Liikuntapaikat

Joutsa tunnetaan hyvistä liikuntamahdollisuuksistaan omatoimisesta yksilöharrastamisesta ohjattuun ryhmä- ja joukkueliikuntaan. Satsaamme asukkaidemme hyvinvointiin tarjoamalla myös maksuttomia kunnallisia harrastusmahdollisuuksia. Pyrimme kehittämään ja ylläpitämään monipuoliset harrastusmahdollisuudet ympäri vuoden, jotta aktiivista tekemistä on tarjolla koko perheelle.

Voit lukea vinkit kuinka reippailet rennolla otteella Joutsassa vaikka liikuntaloman merkeissä tai tsekkaa mitä liikuntaneuvojan palveluita kunta tarjoaa.


Tiesitkö? Ampumahiihtäjä Suvi Minkkinen on joutsalainen. Videolla hän muistelee omia lapsuuden harrastuksiaan Joutsassa ja kertoo Joutsan liikuntapaikoista.


Lisätiedot ja tiedustelut liikuntapaikkoihin liittyen (ml. liikuntapaikkojen varaukset):
Varaukset tulee tehdä vähintään kaksi viikkoa ennen tapahtumaa.
Vapaa-aikatoimen päällikkö
Kari Kosunen
p. 0400 530 046
kari.kosunen@joutsa.fi

Liikuntapaikkojen kunnossapidosta vastaa kunnan tekninen toimi.

Liikuntapaikkojen vakiovuorot ja otteluvaraukset


Seurojen ja yhdistysten harrastekalenteri (alle 18 v.)

Seurojen ja yhdistysten harrastekalenteri (aikuiset)LIIKUNTASALIT

Joutsan liikuntahalli (960m2)
Tapiontie , Joutsa

Joutsan liikuntahalli tarjoaa erinomaiset tilat monipuoliseen joukkue- ja ryhmäliikuntaan sekä pelitapahtumiin. Vuonna 2007 valmistuneessa hallissa voi harrastaa mm. salibandyä, lentopalloa, koripalloa, sulkapalloa, tennistä, futsalia ja pöytätennistä. Suihkullisia pukuhuoneita löytyy 6 kpl. Yläkatsomossa on istumapaikat 128 henkilölle ja kenttätasolla vedettäville katsomopenkeille mahtuu 150 henkilöä.

Hallista löytyy kuuluttamo sekä liikuntahallin että urheilukentän puolelle. Liikuntahallin keittiötilasta löytyy perustarvikkeet, joten esim. kahvinkeitto ja ruuan lämmittäminen onnistuvat. Hallin yläkerrassa olevaa luokkahuonetilaa voivat käyttää mm. koulut, liikuntaseurat ja yhdistykset esim. koulutustilaisuuksiin.

Liikuntahallin hinnasto:

joutsalaisetulkopaikkakuntalaiset
1/3 osa halli6 €/h12 €/h
2/3 osa halli12 €/h24 €/h
3/3 osa halli18 €/h36 €/h

Yhtenäiskoulun liikuntasali (300 m2)
Koulutie 2, Joutsa

Koulun liikuntasalissa voi harrastaa lento-, kori- ja sulkapalloa, sählyä, monipuolista jumppaa sekä tanssia (salissa peiliseinä). Liikuntasalista löytyy puolapuut, köydet ja renkaat, erikokoisia ja paksuisia patjoja, kiipeilyseinä sekä jumppavälineitä.
Hinnasto: 6 €/h


Kurkiauran koulun liikuntasali (200m2)
Leivonmäentie 6, Leivonmäki

Koulun liikuntasalissa voi harrastaa lento-, kori- ja sulkapalloa, sählyä, pöytätennistä, jumppaa ja tanssia. Salista löytyy puolapuut ja jumppavälineistöä.
Hinnasto 5 €/h

Tiesitkö? Joutsan liikuntahalli on mm. JoSePan futsal edustusjoukkueen kotihalli.


