Lapsen oikeuksien päivä pe 20.11.2020

Lapsen oikeuksien päivää vietetään perjantaina 20. marraskuuta. Tänä vuonna se on ensimmäistä kertaa vakiintunut liputuspäivä. Kutsumme kaikki mukaan yhteiseen lapsen oikeuksien päivän liputukseen ja juhlintaan.

Jyväskylän Puistokoulussa nostetaan Lapsen oikeuksien päivänä lippu salkoon aamulla klo 8 yhdessä koululaisten edustajien, lapsiasiavaltuutetun, kansallisen lapsistrategian ja Jyväskylän kaupungin edustajien kanssa. Tilaisuus järjestetään terveysturvallisesti. 

Osana tilaisuudesta tehtävää lähetystä nähdään tasavallan presidentti Sauli Niinistön, eduskunnan puhemies Anu Vehviläisen ja pääministeri Sanna Marinin juhlapäivän videotervehdykset lapsille ja nuorille. Aamun videolähetyksessä näytetään myös Elastisen huikea ja energinen tilaisuutta varten tehty esitys tallenteena.

Tapahtumaa voi seurata suorana lähetyksenä klo 8 alkaen valtioneuvoston YouTube-kanavalla, josta se on klo 9 alkaen katsottavissa myös tallenteena. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkistaa Lapsenpäivä-palkinnon saajat osana juhlintaa. Palkinto on tunnustus ansioista lastenkulttuuria tekeville yhteisöille. Tallenne Helsingin Snellmanin koulun tapahtumasta on katsottavissa 20.11. klo 8.30 alkaen.

Päivän tapahtumat on suunnattu erityisesti kouluille Lapsen oikeuksien päivän juhlintaan.

Lapsen oikeuksien päivä

YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus hyväksyttiin New Yorkissa 20.11.1989. Päivä on vakiintunut lapsen oikeuksien päiväksi, jota muistetaan eri tavoin ympäri maailmaa. Suomessa lapsen oikeuksien päivä on ollut kalenterissa aina vuodesta 2002 alkaen. 

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus, ja sen toteuttamista Suomessa ollaan parhaillaan vahvistamassa kansallisella lapsistrategialla. Strategia ¬-perustuu perus- ja ihmisoikeussopimuksiin ja se valmistuu vuoden 2020 aikana. Sen tavoitteena on aidosti lapsi- ja perhemyönteinen, lapsen oikeuksia kunnioittava Suomi. 

Liputtaminen on arvokas tapa kunnioittaa lapsen oikeuksia, korostaa syytä juhlaan ja muistuttaa, että Suomi on lapsille yksi parhaita maita maailmassa. Samalla se antaa lupauksen siitä, että me kaikki yhdessä teemme työtä vielä paremman lapsuuden eteen.

Lisätietoja:
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, p. 0295 666 858, elina.pekkarinen(at)oikeus.fi, lapsiasiavaltuutetun toimisto, Jyväskylä

Kansallisen lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari, p. 0295 161 177, johanna.laisaari(at)vnk.fi, valtioneuvoston kanslia

Neuvotteleva virkamies Iina Berden, p. 0295 330 069, iina.berden(at)minedu.fi, opetus- ja kulttuuriministeriö, Lapsenpäivä-palkinto

Johtava asiantuntija Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen p. 0295 160 220, tiina-kaisa.laakso-liukkonen(at)vnk.fi, valtioneuvoston kanslia