Matkailu – Visit Joutsa

JOUTSASSA ET OLE JOUTEN – ELLET VÄLTTÄMÄTTÄ HALUA!

Mitäpä, jos viettäisitkin lomapäiväsi Järvi-Suomen sydämessä, idyllisessä Joutsassa? Vapaa-ajan asukkaiden paratiisi on oiva pysähdyspaikka myös satunnaiselle matkailijalle. Valitse kulttuurimatka taiteen ja tapahtumien pariin tai hyppää aktiiviselle liikuntalomalle. Jes, ei kun menoksi! Tai ei sittenkään. Ehkä mieli ja keho kaipaavatkin virkistävää rauhaa ja tilaa tekemättömyydelle? Vietä viikko rannalla köllötellen, anna hermojen levätä kansallispuistossa samoillen tai yhdistele näistä itsesi näköinen lähiseutuelämys. Sinä päätät, me tarjoamme puitteet!

Tiesitkö?  Joutsa on Keski-Suomen elinvoimaisin maaseutukunta (LIVCY-elävyysindeksi 2021) – monipuoliset palvelut ovat lähellä myös lomailijoille! Lue alta vinkit onnistuneeseen matkaan ja pyörähdä Joutsaisasti hyvien fiilisten ja hienojen kokemusten äärelle.

Huomioithan, että muutoksia tapahtumissa ja palveluissa voi tulla lyhyelläkin aikajänteellä – kurkkaa ajankohtaiset tiedot myös järjestäjien omilta sivuilta. 1 Kurkista kultturelliin kuntaan

Poikkea kesälomareissulla tai jää yökylään – nähtävää riittää! Joutsan kulttuurikesä tarjoaa kansainvälisiä taidenäyttelyjä, konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia sykähdyttävässä miljöössä. Entisessä kurjainhoitolaitoksessa toimiva monitaiteellinen nykytaidekeskus Haihatus, kineettisen taiteen KITA-galleria  ja vanhaan kivinavettaan loihdittu uniikki Café Meijerinliiterin Galleria jäähuone kutsuvat elämysten äärelle.

Taidelaitos Haihatuksen ja kineettiseen taiteeseen erikoistuneen KITA-gallerian valtakunnallisesti tunnettu nykytaiteen kesänäyttely Kaiken takana avautuu 17.6.2023. Näyttelykokonaisuudessa pureudutaan voimiin, jotka vaikuttavat aistien kautta koetun maailman ja kokemusten taustalla. Näyttelyssä on esillä laaja kirjo nykytaidetta; visuaalista taidetta, äänitaidetta, videotaidetta ja kuvanveistoa yli 30 kotimaiselta ja kansainväliseltä taiteilijalta ja työryhmältä. 1700-luvulta peräisin olevan maalaistalon perinnepihapiiriin perustettu Café Meijerinliiteri tarjoaa 14.6.2023 alkaen australialais-joutsalaisen taiteilijan Saara Marchin näyttelyn Origin // Alkuperä. Aittojen kätköistä löytyvät myös Design Pylsyn kesäputiikki ja kulttuurihistoriallinen Juuret -näyttely. Cafe Meijerinliiteriin pääset myös veneellä Suonteelta käsin!

Hyvän startin joutsalaiseen kulttuuriin saat myös bongaamalla alkuun Joutilas-patsaan keskuspuistossa ja piipahtamalla 1810-luvulla valmistuneessa Joutsan kirkossa. Yksi kirkkomme mielenkiintoisista yksityiskohdista on pastoreita alusta lähtien palvellut saarnastuoli.

Kirkon vieressä Taitokeskus Joutsan hyllyiltä voit napata mukaasi taidolla tehtyjä tuotteita käyttelyyn tai koristamaan kotia ja käsityön harrastajien paratiisista löytyy vinkit ja materiaalit sadepäivän tekemiseksi.

Joutsan Talomuseossa selviää, miten suomalainen talonpoikaissääty eleli kirkonmenojen välillä 1700- ja 1800-luvuilla. Vierailu Leivonmäen Veteraanipuistoon on puolestaan historiallisten muistomerkkien metsästäjälle mieleen.

