Joutsan kunnan bränditutkimus: rauhallisuus ja luonnonläheisyys korostuvat

Joutsan kunnan teettämä bränditutkimus paljastaa mielenkiintoisia näkemyksiä kunnan tunnettuudesta ja siihen liitetyistä mielikuvista.

Brändi tarkoittaa yrityksen, tuotteen, palvelun tai henkilön identiteettiä ja mainetta, se muodostuu visuaalisista elementeistä, äänensävystä, arvoista, mielikuvista ja asiakaskokemuksista.

Tutkimuksen toteutti kunnan toimeksiannosta Innolink, ja siihen osallistui yhteensä 912 vastaajaa kahdesta kohderyhmästä: sisäisestä ja ulkoisesta. Sisäinen kohderyhmä tarkoitti tässä tutkimuksessa joutsalaisia ja ulkoinen kohderyhmä Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen maakuntien asukkaita. Tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa Joutsan tunnettuutta sekä kuntabrändimme vahvuuksia ja kehityskohteita. Tulokset osoittavat, että rauhallisuus ja luonnonläheisyys korostuvat sekä sisäisten että ulkoisten vastaajien positiivisissa mielikuvissa Joutsasta.

Joutsan sijainti tunnetaan
Ulkoisen kyselyn vastausten mukaan Joutsan tunnettuus kulttuuri- ja tapahtumapaikkakuntana on vielä yllättävän maltillinen ja erottautumisessa muista kunnista on kehitettävää. Vastaajista 56 % oli Keski-Suomesta ja 44 % Päijät-Hämeestä. He arvioivat Joutsan olevan siisti ja kaunis kunta, jossa on kauniit maisemat ja joka on viihtyisä kesäpaikka. 85% tiesi missä Joutsa sijaitsee ja kysyttäessä keskisuomalaisia paikkakuntia (pois lukien Jyväskylä), tuli Joutsa 5. useimmiten mieleen.

“ Siisti ja kaunis kunta, kauniit maisemat ja viihtyisä kesäpaikka.”

Vapaa-ajan asukkaat tyytyväisiä
Kyselyyn vastanneissa oli myös henkilöitä, joilla on vapaa-ajan asunto Joutsassa. He antoivat kyselyssä Joutsalle varsin positiivisia arvioita. Vapaa-ajan asukkaissa on paljon jopa muuttopotentiaalia – 64% kyselyyn vastanneista vapaa-ajan asukkaista voisi jopa harkita Joutsaan muuttamista.

“Hyvä sijainti monesta päin Suomea, kaunis järviluonto ja riittävät peruspalvelut.”

Kuntalaisten näkemykset
Kuntalaisten näkemykset Joutsan brändistä ovat moninaisia. Esimerkiksi 26 % vastaajista harkitsee muuttoa pois Joutsasta, mutta toisaalta monet pitävät kuntaa turvallisena ja viihtyisänä paikkana asua. Tyytyväisimpiä olivat muualta Joutsaan muuttaneet sekä lapsiperheet. Huonoimmat mielikuvat kunnasta oli koko ikänsä paikkakunnalla asuneilla sekä Leivonmäen asukkailla. Osa kuntalaisista oli huolissaan eri kanavissa näkyvän negatiivisen kirjoittelun vaikutuksesta kuntabrändiin.

“Olen muuttanut Joutsaan vuonna 2023 lopussa ja tykkään asua täällä kovasti. Näen itseni täällä lopun elämääni.”

Eväitä kuntabrändin kehittämiseen
Tutkimus antoi hyviä eväitä kuntabrändin vahvistamiseen. Jatkossa Joutsan tunnettuuden kasvattaminen, erottautuminen muista kunnista ja toivottujen mielikuvien vahvistaminen ovat tärkeitä tavoitteita. Joutsan laadukkaan ja aktiivisen kulttuuritarjonnan tunnettuutta tulisi vahvistaa. Vapaa-ajan asukkaiden potentiaali ja Joutsan sijainti hyvänä pysähdyspaikkana tulisi hyödyntää entistäkin tehokkaammin kuntamarkkinoinnissa.

Tutkimuksen perusteella kuntamarkkinoinnin viestiä kannattaa myös kohdentaa harkitusti eri kohderyhmille, koska sama viesti voidaan tulkita varsin eri tavoin eri käyttötarkoituksisssa. Kyselyssä kysyttiin mitä tarkoittaa erityisesti matkailumarkkinoinnissa käytetty lausahdus “Joutsaisasti”. Sisäinen kohderyhmä piti sanaa synonyyminä negatiivisille asioille, kun taas Joutsan ulkopuoliset vastaajat tulkitsivat sen tarkoittavat esimerkiksi sitä, että “Se tarkoittaa sellaista rennon letkeää tekemistä, ilman turhaa kiirettä tai stressiä. Asiat hoidetaan, mutta omalla tahdilla ja luonnonläheisesti, niin kuin Joutsassa.”

Lisätietoja:
Henna Takala, viestintäsuunnittelija, henna.takala@joutsa.fi
Harri Nissinen, kunnanjohtaja, harri.nissinen@joutsa.fi