Tekoälyn vastapainoksi lenkille metsään

Pitkän linjan it-osaaja Jussi Seppälä teki Joutsasta käsin etätyötä toistakymmentä vuotta. Kun tuli aika perustaa oma yritys vuonna 2017, oli luontevaa jatkaa toimintaa Joutsassa. Ohjelmistoyritys Fikuron kotipaikkakin on Joutsa, vaikka puolet omistuksesta sekä toimisto ovat Jyväskylässä.

– Ehkä yritys voi tavallaan jopa erottua muista sillä, että se on joutsalainen, Seppälä pohtii.

Teknologiajohtajana Fikurossa toimiva Seppälä omistaa yrityksestä puolet, toinen puolikas on yhtiökumppani Vesa Vesterisen hallussa. Fikuro tekee omaa toiminnanohjausjärjestelmää sekä ohjelmistokonsultointia eri toimialojen asiakkaille.

– Uutta intoa työhön on tuonut tekoäly ja sen kanssa pelaaminen. Pyörittelen niitä asioita muun työn ohessa, ja pyrimme lisäämään tekoälyä hyödyntäviä asioita myös omiin systeemeihimme, Seppälä sanoo.

Seppälä pitää toisinaan Jyväskylässä myös koulutuksia tekoälyyn liittyen.

Jussi Seppälä

Palaverit Skypessä, toimisto kotona

 

Yritys työllistää 5–7 henkilöä, ja tiivistä yhteistyötä tehdään muidenkin kollegojen kanssa. Yhteistyökumppaneita on niin Suomessa kuin ulkomailla.

Kansainvälinen työyhteisö pyörii mutkattomasti Joutsasta käsin. Yhteydenpito hoituu etänä aamupalavereilla ja tarpeen mukaan skype-yhteyksillä eri suuntiin. Hyviä puolia yrittäjänä Seppälälle onkin matkustelun väheneminen.

– Kun olin vielä palkkatöissä, lähin esimies oli Norjassa, työryhmä ympäri Eurooppaa. Hyvin se matkustelu Joutsasta sujui, mutta siihen alkoi kyllästyä. Parhaimmillaan neljän viikon aikana tein viisi ulkomaanmatkaa – en saanut enää mitään iloa hotellissa asumisesta, Seppälä miettii.

Nopeampia nettiyhteyksiä Seppälä Joutsaan vielä kaipaisi, vaikka omassa työssään hän pärjää nykyisilläkin latausnopeuksilla. Yrittäjän elämää tasapainottava asia on urheilu. Vapaa-ajan osalta parasta Joutsassa ovatkin Seppälän mielestä “huippuhyvät lenkkimaastot ja ilmainen punttisali”. Työpäivän päätteeksi on helppo lähteä vaikka lenkille metsään.

– Sitä olen kyllä monesti pohtinut, miksi tämän alan osaajat eivät muuta vaikkapa tänne Joutsaan. Täällä asuminen maksaa murto-osan siitä mitä Etelä-Suomessa, ja yhteydet toimii kaikkialta. En minä ainakaan halua istua ruuhkissa tuntia joka päivä, Seppälä toteaa.

Lue myös muiden Joutsalaisten yrittäjien kertomaa

Etätyö maalla toi pysyvästi Joutsaan

Valokuvaaja ja toimittaja Ilona Savitie

Tekoälyn vastapainoksi lenkille metsään

Ohjelmistoyritys Fikuro Jussi Seppälä

Perheyritykselle on tärkeää pysyä Joutsassa

Insinöörityö Hentinen Oy Ilkka Hentinen