KUNTOSALIT

Joutsan kuntosali
Koulutie 3, Joutsa

Joutsan keskustan kuntosalilta löytyy laitteet niin peruskunnon ylläpitämiseen kuin vaativampaankin voimaharjoitteluun. Alkulämmön nostatukseen voit käyttää vaikkapa kuntopyörää, soutulaitetta, crosstrainer tai ski-ergo laitetta ja jatkaa siitä puntin nostoon ja lihaskunnon kohottamiseen.

Laitevalikoima kuntosalilla on kattava. Painopakallisista laitteista löytyvät ylä-/alatalja, ristikkäistalja, rotaatiolaite, rintaprässi- /takaolkapäälaite, reiden lähentäjä-/loitontajalaite, polven koukistus-/ojennuslaite ja vatsa-selkälaite. Vapaat painoissa valikoimaan kuuluvat mm. jalkaprässi, Smith -kiskotanko, kyykkyteline, penkkipunnerrus teline, dippi, selänojennuspenkki, vatsarutistuspenkki ja pohjeprässi.

Kuntosali avoinna arkisin klo 7-21.30, la-su klo 7-20.
Joutsan kunnan kuntosali suljettu tutkimus- huoltotöiden vuoksi 23.4.2024 klo 07.00-16.00.


Kuntosalin käyttövuorot


Leivonmäen kuntosali
Leivonmäentie 6, Leivonmäki

Leivonmäen kuntosalilla kompaktissa tilassa onnistuu kätevästi alkulämmittelyt vaikka kuntopyörällä, crosstrainerilla tai soutu-ergolla. Lämpöjen jälkeen on hyvä jatkaa kuntoilua monipuolisilla kuntolaitteilla, salilta löytyy mm. reiden loitontaja-lähentäjälaite, Smith -laite, ylä-/alatalja, reiden ojentajalaite, penkkipunnerrus teline, jalkaprässi istuen sekä nyrkkeilysäkki.

Kuntosali avoinna arkisin klo 7-21.30, la-su klo 7-20.

Kuntosalin käyttövuorot


Ulkokuntosali
Jousitie 54 B, Joutsa

Vuonna 2018 valmistunut ulkokuntosali – Fitness Park – tarjoaa oivan mahdollisuuden hauskaan ja helppoon kuntoiluun vuodenajasta ja vuorokaudenajasta riippumatta. Tekonurmen ja pump trackin välissä olevalle ulkokuntosalille on helppo pistäytyä matalalla kynnyksellä vaikka iltakävelyn yhteydessä tai käydä suunnitelmallisesti lihaskuntoa kohottamassa. Ulkokuntosalista löytyy 7 kpl helppokäyttöisiä lihaskuntolaitteita, joilla pystyy harjoittamaan kehoa kokonaisvaltaisesti. Alkuun pääsee helposti opastaulun ohjeilla tai nappaa laitteen kyljestä QR-koodissa video laitevalmistajan ohjeisiin.

Tsekkaa liikuntaneuvojan vinkit ulkokuntosalille.

Tiesitkö? Joutsan kunnan kuntosalien käyttö on maksutonta – myös vapaa-ajan asukkaille.


URHEILUKENTÄT

Joutsan urheilukenttä
Tapiontie 3, Joutsa

Joutsan urheilupyhätöksikin kutsuttu kestopäällysteinen, vuonna 1984 valmistunut täysimittainen urheilukenttä, josta löytyy suorituspaikat kaikkiin kenttälajeihin. Ratojen pinnat on uusittu vuonna 2017 ja paikattu vuonna 2020. Etusuoran vuonna 2020 rakennettuun katsomoon mahtuu suurempikin joukko kannattajia seuraamaan urheilukisoja.
Kentän ulkopuolella kiertää asfalttirata, jota voi hyödyntää esim. rullahiihdossa, rullaluistelussa ja pyörätuolilla liikkumiseen.


