Matkailu – Visit Joutsa

JOUTSASSA ET OLE JOUTEN – ELLET VÄLTTÄMÄTTÄ HALUA!

Mitäpä, jos viettäisitkin lomapäiväsi Järvi-Suomen sydämessä, idyllisessä Joutsassa? Vapaa-ajan asukkaiden paratiisi on oiva pysähdyspaikka myös satunnaiselle matkailijalle. Joutsan virkeät kylät ja elävä keskusta tarjoavat monenmoista tunnelmointia ja tekemistä. Valitse kulttuurimatka taiteen ja tapahtumien pariin tai hyppää aktiiviselle liikuntalomalle. Jes, ei kun menoksi!

Tai ei sittenkään. Ehkä mieli ja keho kaipaavatkin virkistävää rauhaa ja tilaa tekemättömyydelle? Vietä viikko rannalla köllötellen, anna hermojen levätä kansallispuistossa samoillen tai yhdistele näistä itsesi näköinen lähiseutuelämys. Sinä päätät, me tarjoamme puitteet!

Puhtaiden luontomaisemien keskellä sujuvan matkailun mahdollistaa monipuolinen tarjontamme. Lue alta vinkit onnistuneeseen matkaan, oli kohteenasi riehakas aktiiviloma, mielenrauha tai joutsaisa piipahtaminen matkan varrella.

Joutsan ympäristö ja luonto tarjoavat hienoja elämyksiä myös kesällä 2020. Huomioithan kuitenkin, että koronan vaikutuksen aikana monet edellisinä vuosina toteutuneista tapahtumista ja palveluista voivat olla tilapäisesti suljettuina tai vain rajoitetusti saatavilla.1 Kurkista kultturelliin kuntaan

Hyvän startin joutsalaiseen kulttuuriin saat bongaamalla Joutilas-patsaan keskuspuistossa ja piipahtamalla 1810-luvulla valmistuneessa Joutsan kirkossa. Yksi kirkkomme mielenkiintoisista yksityiskohdista on pastoreita alusta lähtien palvellut saarnastuoli.

Kirkon vieressä Taitokeskus Joutsan hyllyiltä voit napata mukaasi taidolla tehtyjä tuotteita käyttelyyn tai koristamaan kotia ja käsityön harrastajien paratiisista löytyy vinkit ja materiaalit sadepäivän tekemiseksi.

Joutsan Talomuseossa selviää, miten suomalainen talonpoikaissääty eleli kirkonmenojen välillä 1700- ja 1800-luvuilla. Vierailu Leivonmäen Veteraanipuistoon on puolestaan historiallisten muistomerkkien metsästäjälle mieleen.

Kulttuurikohteiden kiertämisestä väsähtäneet pohjelihakset voi elvyttää poikkeamalla vanhan Säästöpankin tiloihin rakennettuun jugend-tyyliseen Kahvila Hypoteekkiin. Makoisaa lounasruokaa ja herkullisia kotileivonnaisia maistellessa tointuu voipumus ja samalla myös kahvihampaan kolotus.

Harrastatko haihattelua? Taidelaitos Haihatus näyttelyineen siirtää sinut historiasta nykyisyyteen mitä rennoimmalla ja mukavimmalla tavalla. Kannattaa pistäytyä myös TUO TUO Artsissa, joka tarjoaa haihatuksen tavoin upeita vaihtuvia taidekokemuksia ja residenssin kulttuurivaikuttajille. Tai kurvaa Café Meijerinliiterin rouheaan taidegalleria Jäähuoneeseen, josta avautuu suorastaan kansallisromanttinen näkymä koivumetsään ja näyttelyiden taustaäänenä kuuluu lintujen iloista sekakuoromusiikkia.

Taiteellista menoa voi jatkaa kirjaston vaihtuvien näyttelyiden ja inspiroivien kulttuuritapahtumien parissa. Samallahan voi kätevästi lukaista myös päivän lehden ja tutustua vetävimpiin kirjauutuuksiin.

