Baana22 maantietukikohtaharjoitus

Ilmasotakoulu järjestää Baana22 -maantietukikohtaharjoituksen Joutsan varalaskupaikalla 25.-30.9.2022. Baana on Ilmavoimien vuosittainen maantietukikohtaharjoitus, jonka tavoitteena on suorittaa lentokoulutusohjelman mukaisia laskeutumisia ja lentoonlähtöjä maantietukikohdassa. Tänä vuonna on Ilmasotakoulun vuoro järjestää maantietukikohtaharjoitus ja Joutsa on yksi Ilmasotakoulun vastuualueen maantietukikohdista. Joutsan varalaskupaikan edellisestä harjoituksesta on kulunut vuosia ja siksi harjoitus haluttiin tuoda juuri Joutsaan.

Vaikutukset liikenteeseen

Harjoitus tulee vaikuttamaan liikenteeseen etenkin Nelostiellä, joka suljetaan varalaskupaikan kohdalta harjoituksen ajaksi (Korpilahdentien liittymä – Pertunmaantien liittymä). Nelostie on suljettu su 25.9. klo 20 alkaen pe 30.9. klo 6.00 saakka.

Muut alueen tiet eivät ole suljettu ja vaihtoehtoiset reitit ovat käytettävissä pienempiä teitä pitkin mm. työmatkaliikenteeseen. Rieskalantien tiehoitokunta on varautunut kasvavaan liikenteeseen tieosuudella ja tielle asetetaan 40 km/h nopeusrajoitus ja 10 tonnin painorajoitus harjoituksen ajalle.
Kunta suosittaa, että ylimääräistä ajoa vaihtoehtoisia reittejä käyttäen tulee välttää harjoituksen aikana.

Ely-keskuksen tiedotteet kiertoteistä:

Harjoituksella on vaikutuksia myös yleisiin linja-autovuoroihin. Tarkista linja-autoaikataulujen muutokset suoraan palvelutarjoajan nettisivuilta.

Ilmasotakoulu on määrittänyt vaara-alueen varalaskupaikan vierestä (kartta alla). Yrittäjäntie välillä Teollisuustie – Koiravuorentie kuuluu vaara-alueeseen ja liikenne ohjataan Koiravuorentien ja Teollisuustien kautta.

Vaikutukset kunnan kuljetuksiin

Kunta huolehtii, että koulukuljetukset ja mm. kotihoidon asiakkaat saadaan hoidettua myös Baana22 -harjoituksen aikana.

Koulukuljetuksiin Leivonmäen ja Luhangan suunnalta tuleville yhtenäiskoulun ja lukion oppilaille tulee harjoituksen aikana poikkeuksia mm. aikatauluihin ja reitteihin. Koulukuljetusten poikkeuksista on ilmoitettu Wilma-viestillä kuljetusoppilaille.

Perusturvan asiakkaille,mm. kotihoidon ja vammaispalveluiden asiakkaat, joiden aikatauluihin tulee muutoksia, tiedotetaan suoraan aikataulumuutoksista.

Aikataulut

  • su 25.9. klo 20.00 tukikohdan perustaminen aloitetaan – Nelostie suljetaan liikenteeltä
  • ma-to 26.-29.9. klo 10-23.30 lentotoiminta
  • pe 30.9. klo 6.00 (mennessä) tukikohta on purettu – Nelostie avautuu liikenteelle

Aktiivisin lentoaika painottuu alkuviikkoon maanantaille ja tiistaille, jolloin suoritetaan pimeänlentoja lähes puoleen yöhön saakka. MIkäli lentotavoite saavutetaan alkuviikosta, keskiviikkona lennetään iltaan saakka (noin klo 20-21 asti) ja torstaina lennot päätyvät alkuillasta. Mikäli esimerkiksi sääolosuhteista johtuen lentotavoitteita ei saavuteta alkuviikosta, pidennetään lentoaikoja keskiviikkona ja torstaina.

Kalusto

  • F/A Hornet -monitoimihövittäjiä
  • Hawk-suihkuharjoituskoneita
  • Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneita

Katsominen

Suljettu tieosuus ja maantietukikohta ovat harjoituksen ajan vartioitua sotilasaluetta, jonne yleisöllä on pääsy kielletty.

Sotilasalueen ulkopuolelle järjestetään katselumahdollisuuksia yleisölle. Yleisöalue on tulossa Profin Sydänpuun ja Rametko -hallien läheisyyteen. Alueelle tulossa pienimuotoista kahviotoimintaa. Keskiviikkona 28.9. klo 17-19 paikalla on Liikkuva sotilaskodin sode-auto, jonka tuotevalikoimaan kuuluu perinteisten munkkikahvien lisäksi suolaiset vaihtoehdot, virvokkeet, makeiset ym. ”kioskitavara”.
Yleisöä kehotetaan tulemaan paikalle mahdollisuuksien mukaan kävellen. Lähin parkkialue yleisölle on Talomuseolla (Museotie 2). Pysäköintiä tienvarsille tulee ehdottomasti välttää.

Huomioithan, että katselualueella melu on ajoittain todella kova ja suosittelemme kuulosuojaimien käyttöä.


Ilmavoimien tiedote Baana22 -harjoituksesta

Paikallislehti Joutsan Seudun uutisointi tapahtumasta 30.8.2022

Paikallislehti Joutsan Seudun uutisointi tapahtumasta 13.9.2022

Paikallislehti Joutsan Seudun uutisointi tapahtumasta 22.9.2022