Tekonurmi
Koulutie 3, Joutsa

Vuonna 2013 valmistunut tekonurmikenttä täyttyy kesäisin jalkapallon pelaajista ja löytyypä kentältä myös innokkaita pesiksen harrastajia. Tekonurmella onnistuu niin junnujen pallopelit kuin aikuisten pelit täysimittaisella kentällä, maalejakin on kahta eri kokoa. Kentän laidalle valmistui vuonna 2017 katsomo paikallisen palloiluseura JoSePa:n rakentamana.  


Joutsan kuntoportaat
Tapiontie 3, Joutsa
Urheilukentän laidalla, vuonna 2020 valmistuneilla kuntoportailla onnistuu monipuoliset treenit niin aloittelijalle kuin kovemmassa kunnossa olevalle. Korkeuseroa löytyy n. 11,5 metriä, portaita on 80 kpl, portaan nousu 140 mm/askelma, etenemä jyrkällä osuudella 390 mm ja loivalla osuudella 580 mm. HUOM! Ei talvikunnossapitoa.

Tsekkaa liikuntaneuvojan vinkit kuntoportaisiin.


Leivonmäen urheilukenttä
Leivonmäentie 6, Leivonmäki

Leivonmäen kivituhkapintaiselta urheilukentältä löytyy 300 m juoksuradat sekä hyppy- ja heittopaikka. Urheilukentän keskiosan nurmikenttä soveltuu jalkapalloon ja kentän laidalta löytyy myös beachvolley kenttä.


Muut kentät
Koulujen yhteydessä

Lukion kenttä (koulutie 2, Joutsa), kivituhkapinta, talvella luistelualue
Kurkiauran koulun kenttä (Leivonmäentie 6), kivituhkapinta pesäpalloon ja palloiluun

Tiesitkö? Leivonmäen koulun kentällä kokoontuu kesätiistaisin ahkera harrastepesisporukka.


PELIKENTÄT

Jääkiekkokaukalot / Tennis- ja koripallokenttä

Koulutie 3, Joutsa

Kuntosalin ja tekonurmen välittömästä läheisyydestä löytyy kaksi tenniskenttää sekä ulkokoripallokenttä, jossa kesäisin onnistuu myös muut pienpelit.
Tenniskenttien että koripallokentän käyttö on maksutonta, varaaminen onnistuu kätevästi kenttien vieressä olevan postilaatikon varausvihkoon merkkaamalla. Kentät ovat käytettävissä 1.5.2024 alkaen.

Talvisin alueella on jääkiekkokaukalo, jossa onnistuu niin pipolätkän pelaaminen kuin rusettiluistelutkin.

Leivonmäen jääkiekkokaukalo, Kurkiauran koulun vieressä.


Rutalahden Nuorisoseuran kenttä
Vällyhoilontie 22

1 tenniskenttä
talvisin jääkiekkokaukalo
koripalloteline

Tiesitkö? Pelikentällä onnistuu kesäisin vaikka ulkosählyn pelaaminen – kentän laidat pystyyn ja peli alkakoon!


UIMAHALLI

Uimahalli
Leivonmäentie 6, 41770 Leivonmäki
puh. 0400 396 321

Leivonmäen uimahalli sijaitsee aivan kylän keskustassa, Kurkiauran koulun yhteydessä. Uimahallissa on yksi uima-allas (12,5m x 6 m) sekä miesten ja naisten sauna- ja pukuhuonetilat. Altaan syvyys syvemmästä päästä on 1,5 m ja matalammasta päästä n. 70cm.

Aukioloajat:

Uimahallin yleisövuorot päättyneet 17.4.2024.


Uimakoulut jatkuvat vielä 24.4.2024 asti.