Kultturellin päivän voit kruunata esimerkiksi istahtamalla Joutsan harrastajateatterin, Joutsan Nuorisoseuran Talkooteatterin, Teatteri Kuhauksen, Rutalahden nuorisoseuran teatterin tai Joutsan Kinon katsomoon. Joutsan tapahtumakalenterin vinkkejä ei kannata myöskään jättää tarkastamatta. Sieltä saatat löytää avaimet monenmoiseen kulttuurimenoon!

Entä ruokakulttuuri? Löytyy! Lue täältä, mitä Joutsassa kuuluu maistaa.


2 Reippaile rennolla otteella

Loma suo aikaa laittaa liikettä niveliin. Hyppää hetkeksi pois omista arkiympyröistäsi ja kruisaile joutsalaisiin järvimaisemiin fiilistelemään. Aktiivista tekemistä on tarjolla koko perheelle. Iloisen liikuntapäivän voi käynnistää esimerkiksi tehtailemalla frontside ollieita skeittiparkissa tai kiitämällä kutkuttavaa vauhtia uudenkarhean Pump Track -radan pompuissa.

Voisiko seuraava liikuntarasti sisältää pallotaituruutta tai lihaskuntoharjoittelua? Joutsan kunnan tennis-, koripallo- ja jalkapallokentät, urheilukentät, kuntosalit sekä Pohvinpuiston ulkokuntosali ovat matkailijoiden käytettävissä varattujen vuorojen ulkopuolella. Lihaskuntoa voi kohottaa myös tasokkaalla yksityisellä kuntosalilla Joutsan keskustan uimarannan lähellä – salilta voit varata käyttöösi myös ammattitaitoiset personal trainer –palvelut!

Liikkuessa on tärkeää huolehtia riittävästä energiansaannista. Pohvinpuiston katetulla taukopaikalla voi haukata reissuevästä tai grillata kädenkäänteessä proteiinipitoiset herkut. Jos osaavan kokin valmistama ruoka-annos houkuttaa, valittavana on tasokas kattaus ravintolavaihtoehtoja. Pohvinpuiston naapurissa sijaitsevasta Jurtti Pubista löytyy virvokkeita moneen makuun.

Kun enimmät energiat on kulutettu, sopii siirtyä taitolajien pariin. Joutsan Frisbee-golfkenttä tarjoaa maalikorien kilinää 18-radan edestä. Kenttä sopii mainiosti myös porukan junioreille ja senioreille. Kentän profiili on tasainen, eikä kovaa kipuamista ole luvassa. Siksi se on oiva kohde kovemmankin liikuntapäivän päättäjäksi.

Jos hurjempi vauhti kutkuttaa, kannattaa harkita ratapäivää Joutsan Moottorikerhon pyörittämällä moottoriradalla. Radalla kurvailu on sallittua kesäisin päivä-ja kausikortilla. Valittavana on kaksi enduro-pätkää sekä Extreme Enduro -, crossi- ja junnucrossiradat.


3 Lumoudu luonnon helmassa

Haluaisitko, että loma- tai vapaapäivä menisi ihan metsään? Joutsassa, jos missä, se onnistuu. Patikointi tai maastopyöräily metsän siimeksessä, kunto- ja luontopolkujen rauhassa on mitä parasta vastapainoa urbaanille hälinälle. Eläinten ystävät voivat tutustua jylhään suomalaiseen metsään myös hevosen selästä, sillä paikalliset ratsastustallit tarjoavat vaellusretkiä luonnon helmaan.

Leivonmäen mahtavan kansallispuiston luontopolkujen ohella metsäreittejä riittää kierrettäviksi myös muualla. Kokeile vaikka Joutsan vanhan urheilukentän kupeesta lähtevää Valklammin pitkospuureittiä. Linnuista ja komeista keskisuomalaisista maisemista kiinnostuneiden kannattaa harkita pistäytymistä Haapasuon lintutornissa tai Tammimäen näkötornissa.

Kansallispuiston kupeesta vuokraat välineet kätevästi Versonalta, kokeila vaikka fatbike retkeä. Matkan varrella voi istahtaa nuotiopaikalle tai laavulle nauttimaan evästä ja käristämään makkaraa.