Taiteellista menoa voi jatkaa myös kirjaston vaihtuvien näyttelyiden parissa samalla kätevästi tutustuen vetävimpiin kirjauutuuksiin.  Kultturellin päivän kruunaa vaikkapa istahtaminen Joutsan Nuorisoseuran TalkooteatterinRutalahden nuorisoseuran teatterin tai Joutsan Kinon katsomoon. Joutsan tapahtumakalenterin vinkkejä ei kannata myöskään jättää tarkastamatta. Sieltä saatat löytää avaimet monenmoiseen kulttuurimenoon!

Entä ruokakulttuuri? Löytyy! Lue täältä, mitä Joutsassa kuuluu maistaa.

Joutomies patsas

2 Reippaile rennolla otteella

Loma suo aikaa laittaa liikettä niveliin. Hyppää hetkeksi pois omista arkiympyröistäsi ja kruisaile joutsalaisiin järvimaisemiin fiilistelemään. Aktiivista tekemistä on tarjolla koko perheelle. Iloisen liikuntapäivän voi käynnistää esimerkiksi tehtailemalla frontside ollieita skeittiparkissa tai kiitämällä kutkuttavaa vauhtia Pump Track -radan pompuissa Pohvinpuistossa. Mutta mitä jos et itse kaipaa vauhdin pyörteisiin? Radan viereiseltä ulkokuntosalilta seuraat Pumpin menoa ja verryttelet sujuvasti kohti seuraavaa etappia.

Nappaa lenkkikengät jalkaan ja testaile sykkeen nousua kuntoportaissa, pyrähdä siitä pururadalle ja yhdistä lenkkiin vaikuttuva luontokokemus Valklammin pitkospuureitillä – mukavaa, eikö totta?

Voisiko seuraava liikuntarasti sisältää pallotaituruutta tai lihaskuntoharjoittelua? Joutsan kunnan tennis-, koripallo- ja jalkapallokentät, urheilukentät sekä kuntosalit ovat matkailijoiden käytettävissä varattujen vuorojen ulkopuolella. Lihaskuntoa voi kohottaa myös tasokkaalla yksityisellä kuntosalilla Joutsan keskustan uimarannan lähellä – salilta voit varata käyttöösi myös ammattitaitoiset personal trainer –palvelut!

Liikkuessa on tärkeää huolehtia riittävästä energiansaannista. Pohvinpuiston katetulla taukopaikalla voi haukata reissuevästä tai grillata kädenkäänteessä proteiinipitoiset herkut. Jos osaavan kokin valmistama ruoka-annos houkuttaa, valittavana on tasokas kattaus ravintolavaihtoehtoja. Pohvinpuiston naapurissa sijaitsevasta Jurtti Pubista löytyy virvokkeita moneen makuun.

Kun enimmät energiat on kulutettu, sopii siirtyä taitolajien pariin. Joutsan Frisbee-golfkenttä tarjoaa maalikorien kilinää 18-radan edestä. Kenttä sopii mainiosti myös porukan junioreille ja senioreille. Kentän profiili on tasainen, eikä kovaa kipuamista ole luvassa. Siksi se on oiva kohde kovemmankin liikuntapäivän päättäjäksi.

Jos hurjempi vauhti kutkuttaa, kannattaa harkita ratapäivää Joutsan Moottorikerhon pyörittämällä moottoriradalla. Radalla kurvailu on sallittua kesäisin päivä-ja kausikortilla. Valittavana on kaksi enduro-pätkää sekä Extreme Enduro -, crossi- ja junnucrossiradat.


3 Lumoudu luonnon helmassa

Haluaisitko, että loma- tai vapaapäivä menisi ihan metsään? Joutsassa, jos missä, se onnistuu. Patikointi tai maastopyöräily metsän siimeksessä, kunto- ja luontopolkujen rauhassa on mitä parasta vastapainoa urbaanille hälinälle. Eläinten ystävät voivat tutustua jylhään suomalaiseen metsään myös hevosen selästä, sillä paikalliset ratsastustallit tarjoavat vaellusretkiä luonnon helmaan.