Talvilomaviikolla 9 uimahalli on normaalisti avoinna, mutta vesijumppa- ja vesijuoksuvuoroja ei ole. Vesijuoksuvuorot ja vesijumpat jatkuvat normaalisti viikosta 10 eteenpäin.
Uimahallin korjaussaneerauksen arvioitu alkamisaika on 28.4.2024.


maanantai
tiistai
keskiviikko
torstai

Hinnat:

Kertaliput:
aikuiset4,50 €
opiskelijat, eläkeläiset, työttömät
ja lapset 4-16 v.
2,50 €
alle 4 v. lapsetmaksutta
Sarjaliput (10 krt):
aikuiset36,00 €
opiskelijat, eläkeläiset, työttömät
ja lapset 4-16 v.
21,00 €

Maksutavat käteinen, ePassi ja SmartumPay.

Vesiliikuntaryhmien aikataulut

Tiesitkö? Uimahallista löytyy välineitä monipuoliseen uintiharrastukseen vesijuoksuvöistä lelukilpikonniin.


UIMARANNAT

Joutsan kirkonkylän uimaranta
Uimalantie 7, Joutsa

Joutsan uimala – lempinimiltään uikki ja tellu – täyttyy kesäisin iloisista uimareista, auringonpalvojista ja rantaelämästä nauttivista. Uimala on oiva paikka kaiken ikäisille. Pehmeä hiekkaranta mahdollistaa mukavat hiekkaleikit ja matalassa rantavedessä voi pienimmätkin polskia. Hurjemmille uimareille löytyy hyppytorni. Pukukopeilla on kätevä käydä vaihtamassa ranta- ja uimavaatteet, jonka jälkeen voi istahtaa pehmeälle nurmelle viettämään aurinkoista kesäpäivää. Uimarannalla on myös WC-tilat.

Uimala on auki kesäisin klo 06-22. Pukuhuoneet ja WC-tilat ovat avoinna arkisin klo 10-20 ja viikonloppuisin klo 11-16. Pukuhuoneet ja WC-tilat suljettu 23.6-25.6.2023.


Harjunlahden uimaranta
Harjunlahdentie 571, Leivonmäki

Harjunlahden rauhalliselta uimarannalta löytyvät pukukopit, laituri ja pöydät vaikka retkieväiden nauttimiseen sekä WC-tilat. Uimarannalla ei ole uinninvalvontaa.


Uimarannoista vastaa Joutsan kunta. Teknisen päivystäjä puh. 040 7403354

Uimavesien valvontaa hoitaa Jyväskylän seudun ympäristöterveys

Tiesitkö? Joutsan uimalan hyppytornissa on kolme tasoa korkeuksilla 3,5 m ja 1,5 m sekä 0,5 m.


KUNTORADAT JA HIIHTOLADUT

8.1.2024 Joutsan kk:n valoladut ovat käytettävissä perinteisellä ja vapaalla hiihtotavalla, myös suolenkit ja Tammihaaran latu käytettävissä, jatkossa ladut ajetaan tarvittaessa.

Hiihtolatujen kunnossapito päättynyt 11.4.2024

8.1.2024 Leivonmäen valolatu ja Kurkiauran lähilatu kunnostettu, jatkossa latu ajetaan tarvittaessa.

Kuntoratojen valot ajastettu palamaan pimeän aikaan 07.00 – 21.00.

Joutsan pururadalta löytyy vaihtelevat lenkkimaastot, joista valaistuja ovat 2km, 2,5km, 3 km ja 5 km lenkit ja valaisematon 7,5 km kuntorata. Lenkille voit lähteä kätevästi urheilukentältä (Tapiontie 3).

Talvisin samaisissa maastoissa kiertää hiihtoladut niin perinteiselle kuin luisteluhiihdollekin. Vaihtelevuutta hiihtolenkille saa ampumaradan lisälenkiltä (ns. Suolenkit) Valklammin suolle (2 km ja 3 km) tai laturetkireitiltä Tammihaaraan.
Suolenkeille pääsee kätevästi myös Teollisuustien P-paikalta.

Leivonmäen 1,2 km pitkälle kuntorata pääset lähtemään Kalamiehentieltä. Kurkiauran koulun lähilenkki 800 m.