Jos piipahdat metsäluontoon soveliaaseen vuodenaikaan, voit kerätä kotiin viemisiksi aitoa superfoodia. Metsäreiteiltä sopii poiketa myös Joutsan syvänsinisille järville, vaikkapa Päijänteelle tai Suonteelle. Entäpä kuohuvien koskien tenho? Koskimaisemissa polveilee erimerkiksi Leivonmäen kansallispuiston Koskikaran kierros. Kalamiesten ja -naisten on hyvä huomioida, että koskissa on kalastusrajoituksia.

Kalastuksen ohella Joutsan laajat järvialueet tarjoavat myös monenmoista muuta puuhaa. Uimaan voi pulahtaa sopivasta niemestä tai notkelmasta, kun kapeilla kinttupoluilla kuntoilu on nostanut hien pintaan. Suppaillessa, soudellessa tai meloessa arkistressi hukkuu huomaamatta. Kun leppeät aallot liplattavat kulkupelisi kylkiin, on lomafiilis käsin kosketeltavissa.


4 Vietä raukea rantaloma

Perhe, uikkarit ja uimapatjat autoon ja keula kohti Joutsaa! Jouhevammin ei voi aurinkoinen rantapäivä alkaa. Joutsan Kirkonkylän hiekkarannalla kelpaa koko perheen temuta. Pienimmät pulikoivat turvallisesti matalassa hiekkapohjaisessa rantavedessä vanhempien valvovan silmän alla. Isommat uskalikot sujahtavat hyppytornista huimia loikkia Joutsansalmeen.

Järvivesi kuivuu iholta näppärästi rannalla pallotellessa, frisbeetä kopitellessa tai vaikkapa uimarannan läheisyydessä sijaitsevalla hyvin varustellulla yksityisellä Joutsan kuntosalilla urakoidessa. Jos kisailuhalu vie mennessään, kannattaa kipaista rannalta läheiselle keskuspuiston kentälle pistämään pystyyn kunnon rantalentismatsi tai katukorismittelö. Tai miten olisi maalikorien kolistelu 18-rataisella frisbeegolf-kentällä?

Rantareissulla tarvittavat aurinkolasit- ja rasvat, rantalelut, hiukopalat ja jätskit voi noutaa näppärästi Joutsan keskustan kaupoista. Isomman nälän tainnuttaminenkin onnistuu rannan lähistöllä sijaitsevissa ravintoloissa. Valinnanvaraa riittää, sillä maistuvia annoksia on tarjolla kotiruuasta kebabiin. Jos tekee välillä mieli vaihtaa maisemaa, voi ajella Nelostietä Oravakivensalmen rannassa odottavalle LähiABC:lle.

Kotiin ei tarvitse lähteä auringon laskiessakaan. Keski-Suomen kauneinta auringonlaskua voi pistäytyä ihailemassa Rutalahden venesatamassa. Mukavaa iltaohjelmaa tarjoavat myös Joutsan kinon, Joutsan harrastajateatterin, Joutsan Nuorisoseuran Talkooteatterin, Teatteri Kuhauksen ja Rutalahden nuorisoseuran teatterin näytökset sekä Joutsan alueen monipuolinen tapahtumatarjonta.


5 Koe talven riemut

Tulisitko Joutsaan sittenkin talvella? Kuuluisasta hiihtoseurasta (Joutsan Pommi) tunnetussa pitäjässä on hyvin hoidetut ladut, joita kelpaa sivakoida. Ensimmäisenä niistä avautuu Joutsan Pommin ylläpitämä ensilumen latu. Umpihankeenkin voi toki taivaltaa, kun varustus vastaa olosuhteita. Vuokraa käyttöösi lumikengät ja kokeile! Esimerkiksi Leivonmäen kansallispuisto näyttää itsestään ihan uuden puolen, kun hanget ovat korkeat nietokset ja pakkanen paukkuu.

Vai oletko sittenkin enemmän jäällä liikkuvaa sorttia? Kun vahva jääkansi peittää kirkasvetisen järviverkostomme, kelpaa selillä reippailla kelkalla potkutellen tai retkiluistimilla liidellen. Varattujen vuorojen ulkopuolella myös kunnan luistelukaukalot ovat vapaassa käytössä.