Reippaillen Joutsassa

Leivonmäen mahtavan kansallispuiston luontopolkujen ohella metsäreittejä riittää kierrettäviksi myös muualla. Kokeile vaikka Joutsan vanhan urheilukentän kupeesta lähtevää Valklammin pitkospuureittiä. Linnuista ja komeista keskisuomalaisista maisemista kiinnostuneiden kannattaa harkita pistäytymistä Haapasuon lintutornissa tai Tammimäen näkötornissa.

Kansallispuiston kupeesta vuokraat välineet kätevästi Versonalta, kokeila vaikka fatbike retkeä. Matkan varrella voi istahtaa nuotiopaikalle tai laavulle nauttimaan evästä ja käristämään makkaraa.

Hirvi metsän laidalla

Jos piipahdat metsäluontoon soveliaaseen vuodenaikaan, voit kerätä kotiin viemisiksi aitoa superfoodia. Metsäreiteiltä sopii poiketa myös Joutsan syvänsinisille järville, vaikkapa Päijänteelle tai Suonteelle. Entäpä kuohuvien koskien tenho? Koskimaisemissa polveilee erimerkiksi Leivonmäen kansallispuiston Koskikaran kierros. Kalamiesten ja -naisten on hyvä huomioida, että koskissa on kalastusrajoituksia.

Kalastuksen ohella Joutsan laajat järvialueet tarjoavat myös monenmoista muuta puuhaa. Uimaan voi pulahtaa sopivasta niemestä tai notkelmasta, kun kapeilla kinttupoluilla kuntoilu on nostanut hien pintaan. Suppaillessa, soudellessa tai meloessa arkistressi hukkuu huomaamatta. Kun leppeät aallot liplattavat kulkupelisi kylkiin, on lomafiilis käsin kosketeltavissa.

Hirvi metsän laidalla

4 Vietä raukea rantaloma

Perhe, uikkarit ja uimapatjat autoon ja keula kohti Joutsaa! Jouhevammin ei voi aurinkoinen rantapäivä alkaa. Joutsan Kirkonkylän hiekkarannalla kelpaa koko perheen temuta. Pienimmät pulikoivat turvallisesti matalassa hiekkapohjaisessa rantavedessä vanhempien valvovan silmän alla. Isommat uskalikot sujahtavat hyppytornista huimia loikkia Joutsansalmeen.

Järvivesi kuivuu iholta näppärästi rannalla pallotellessa, frisbeetä kopitellessa tai vaikkapa uimarannan läheisyydessä sijaitsevalla hyvin varustellulla yksityisellä Joutsan kuntosalilla urakoidessa. Jos kisailuhalu vie mennessään, kannattaa kipaista rannalta läheiselle keskuspuiston kentälle pistämään pystyyn kunnon rantalentismatsi tai katukorismittelö. Tai miten olisi maalikorien kolistelu 18-rataisella frisbeegolf-kentällä?

Rantareissulla tarvittavat aurinkolasit- ja rasvat, rantalelut, hiukopalat ja jätskit voi noutaa näppärästi Joutsan keskustan kaupoista. Isomman nälän tainnuttaminenkin onnistuu rannan lähistöllä sijaitsevissa ravintoloissa. Valinnanvaraa riittää, sillä maistuvia annoksia on tarjolla kotiruuasta kebabiin. Jos tekee välillä mieli vaihtaa maisemaa, voi ajella Nelostietä Oravakivensalmen rannassa odottavalle LähiABC:lle. Tai olisiko toivelistalla leppoisa rantalomapäivä yhdistettynä makoisiin savusaunan löylyihin ja grillailuun? Joutsassa sekin onnistuu! Upean Suontee-järven rannalta löytyy Löylyä Elämään Ry:n huikea perinteiden mukaan maan alle rakennettu saunakokonaisuus, jonka tiloihin mahtuu sujuvasti myös isompikin ryhmä.

