Kotokunta Oy avaa vastaanottokeskuksen Joutsaan

Suomeen on saapunut tänä vuonna noin 42 000 turvapaikan- ja/tai tilapäisensuojelun hakijaa ja määrän odotetaan vielä kasvavan. Tällä hetkellä suurin osa saapuvista on ukrainalaisia lapsiperheitä mutta tulijoiden joukossa on myös muita kansalaisuuksia.

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottokeskustoiminnan useilla alueilla mukaan luettuna Keski-Suomen hyvinvointialue. Kotokunta voitti kilpailutuksen ja avaa 1.12. Joutsaan 150- 300 paikkaisen vastaanottokeskuksen.

Vastaanottokeskuksen toimisto sijaitsee Joutsan keskustan tuntumassa ja tulevat asiakkaat asuvat vastaanottokeskuksen vuokraamissa asunnoissa.

Kotokunta Oy vuokraa asuntoja kunnalta ja yksityisiltä vuokranantajilta. Tällä hetkellä vuokra-asuntoja on toiminnan aloitukseen tarvittava määrä. Vuokra-asuntoja, kaksioita ja kolmioita, voi tarjota Joutsan vastaanottokeskuksen käyttöön 1.1.2023 alkaen.

Vastaanottokeskus järjestää ja kustantaa majoituksen lisäksi asiakkaiden sosiaali- ja terveyspalvelut sekä maksaa asiakkaille vastaanottorahan, jolla he voivat ostaa mm. ruokaa. Vastaanottokeskus kalustaa asunnot sängyillä, pöydillä, tuoleilla ja lampuilla. Asiakkaat saavat lisäksi välttämättömät petivaate- ja ruokailuvälinetarvikkeet.

Asiakkaat tulevat tarvitsemaan erilaista arjen apua ja lahjoitustavaraa. Lisäksi vastaanottokeskus tulee tarvitsemaan apua asuntojen kalustamisessa. Joutsassa järjestetään 11.11.2022 paikallisten järjestöjen yhteistyökokous, jonka jälkeen tiedotetaan mille lahjoitustavaralle on tarvetta ja missä sitä kerätään.

Vastaanottokeskuksen yhteystiedot: Joutsan vastaanottokeskus, Kotokunta, Jousitie 41, 19650 Joutsa, apulaisjohtaja Terhi Tukiainen, terhi.tukiainen@kotokunta.fi