Staattisempikin meno toki onnistuu. Nappaa jakkara ja pilkkivehkeet kainaloosi ja valitse suotuisin paikka pyyntiin. Takaamme, että niitä runsasjärvisessä kunnassamme riittää!

Voit asettaa takamuksesi alle myös roppakaupalla hevosvoimia ja lähteä kelkkasafarille. Tehokkaalla moottorikelkalla kelpaa koluta paikallisia kelkkareittejä ristiin rastiin. Moottorikelkkailuun erikoistuneen Joutsan Seudun Lumikissat ry:n ylläpitämiä kelkkauria on nimittäin peräti 300 kilometrin edestä ja heidän sivuiltaa tarkistat kätevästi myös uralupiin liittyvät tiedot.


6 Rokkaa räyhäkästi, juhlista suvea Joutopäivillä

Rokki raikaa ja banjot pärisee! Kesän odotetuimpiin happeningeihin kuuluu eittämättä legendaarinen Joutorock-kyläfestari, joka houkuttelee lauteille suomirockin kovimmat artistit. Eput, Juice Leskinen, Klamydia, Apulanta ja muut Joutorockissa esiintyneet ikonit eivät ole jättäneet yleisöä kylmäksi.

Musiikkia on luvassa myös neljän vuosikymmenen ajan järjestetyillä Joutsan Joutopäivillä. Laaja musiikkikattaus pitää sisällään trubaduureja, humppapumpuja, hanuristeja, iskelmätaivaan kultakurkkuja ja rokkareita. Viime vuosina Joutopäivillä on nähty ja kuultu esimerkiksi Martti Servoa, Arja Korisevaa, Semmareita, Eveliinaa ja Happoradiota. Ja onhan luvassa myös urheilua, teatteria, herkuttelua, tanssia, kädentaitoa ja markkinameininkiä. Markkinatunnelmasta voi muuten nauttia myös Joutsan, Leivonmäen ja Rutalahden markkinoilla.

Samaan aikaan Joutopäivien kanssa järjestetään kolmipäiväinen Garden Party -festivaali. Aiempina vuosina lavalla on nähty muun muassa Aurora, Olavi Uusivirta ja Roope Salminen & Koirat.

Eikä musiikkitarjonta lopu vielä tähän. Maininnan arvoisia tapahtumia ovat myös Suonteen soitto, Jurtti Pubin ja Huttulan Live-illat sekä Jouto-Tuvan karaokeillat.

Jos vanha kunnon paritanssi kiinnostaa, kesäviikonloppuisin voi ottaa suunnan kohti Rutalahden Letkaliiteriä. 50-luvun alkuvuosina kohonnut ikinuori lavarakennus tarjoaa oivan näyttämön niin parkettien säkenöivimmille partaveitsille kuin tavallisille tanssilattioiden tallaajillekin.

Joutsan kovimmat kinkerit kannattaa tarkastaa tapahtumakalenterista.


7 Hevosvoimia ja upeita urheilusuosituksia

Joutsassa vieraileva penkkiurheilija ei voi missata rankkaakin rankempaa suosählyn SM-turnausta ja loppukesällä kisattavia Joutsan raveja. Talvikaudella voi istahtaa lämpimään Joutsan liikuntahalliin seuraamaan esimerkiksi JoSePan taistoa futsal-liigassa. Edustusjoukkueen kotiottelut keräävät yhteen katsomon täydeltä pallotaituruudesta kiinnostuneita.

Moottoriurheilukärpäsen puraisema saapuu Joutsaan mielellään niin kesä- kuin talvikaudellakin, sillä tapahtumia riittää eri vuodenajoille. On Kaasujalkarallia ja monenmoista Joutsan Seudun Moottoriradoilla pidettävää moottoriurheilukisaa. Mitäpä sanoisit esimerkiksi Rokkiralli-rallycrossista, jossa liikenteestä poistetuilla ja viritetyillä menopeleillä painellaan tuhatta ja sataa.