Kotiin ei tarvitse lähteä auringon laskiessakaan. Keski-Suomen kauneinta auringonlaskua voi pistäytyä ihailemassa Rutalahden venesatamassa. Mukavaa iltaohjelmaa tarjoavat myös Joutsan kinon, Joutsan harrastajateatterin, Joutsan Nuorisoseuran Talkooteatterin ja Rutalahden nuorisoseuran teatterin näytökset sekä Joutsan alueen monipuolinen tapahtumatarjonta.


5 Koe talven riemut

Tulisitko Joutsaan sittenkin talvella? Kuuluisasta hiihtoseurasta (Joutsan Pommi) tunnetussa pitäjässä on hyvin hoidetut ladut, joita kelpaa sivakoida. Ensimmäisenä niistä avautuu Joutsan Pommin ylläpitämä ensilumen latu. Umpihankeenkin voi toki taivaltaa, kun varustus vastaa olosuhteita. Vuokraa käyttöösi lumikengät ja kokeile! Esimerkiksi Leivonmäen kansallispuisto näyttää itsestään ihan uuden puolen, kun hanget ovat korkeat nietokset ja pakkanen paukkuu.

Vai oletko sittenkin enemmän jäällä liikkuvaa sorttia? Kun vahva jääkansi peittää kirkasvetisen järviverkostomme, kelpaa selillä reippailla kelkalla potkutellen tai retkiluistimilla liidellen. Varattujen vuorojen ulkopuolella myös kunnan luistelukaukalot ovat vapaassa käytössä.

Staattisempikin meno toki onnistuu. Nappaa jakkara ja pilkkivehkeet kainaloosi ja valitse suotuisin paikka pyyntiin. Takaamme, että niitä runsasjärvisessä kunnassamme riittää!

Voit asettaa takamuksesi alle myös roppakaupalla hevosvoimia ja lähteä kelkkasafarille. Tehokkaalla moottorikelkalla kelpaa koluta paikallisia kelkkareittejä ristiin rastiin. Moottorikelkkailuun erikoistuneen Joutsan Seudun Lumikissat ry:n ylläpitämiä kelkkauria on nimittäin peräti 300 kilometrin edestä ja heidän sivuiltaa tarkistat kätevästi myös uralupiin liittyvät tiedot.


6 Rokkaavia staroja, taidetta ja päheät kyläfestarit – juhlista suvea Joutsassa!

Rokki raikaa, banjot pärisee ja tanssijalka vipattaa Joutsan kesässä – sen tarjoavat mm. Joutsan Joutopäivät, Suonteen soitto ja Letkaliiteri! Suomen vanhimpiin ja tunnetuimpiin kuuluvat kyläjuhlat Joutsan Joutopäivät juhlitaan tänä vuonna taidelaitos Haihatuksen ja heinäpellon toiselta puolelta löytyvän Talomuseon tunnelmallisessa miljöössä 1.–2.7.2023. Joutopäivät-tapahtuman lauteille on noussut jo yli viiden vuosikymmenen ajan monipuolinen artistikimara trubaduureja, humppapumppuja, iskelmätaivaan kultakurkkuja ja rokkareita. 2023 lauantai-illan 1.7 pääesiintyjäksi nousee rinnelavalle legendaarinen Ismo Alanko viisihenkisen bändinsä kanssa! Lämppärinä toimii rockin nuori konkari Maria Mattila aka Mara Balls, joka on niittänyt mainetta ympäri Suomea räjähtävillä livevedoillaan. Lisää vipatusta varpaisiin tarjoaa vielä lauantain jatkoklubi ravintola Huttulassa, jossa menoa vauhdittavat The Blood Sausage Boys ja DJ Vilunki 3000!