Leivonmäen kansallispuiston retkilatu

Leivonmäen kansallispuistosta löydät talvisaikaan tunnelmalliset perinteisen ladut (4km, 7 km ja 11km) katso Latukartta. Tulentekopaikka Harjujärven keittokatoksella.

28.3.2024 Leivonmäen kansallispuiston retkiladun kaikki reitit huollettu. Kunnossapito päättynyt keväältä 2024.
Latulinjaus on muuttunut Harjunlahden paikoitusalueen lähtöpaikalla. Lähtö parkkipaikan eteläpäästä ja retkilatu on ajettu parkkipaikkaa vastapäätä olevien kiinteistöjen takaa.


SKEITTIPARKKI JA PUMP TRACK RATA

Skeittiparkki ja Pump Track
Jousitie 54 B, Joutsa

Joutsan PUMP ’N SK8 on pump track-radan ja skeittiparkin yhdistelmä. Radalla onnistuu mainiosti niin skeittaus, skuuttaus, pyöräily kuin rullaluistelukin.  Asfaltoidusta alueesta pumptrack-radan osuus on n. 700 m² ja skeittiparkin 290 m². Vuonna 2018 valmistunut rata löytyy aivan tekonurmen ja ulkokuntosalin vierestä Pohvinpuistosta.

Tiesitkö? Joutsan pump track rataa esiteltiin televisiossa 13.9.2018 


BEACHVOLLEY JA FRISBEEGOLF

Beachvolleykenttä
Puistotie, Joutsa

Upota varpaat hiekkaan kesäisenä päivänä ja tule kaveriporukalla pelaamaan beachvolleyta keskuspuiston kentälle. Vierestä löytyy leikkikenttä ja kiipeilyseinä sekä korisrengas katukoriksen pelaamiseen. Oiva paikka siis vaikka koko perheelle kesäisen päivän viettoon.

Beachovolleykenttä
Leivonmäentie 6, Leivonmäki

Leivonmäen urheilukentällä muun urheilun ohessa onnistuu myös beachvolleyn pelaaminen.


Frisbeegolfrata
Tapiontie 3, Joutsa

Joutsan vaihtelevassa maastossa sijaitsevalla frisbeegolfradalla saa päivän kulumaan mainiosti. 18 korin rata tarjoaa sopivasti haastetta jo pidempään harjoitelleille, mutta mahdollistaa onnistumisia myös vasta-alkajille.

Frisbeegolfrata
Leivonmäentie 6, Leivonmäki

Kurkiauran koululta lähtevä frisbeegolfrata sopii kaiken ikäisille harrastajille.


MOOTTORIURHEILU

Joutsassa on pitkät perinteet monipuolisen moottoriurheilun harrastamiseen niin kesä- kuin talvikaudellakin. Joutsan Seudun Moottoriradalla onnistuu niin ralli cross, drifting, rokkiralli kuin crosscartkin.
Alueen kokonaispinta-ala on noin 70 ha. Ajoharjoitteluradan pituus on 430 m, leveys vaihtelee 32 m ja 100 m välillä ja pinta-ala on 2,65 h. JM-radan pituus on 600-800 m ja rallisprint-radan 3200 m, jossa korkeuseroa on 20 m. Motocross-radan pituus on kaikkiaan 1800 m.

Enduro-ja motocrossrataa hallinnoi Joutsan Moottorikerho.

Talvisin Joutsassa on erinomaiset ja vaihtelevat maastot moottorikelkkailuun. Paikallisella yhdistyksellä Joutsan seudun Lumikissoilla on noin 244 kilometrin kelkkareitistö.

Tiesitkö? MM-rallin osakilpailun reitistö on useana vuonna kulkenut Joutsan sorateillä.