Talvella Lumikissojen järjestämälle kelkkasafarille osallistuu vuosittain kymmeniä kelkkailijoita ja Joutsan Pommin järjestämään perinteiseen Joutsan Hiihdot -tapahtumaan muutamia satoja sivakoijia. Kesällä Valkoisen kartanon ympäristössä järjestettävä Joutsa Chopper Show kerää puolestaan kokoon joukon innokkaita motoristeja.


8 Maistele Joutsan makuja

Joutsan kirkonkylältä löytyy ruokapaikkoja moneen makuun. Lautaselleen voi valita yhtä lailla hampurilaisaterian, intialaisia erikoisuuksia kuin perinteikkään kotiruokalounaan. Miltä kuulostaisi esimerkiksi paikallisesta Suontee-järvestä pyydetyt ahvenfileet? Niitä tarjoaa perinteikkään Hotelli Aaton & Ellin alakerrassa toimiva lämminhenkinen ruokaravintola, Ravintola Kellari.

Nopean pysähdyksen burgerit löytyvät puolestaan Nelostien kupeella sijaitsevalta ”Tiksun grilliltä” eli grillikahvio Tikanderilta. Paikan erikoisuuksiin kuuluu muun muassa annos nimeltä Joutsalainen.

Leivonmäki on tunnettu Jukolan Juustosta, joka käyttää juustojensa raaka-aineena Jukolan oman maitotilan tuoreinta aamulypsymaitoa. Samaisessa pitäjässä sijaitsee myös Röykkälän lammastila, josta voi käydä hankkimassa makoisaa lammasmakkaraa, lampaan ja karitsan lihaa pitopöytään.

Leivonmäelle kannattaa lähteä kauempaakin herkuttelemaan, sillä Karoliinan Kestikievarissa pääset maistelemaan Jukolan Juuston juustotuotteita sekä tietenkin Karoliinan Kestikievarin suussa sulavia leivoksia ja maittavia lounasruokia.

Joutsan seudun historia on komea. Esimerkiksi Rutalahti on saanut nimensä yli 2 000 vuotta sitten alueelle asettuneilta balttiasukeilta. Sana ’ruda’ tarkoitti rautamalmia, mutta enää alueelta ei rautamalmia kerätä, vaan pelloilta saadaan toisenlaista materiaalia. Rutalahden mylly tuottaa viljasta jauhoja perinteitä kunnioittaen – käy ihmeessä kylässä, jauhoja saa myös vietäväksi lahjapakkauksissa!

Historian havinaa voi kokea myös vanhan maalaistalon idylliin rakennetussa Kesäkahvila Café Meijerinliiterissä. Tarjolla on tuoretta kahvia, minttuteetä ja raikasta raparperimehua sekä sesonkiin sopivia suolaisia ja makeita herkkuja.


9 Pysähdy Joutsaisasti!

Joutsa on näppärä paikka ostosten tekoon, olet sitten ohikulkumatkalla tai lähitienoilla pidemmällä visiitillä. Noin puolimaratoninmittaisella Nelostien pätkällä Joutsan Oravakivestä Leivonmäkeen löydät liki kaiken tarpeellisen päivittäistavaroista huonekaluihin ja kukkakaupoista pankkipalveluihin. Jos olet ajanut yhtä kyytiä pääkaupunkiseudulta, näillä kohdin on jo ehdottomasti Joutsaisan pysähdyksen paikka!

Sujuvaa ja mukavaa – koko perheelle! Joutsan keskustan kattavaan palvelutarjontaan kuuluvat mm. hyvistä valikoimistaan tunnetut K-supermarket, S-Market ja Tokmanni, myös apteekki ja Alko ovat kätevästi vieressä.  Kauppakassien ohella voi lähistöllä täyttää myös mahansa mm. burgerilla, kotiruokalounaalla tai intialaisella makumaailmalla.  Autoihinkin löytyy monipuolista täytettä – Teboil Huttulassa sähköautokin  nauttii oman annoksensa ja biokaasua on saatavilla Joutsan Ekokaasun asemalta!