Lauantaina Talomuseolla nähdään Joutopäivien uudistuvat maalaismarkkinat, joiden ohessa päivätanssijalkaa laittaa vipattamaan Leivonmäkeläinen laulaja-lauluntekijä Eva Vikman. Talomuseon alueella nähdään myös työnäytöksiä ja järjestetään yhteisöllisiä pelejä. Miten kova kisa on sahdinvalmistuksen SM-karsintakilpailu? Tai miltä tuntuisi ottaa löylyt Ford Transit-saunassa bändin säestäessä? Pyörähdä fiilistelemään nekin paikan päälle Joutopäivien Sahti, Sauna ja Satriani -tapahtumaan! Sunnuntaina 2.7. on luvassa Haihatuksessa Lasten MusaSunnuntai, jonka yhteydessä koko perhe voi nauttia lastenmusiikista, työpajoista ja muusta leikkisästä ohjelmasta. Lasten MusaSunnuntain jälkeen Haihatuksessa voi kokea satiirimaisen, fyysisen ja visuaalisen teatterin keinoja yhdistelevän Kallo Collectiven Into the Wild- esityksen. Sunnuntai-illan menofiiliksiin on tarjolla myös kitaran pörinää ja rokin räimettä, kun oululainen Fernet Underground valtaa lauteet ravintola Kellarin jatkoklubilla. Tsekkaa Joutopäivien ohjelma tästä!

Joutsan kesässä taidenäyttelyt ja konsertit kulkevat käsi kädessä hyvällä fiiliksellä. Haihatuksen boheemissa pihapiirissä nautitaan kesällä myös MusaSunnuntai –piknikkonserteista sekä nykysirkusryhmä Kallo Collectiven & Teatteri Metamorfoosin yhteisteoksesta Into the Wild. Teos saa ensi-iltansa Haihatuksen sirkusteltassa 30.6.2023.  

Entä miltä kuulostaisi keikka uniikilla estradilla vuonna 1912 rakennetun kivinavetan ”jäähuoneessa”, jossa ennen jäähdytettiin lypsylämpimiä maitoja? Eipä muuta kuin paikalle toteamaan! Café Meijerinliiterin Suontoon Soitto -kesäkonsertit tarjoavat kesäillan taikaa ja upeaa musiikkia sykähdyttävässä miljöössä16.6.–26.8.Massiivisista kivipaaseista ja jyhkeistä hirsistä rakentuvan Jäähuone-konserttitilan kruunaa taiteilija Inka-Maaria Jurvasen maalaama muraali ”Kokon seitsemän veljestä”.  Kesän esiintyjiin kuuluvat mm. yksi Suomen omalaatuisimmista kevyen musiikin yhtyeistä Martti Servo & Futunapander ja Eläkeläiset ”The Greatest Humppa Band on Earth”. He eivät jätä yleisöään kylmäksi!  Tsekkaa Suonteen soitto ja kulttuurikesä 2023- ohjelma tästä.  

Jos vanha kunnon paritanssi kiinnostaa, kesäviikonloppuisin 23.6-5.8 voi ottaa   suunnan Rutalahden Letkaliiterille kohti iskelmätaivaan tähtiä – kesällä 2023 viihdyttävät mm. Meiju Suvas & Omega, Tomi Markkola & Kipinä ja FBI-beat! 50-luvun alkuvuosina kohonnut ikinuori lavarakennus tarjoaa oivan näyttämön niin parkettien säkenöivimmille partaveitsille kuin tavallisille tanssilattioiden tallaajillekin. Elokuussa 12.8 on luvassa myös Letkaliiterin elokuvatapahtuma ”Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin”. Tai olisiko toivelistalla grillailu, DJ:n vauhdittamat kesäfiilikset ja säväyttävät live-keikat puutarhassa? Tämäkin järjestyy – Hotelli Aatto & Ellin Kellari Garden Party tarjoaa säpinää Joutsan keskustassa neljänä viikonloppuna 30.6–12.8! Kesän ohjelmistossa on luvassa mainio artistikattaus, mm. Knipi ja Anssi Kela.

Joutsan kovimmat kinkerit kannattaa tarkastaa myös tapahtumakalenterista.


7 Hevosvoimia ja upeita urheilusuosituksia

Joutsassa vieraileva penkkiurheilija ei voi missata rankkaakin rankempaa suosählyn SM-turnausta ja loppukesällä kisattavia Joutsan raveja. Talvikaudella voi istahtaa lämpimään Joutsan liikuntahalliin seuraamaan esimerkiksi JoSePan taistoa futsal-peleissä tai Flanelsin salibandy-pelejä. Joukkueiden kotiottelut keräävät yhteen katsomon täydeltä pallotaituruudesta kiinnostuneita.

