Hyvää joulumieltä kaikille joutsalaisille

Tänäkin vuonna Joutsassa järjestetään perinteiset joululahjakeräykset lapsille ja erilaisia mahdollisuuksia muistaa myös yksinäisiä aikuisia ja vanhuksia. Vuosi 2020 on ollut monille poikkeuksellinen ja haastava koronatilanteen vuoksi. Yhteydenpito läheisiin on vaikeutunut ja monissa kodeissa taloudelliset huolet ovat lisääntyneet lomautusten, sekä töiden vähentymisen tai loppumisen vuoksi.

Tänä vuonna jo kolmannen kerran toteutetaan joululahjakeräys lapsille ja nuorille sosiaalitoimen, neuvolan, kirjaston ja seurakunnan organisoimana. Joululahjakeräyksellä halutaan taata lahja jokaiselle joutsalaiselle lapselle ja nuorelle. Edellisenä jouluna keräyksen kautta lahjan sai yhteensä 47 lasta ja nuorta. Lisäksi muutamat perheet saivat vielä ruokakaupan tai Tokmannin lahjakortin jouluhankintoihin.

Tänä vuonna lahjakeräys toteutetaan samalla tavalla, kuin aiempinakin vuosina. Joutsan perhetyöntekijät Tiina Merima ja Rauno Simo, lastenneuvolasta Satu Tarhanen sekä seurakunnasta Nina Siitari ja Annika Oksanen keräävät lahjatoiveita perheiltä, jotka sitten toimitetaan nimettöminä Joutsan kirjastossa ja Leivonmäen Hyvän Mielen kyläkaupassa oleviin joulukuusiin. Näitä toiveita voi kuka tahansa kuntalainen sitten täyttää hakemalla toiveen kuusesta ja hankkimalla kyseisen lahjan.

Tämän joulun alla joulutoiveita täytetään myös yksinäisten aikuisten ja ikäihmisten osalta. Näitä toiveita kerätään aikuissosiaalityön ja diakoniatyön asiakkailta. Aikuisten lahjatoiveet tulevat samalla tavalla joulukuusiin toteutettavaksi, kuin lasten ja nuorten toiveet. Myös joulukukka yksinäiselle -kampanja toteutetaan yhteistyössä joutsalaisten kukkakauppojen, Kukkatiimin sekä Kukka-Sarin kanssa. Kampanjan aikana paikallisista kukkakaupoista voi käydä ostamassa omavalintaisen joulukukan, jotka sitten eläkeliiton vapaaehtoiset toimittavat joulun alla saajilleen.  Paikallinen ABC-liikenneasema, Tokmanni, K-supermarket ja S-market ovat luvanneet lähteä mukaan lahjoittamalla tuotteita yksinäisille aikuisille jaettaviin joulukoreihin.

Näiden kaikkien kampanjoiden lisäksi vähävaraisia voi auttaa myös Joutsan seurakunnan kautta 1.11.-31.12, osallistumalla Kotimaanavun keräykseen seurakunnan nettisivuilla olevan linkin kautta. Myös Hyvä Joulumieli lahjakortteja tulee Spr:n ja MLL:n kautta jaettavaksi lapsiperheille.

Joulukuuset, joissa on sekä lasten, että aikuisten toiveita, ovat Joutsan kirjastolla ja Hyvän mielen kyläkaupassa 23.11. alkaen ja toiveita voi käydä täyttämässä 7.12. saakka. Joulukukka yksinäiselle toteutetaan samalla aikavälillä. Lahjatoiveita voi esittää jo nyt em. tahoille. Lahjatoiveen esittäminen ei edellytä sosiaalipalveluitten tai diakoniatyön asiakkuutta, vaan kuka tahansa taloudellisesti tiukassa tilanteessa oleva lapsen läheinen voi olla yhteydessä ja esittää toiveen lapsen puolesta.