa

Etätyö maalla toi pysyvästi Joutsaan

Valokuvaaja ja toimittaja Ilona Savitie

Tekoälyn vastapainoksi lenkille metsään

Ohjelmistoyritys Fikuro Jussi Seppälä

Perheyritykselle on tärkeää pysyä Joutsassa

Insinöörityö Hentinen Oy Ilkka Hentinen