Kesän aikana uimarantojen vedenlaatu voi vaihdella

Uimakausi on parhaimmillaan, vaikka heinäkuun alku näyttääkin kolealta. Rantojen käyttäjien on hyvä muistaa, että uimaveden laatuun voi vaikuttaa myös omalla toiminnallaan.

Pienten lasten vaipan vaihtoa ei saa tehdä rantavedessä ja isompien uimareiden tulisi hädän iskiessä käyttää rannalla olevaa käymälää. Sairaana on syytä jäädä aina kotiin. Lintujen ruokkimatta jättämisellä ja omien eväsroskien siivoamisella voidaan puolestaan vaikuttaa lintujen rannoilla viihtymiseen.

Luonnon olosuhteilla on myös vaikutusta uimavesien laatuun. Syanobakteerien, eli sinilevän esiintymiseen vaikuttavat suotuisien sääolosuhteiden lisäksi vesistössä olevien ravinteiden määrä. Sinilevätilanne voi vaihdella nopeasti, ja uimarin tulee tarkastella veden sinilevätilannetta aina ennen uimaan menoa. Mikäli sinilevää esiintyy runsaasti, täytyy uiminen jättää väliin. Joskus myös rankkasateet voivat hetkellisesti heikentää uimavesien laatua.

Virallisen uimakauden aikana 15.6.-31.8. yleisiltä uimarannoilta uimavesien laatua seurataan näytteenotoin vähintään kerran kuukaudessa. Rannan ilmoitustaululta löytyy ohjeistusta rannalla kävijöille ja tiedotetaan, jos rannalle on asetettu käyttörajoituksia. Rannalle mentäessä kannattaakin aina kävellä ilmoitustaulun kautta tarkistamassa ajankohtaiset tiedotteet.

Uimavesien valvontaa hoitaa Jyväskylän seudun ympäristöterveys.