Moottoriurheilukärpäsen puraisema saapuu Joutsaan mielellään niin kesä- kuin talvikaudellakin, sillä tapahtumia riittää eri vuodenajoille. Tarjolla on monenmoista Joutsan Seudun Moottoriradoilla pidettävää moottoriurheilukisaa. Mitäpä sanoisit esimerkiksi Rokkiralli-rallycrossista, jossa liikenteestä poistetuilla ja viritetyillä menopeleillä painellaan tuhatta ja sataa.

Talvella Lumikissojen järjestämälle kelkkasafarille osallistuu vuosittain kymmeniä kelkkailijoita ja Joutsan Pommin järjestämään perinteiseen Joutsan Hiihdot -tapahtumaan muutamia satoja sivakoijia. Heinäkuun alussa Joutsan keskustan valtaavat Chopperit! Historiallisessa miljöössä 8.7.2023 järjestettävä Joutsa Chopper Show kerää kokoon suuren joukon innokkaita motoristeja ja taidokkaasti rakenneltuja Chopper-pyöriä. Jos juoksujalkaa vipattaa, kannattaa muistaa Joutsan Pommin perinteikäs Joutohölkkä, joka juostaan tänä vuonna Joutoviikon päätteeksi la 8.7.2023. Nyt jo 47. kerran järjestettävä Joutohölkkä on osa Keski-Suomen Kylähölkkä -sarjaa.


8 Maistele Joutsan makuja

Joutsan kirkonkylältä löytyy ruokapaikkoja moneen makuun. Lautaselleen voi valita yhtä lailla hampurilaisaterian, Curry King-ravintolan intialaisia erikoisuuksia kuin perinteikkään kotiruokalounaankin. Tai poikkeaisitko makoisalle kepabille tai pizzalle Marmaraan? Lounasta tarjoavat Joutsan keskustassa Aatto & Elli, Joutotupa ja Tiinan kahvila sekä aivan 4-tien vieressä Huttula ja LähiABC-Joutsa. Hotelli Aaton & Ellin alakerrassa toimiva Ravintola Kellari tarjoaa herkullisia á la carte annoksia ja myös joutsalainen perinnejuoma Sahti on palaamassa Kellariin maisteltavaksi kesällä 2023.

Nopean pysähdyksen burgerit löytyvät puolestaan Nelostien kupeella sijaitsevalta ”Tiksun grilliltä” eli grillikahvio Tikanderilta. Paikan erikoisuuksiin kuuluu muun muassa annos nimeltä Joutsalainen.

Leivonmäki on tunnettu Jukolan Juustosta, jonka Aito Cheddar Vintage palkittiin World Cheese Award hopealla 2021–2022! Artesaanijuustojen raaka-aineena käytetään Jukolan oman maitotilan tuoreinta aamulypsymaitoa.

Leivonmäelle kannattaa lähteä kauempaakin herkuttelemaan, sillä Karoliinan Kestikievarissa pääset maistelemaan Jukolan Juuston juustotuotteita sekä tietenkin Karoliinan Kestikievarin suussa sulavia leivoksia ja maittavia lounasruokia. Karoliinan Kestikievarin herkkuja on tarjolla myös kesäkahvilassa Leivonmäen kansallispuistossa viikonloppuisin (kesäkahvila on avoinna rajoitetusti ja säävarauksin).

Joutsan seudun historia on komea. Esimerkiksi Rutalahti on saanut nimensä yli 2 000 vuotta sitten alueelle asettuneilta balttiasukeilta. Sana ’ruda’ tarkoitti rautamalmia, mutta enää alueelta ei rautamalmia kerätä, vaan pelloilta saadaan toisenlaista materiaalia. Rutalahden mylly tuottaa viljasta jauhoja perinteitä kunnioittaen – käy ihmeessä kylässä, jauhoja saa myös vietäväksi lahjapakkauksissa!