LUONTOLIIKUNTA

Patikointi tai maastopyöräily metsän siimeksessä, kunto- ja luontopolkujen rauhassa on mitä mainiointa vastapainoa kiireelle. Joutsasta löydät monipuoliset mahdollisuudet luontoliikunnan harrastamiseen. Kansallispuistossa voit nauttia luonnonkauneudesta ja rauhasta kävellen tai vaikka maastopyörällä. Vesistöjä pitkin meloen tai veneillen näet Joutsan ihan uudella tavalla. Luontoon tutustuminen onnistuu myös ratsain tai voit lähteä kokeilemaan taitojasi suunnistusalueilla.

  • Leivonmäen kansallispuiston kävelyreitit ja maastopyöräilyreitti
  • Luontopolut Rutalahdenkylällä Koskikaran kierros, Joutsan keskustan lähistöllä Myllykosken pitkospuut (Myllytie 40) ja Valklamminpitkospuupolku. Valklammen polun opastaulu ja lähtö Joutsan vanhalta urheilukentältä (vanhalle urheilukentälle kulkee sivutie osoitteesta Kangasniementie 25).
  • Kalastus -Suonteen kalatalousalue, osakaskunnat, kalastuslupia on saatavilla netistä ja Joutsan keskustasta (myös Viherinkoskenerityisalueen luvat) mm. Grillikahvio Tikanderilta ja Teboil Huttulasta.
  • Melontareitit ja suunnistusalueet

Tiesitkö? Leivonmäen kansallispuistosta löytyy myös esteetön reitti, joka soveltuu kuljettavaksi myös pyörätuolilla tai vaikka lastenvaunujen kanssa.


PUISTOT JA LEIKKIKENTÄT

Pohvinpuisto
Jousitie 54, Joutsa

Pohvinpuisto on mitä mainioin lähiretkeilypaikka aivan Joutsan keskustan tuntumassa. Makkaranpaistopaikka ja katetut pöytäryhmät tarjoavat erinomaisen retkeilykohteen säästä riippumatta. Pohvinpuiston sijainti pump trackin, ulkokuntosalin ja muiden urheilukenttien läheisyydessä mahdollistaa vaikka koko päivän lähiretkeilyn koko perheelle. Puistoon saa vapaasti tulla oman aikataulun mukaan ja tilaa on vaikka useammalle retkikunnalle yhtä aikaa. Nuotiota varten kannattaa varata omat polttopuut.
HUOM! Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa tulia ei saa tehdä!


Keskuspuisto
Puistotie, Joutsa

Keskuspuistossa löytyy monipuolinen leikkialue lapsille, ikäihmisille sopivia ulkokuntolaitteita sekä beachvolley kenttä, ulkokoris ja kiipeilyseinä. ”Änkkä-puistoksi” kutsutulla leikkikentällä on kiipeilyyn, laskemiseen ja monipuoliseen leikkiin soveltuva laiva, keinut, hiekkalaatikko ja pitkä liukumäki, jousikeinu sekä Angry Birds -karuselli. Pöytäryhmän ääressä voi nauttia eväitä.

Kaaripuisto
Valkharjunkaari 11 B, Joutsa

Valkharjun Kaaripuistossa lapset pääsevät touhumaan hiekkalaatikolla, kiipeilemään ja keinumaan. Pöytäpenkki yhdistelmän parissa voi nauttia vaikka eväitä.

Sienipuisto
Huttulankuja 8, Joutsa

Sienipuistossa pään saa pyörälle karusellissa, tuulen kasvoilla voi tuntea keinun kyydissä tai ottaa tavoitteeksi kiipeilytelineen valloituksen. Hiekkaleikit onnistuvat leikkikatoksen ja hiekkalaatikon parissa. Eikä sovi unohtaa huilihetkeä pöytäryhmän ääressä.

Myllypuisto
Myllytie 28, Joutsa

Myllypuistossa leikit onnistuvat niin hiekkalaatikolla, kiipeilyn tiimellyksessä, keinun vauhdeissa ja karusellin pyörteissä. Eväät ja tauon voi viettää pyötäpenkki yhdistelmän äärellä.

Myllypuiston leikkikenttä
Sienipuiston leikkikenttä
Kaaripuiston leikkikenttä