Pulahda kesäisellä kauppareissulla Joutsan upealla uimarannalla, se odottelee hyppytorneineen aivan keskustan kulmalla.  Rantalentiskenttä, leikkipuisto ja skeittiramppi ovat kauppojen vieressä, myös frisbeegolf-rata kutsuu kävijöitä Teboil Huttulan piha-alueella. Maksuton pumptrack-rata ja ulkokuntosali ovat lyhyen kurvauksen päässä – piipahda ja napostele samalla eväät viihtyisässä Pohvinpuistossa!

Joutsan keskustassa sijaitsevat myös Osuuspankin ja Helmi Säästöpankin konttorit, Onnikaluste sekä useita pienempiä kauppoja mm. Pikkupuodin tehtaanmyymälä, autotarvikeliike ja kirjakauppa. Toteuta myös remonttihaaveesi vierailemalla Rautakauppalassa tai K-Raudassa.

Lähi-ABC Joutsassa voi rentoutua tovin nauttimalla upeasta järvinäkymästä yhdistäen siihen helposti ruokaostokset ja lounas- tai kahvihetken –  mutkatonta ja sujuvaa, tänne pääset myös veneellä!

Asioinnin keskittäminen onnistuu näppärästi myös Leivonmäellä. Ennätät mainiosti herkutella Karoliinan Kestikievarin kuuluisilla leivonnaisilla, ostaa tuliaisiksi Jukolan Juuston Suomen parasta cheddaria ja tankata autosi Teboilin bensapumpulla, vaikka matka-aikataulusi olisi tiukanpuoleinen kuin rallikuskilla. Nämäkin ovat nimittäin ihan Nelostien varressa.  Ja vain muutaman sadan metrin etäisyydellä kylän keskustassa odottelevat Hyvän Mielen kyläkauppa, apteekki sekä Leivon Pub.


10 Hyviä unia Joutsassa!

Viivähdätkö Joutsassa yhtä päivää pidempään? Silloin haluamme tarjota sinulle maistuvia matkoja höyhensaarille. Voit itse valita haluatko nukkua tähtitaivaan alla, kodikkaan hotellihuoneen hyväilyssä vai mutkattomassa mökkimajoituksessa.

Joutsan kirkonkylässä sijaitseva lämminhenkinen Hotelli Aatto ja Elli on tarjonnut matkalaisille tasokkaita majoituspalveluja 1930-luvulta lähtien. Tavanomaisten hotellihuoneiden ohella on Aatosta ja Ellistä saatavissa saunallisia ja keittiöllisiä huoneita. Hotellin yhteydessä toimii myös kahvila sekä A-oikeudet omaava Ravintola Kellari.

Kesäparatiisina tunnetussa Joutsassa riittää mökkejä ja huviloita vuokrattavaksi. Alueella toimii useita mökkivuokraajia, jotka tarjoavat vuokralle kesäisiä keitaita puhtaiden järvien, kuten Päijänteen, Suonteen ja Säynätjärven, rannoilta. Myös ympärivuotista mökkivuokrausta ja maatilamatkailua harjoittavia toimijoita on useita. Mökkilomaan voi mukavasti yhdistää ratsastusta, kärryajeluita, pulahdusta porealtaan hemmotteluun, eräopaspalveluita, monipuolisia vesiaktiviteetteja ja hiljaisuutta etsiville myös luonnon rauhaa. Mainiot sieni- ja marjamaastot ovat lähes kaikkialla ympärillä. Valinnan varaa riittää retkeilyhenkisemmästä varustelutasosta viiden tähden luxukseen – tutustu tarjontaan ja löydät varmasti mieleisesi vaihtoehdon!

Pieni, viehättävä ja luonnonläheinen Tampinmyllyn leirintäalue sijaitsee kirkkaan ja puhtaan Iso-Säynätjärven rannalla. Majoittuminen onnistuu leirintämajassa, vuokramökissä sekä omassa matkailuautossa tai -vaunussa.

Hostelliin tykästyneille Vaihelan tilalla toimiva hostelli on varmasti mieluinen valinta. Majoittuminen onnistu päärakennuksen vierashuoneissa sekä tilan mailla sijaitsevissa lomamökeissä ja rantasaunoissa. Majoittuja voi halutessaan tilata aamupalan ja ruuan ennakkoon.