Historian havinaa ja makuelämyksiä voi kokea myös vanhan maalaistalon idylliin rakennetussa Kesäkahvila Café Meijerinliiterissä. Café Meijerinliiterissä tarjoillaan tuoretta kahvia, minttuteetä, raikkaita omatekoisia mehuja sekä suolaista ja makeaa sesongin mukaan. Kaiken lähtökohtana on satokausiajattelu: kesän mittaan vaihtuva Menu seuraa kesän kulkua!


9 Pysähdy Joutsaisasti!

Joutsa on näppärä paikka ostosten tekoon, olet sitten ohikulkumatkalla tai lähitienoilla pidemmällä visiitillä. Noin puolimaratoninmittaisella Nelostien pätkällä Joutsan Oravakivestä Leivonmäkeen löydät liki kaiken tarpeellisen päivittäistavaroista huonekaluihin ja kukkakaupoista pankkipalveluihin. Jos olet ajanut yhtä kyytiä pääkaupunkiseudulta, näillä kohdin on jo ehdottomasti Joutsaisan pysähdyksen paikka!

Sujuvaa ja mukavaa – koko perheelle! Joutsan keskustan kattavaan palvelutarjontaan kuuluvat mm. hyvistä valikoimistaan tunnetut K-supermarket, S-Market ja Tokmanni, myös apteekki ja Alko ovat kätevästi vieressä.  Kauppakassien ohella voi lähistöllä täyttää myös mahansa mm. burgerilla, kotiruokalounaalla tai intialaisella makumaailmalla.  Autoihinkin löytyy monipuolista täytettä – Joutsan keskustassa Huttulassa sähköautokin  nauttii oman annoksensa ja biokaasua on saatavilla Joutsan Ekokaasun asemalta!

Pulahda kesäisellä kauppareissulla Joutsan upealla uimarannalla, se odottelee hyppytorneineen aivan keskustan kulmalla.  Rantalentiskenttä, leikkipuisto ja skeittiramppi ovat kauppojen vieressä, myös frisbeegolf-rata kutsuu kävijöitä Huttulan piha-alueella. Maksuton pumptrack-rata ja ulkokuntosali ovat lyhyen kurvauksen päässä – piipahda ja napostele samalla eväät viihtyisässä Pohvinpuistossa!

Joutsan keskustassa sijaitsevat myös mm. Pikkupuodin tehtaanmyymälä, autotarvikeliike Joutsan Huolto-Osa, Silmäasema,  Onnikaluste ja Osuuspankin konttori. Toteuta myös remonttihaaveesi vierailemalla Rautakauppalassa tai K-Raudassa.

LähiABC Joutsassa voi rentoutua tovin nauttimalla upeasta järvinäkymästä yhdistäen siihen helposti ruokaostokset ja lounas- tai kahvihetken –  mutkatonta ja sujuvaa, tänne pääset myös veneellä!

Asioinnin keskittäminen onnistuu näppärästi myös Leivonmäellä. Ennätät mainiosti herkutella Karoliinan Kestikievarin kuuluisilla leivonnaisilla, ostaa tuliaisiksi Jukolan Juuston Suomen parasta cheddaria ja tankata samalla menovettä autoosi, vaikka matka-aikataulusi olisi tiukanpuoleinen kuin rallikuskilla. Nämäkin ovat nimittäin ihan Nelostien varressa.  Ja vain muutaman sadan metrin etäisyydellä kylän keskustassa odottelevat Hyvän Mielen kyläkauppa, apteekki sekä Leivon Pub.


10 Hyviä unia Joutsassa!

Viivähdätkö Joutsassa yhtä päivää pidempään? Silloin haluamme tarjota sinulle maistuvia matkoja höyhensaarille. Voit itse valita haluatko nukkua tähtitaivaan alla, kodikkaan hotellihuoneen hyväilyssä vai mutkattomassa mökkimajoituksessa. Erikoisuuksia etsivälle on tarjolla majoitusta jopa korkealla puussa puumajassa.

Kesäparatiisina tunnetussa Joutsassa riittää mökkejä ja huviloita vuokrattavaksi. Alueella toimii useita mökkivuokraajia, jotka tarjoavat vuokralle kesäisiä keitaita puhtaiden järvien, kuten Päijänteen, Suonteen ja Säynätjärven, rannoilta. Myös ympärivuotista mökkivuokrausta ja maatilamatkailua harjoittavia toimijoita on useita. Mökkilomaan voi mukavasti yhdistää ratsastusta, kärryajeluita, pulahdusta porealtaan hemmotteluun, eräopaspalveluita, monipuolisia vesiaktiviteetteja ja hiljaisuutta etsiville myös luonnon rauhaa. Mainiot sieni- ja marjamaastot ovat lähes kaikkialla ympärillä.

Wanhan Vartiamäen tilalla pääset rapsuttelemaan mökkilomailun yhteydessä lehmiä ja Pippuri-ponia voi käyttää talutusratsuna tai kärryajeluilla. Tai kiinnostaisiko aikamatka Mummonmökkiin? Kivijjärvi Farmin historian kerrostumia huokuvat perinteiset Mummonmökit mahdollistavat simppelin, nostalgisen ja maanläheisen irtioton lehmälaitumien kupeessa. Tilalla voi myös tutustua vanhaan kunnostettuun vesimyllyyn. Mökit on nimetty niissä asuneiden mummojen mukaan, tietenkin! Joutsan mökkitarjonnassa valinnan varaa riittää retkeilyhenkisemmästä varustelutasosta LomaLeivon viiden tähden mökki luxukseen – tutustu majoitusvaihtoehtoihin ja löydät varmasti mieleisesi!

Entä oletko jo yöpynyt puussa? Pieni, viehättävä ja luonnonläheinen Tampinmyllyn leirintäalue sijaitsee kirkkaan ja puhtaan Iso-Säynätjärven rannalla. Alueelta on varattavissa rantasaunaksi myös savusauna ja erikoisuutena korkeuksissa sijaitseva ylellinen sähköistetty puumaja, jonka terassilta avautuu näkymä upeaan järvimaisemaan. Leirintäalueelle valmistui hiljattain uusi huoltorakennus ja majoittuminen onnistuu myös leirintämajassa, vuokramökeissä sekä omassa matkailuautossa tai -vaunussa. Retkeilyhenkisiä hyviä fiiliksiä tarjoaa kesäsesongin aikaan myös Havumieli Leivonmäellä. Havumielen elämyksellisessä puumajoituksessa pääset yöpymään tentsile -teltassa. Samalla voit nauttia maisemasaunan pehmeistä löylyistä sekä tunnelmallisesta kodasta! Havumieli tarjoaa myös vuoden ympäri eräoppaan ohjaamia elämyspaketteja. 

Hostelliin tykästyneille  Vaihelan tilalla  maaseutumiljöössä toimiva hostelli on varmasti mieluinen valinta, aamupalaakin on saatavilla ennakkotilauksesta. Majoittuminen onnistu päärakennuksen vierashuoneissa sekä tilan mailla sijaitsevissa lomamökeissä ja rantasaunoissa. Vai tutustuisitko mieluummin hurmaavaan pienhotelliin? Joutsan keskustassa sijaitseva lämminhenkinen hotelli Aatto ja Elli on tarjonnut matkalaisille tasokkaita majoituspalveluja 1930-luvulta lähtien. Tavanomaisten hotellihuoneiden ohella on Aatosta ja Ellistä saatavissa saunallisia ja keittiöllisiä huoneita. Hotellin yhteydessä toimii myös lounasravintola sekä A-oikeudet omaava Ravintola kellari.  Paljon tilaa tarvitsevalle on keskustassa tarjolla myös historiallinen Hypoteekin Talo, joka on kalustettu ja sisustettu vanhoilla, menneen maailman tyylisillä huonekaluilla. Alkujaan vuonna 1907 pankkikonttorina toiminut vaikuttava rakennus tarjoaa nyt majatalona viihtyisän hirsitalon puolikkaan etätyöhön, viikonlopun viettoon tai juhliin.