Palkittu Refugee Film Festival Joutsassa 19.–20.1.

Refugee Film Festival on Helsingissä vuosittain järjestettävä elokuvafestivaali, joka on palkittu korkeatasoisesta ohjelmistostaan ja vaikuttavuudestaan. Se nostaa esille pakolaisuutta käsitteleviä elokuvia sekä pakolaistaustaisia tekijöitä ja luo tilaa rakentavalle, monimuotoiselle ja monikieliselle yhteiskunnalliselle keskustelulle. Refugee Film Festival saapuu kiertueellaan ensimmäistä kertaa myös Joutsaan 19.–20.1. Näytökset ovat maksuttomia ja avoimia kaikille  kiinnostuneille. 

  

Festivaalin ohjelmisto on sekä äärimmäisen ajankohtainen, että juuri Joutsaa varten räätälöity. Mukana on erityinen Ukraina-näytös, lapsille ja perheille suunnattu päivänäytös sekä näiden yhteydessä järjestettävä lasten taidenäyttely ”Dreamworld”, jonka on kuratoinut Haihatuksen residenssitaiteilija Anna Miller. Teoksista vastaavat joutsalaiset ja Joutsassa asuvat kansainvälistä suojelua hakeneet lapset.  
  

Ohjelmiston yhteydessä kuullaan lyhyitä alustuksia ja tarjotaan mahdollisuus keskustella niin itse elokuvista kuin siitä, mikä merkitys taiteella ja kulttuurilla on kotoutumisen näkökulmasta.  
 

Joutsassa esitettävä ohjelmisto koostuu sekä tuoreiden tekijöiden lyhytelokuvista että kansainvälisesti palkituista elokuvista, jotka kaikki tarjoavat näkökulmia globaaleihin kehityskysymyksiin.  Perjantai-iltana esitetään italialaisen Matteo Garronen ohjaama draamaelokuva Io Capitano. Se on kertomus kahden senegalilaisen teinipojan vaiherikkaasta matkasta Italiaan. Elokuva on palkittu muun muassa Venetsian elokuvajuhlilla Hopeinen Leijona-palkinnolla.  Elokuva vie mukaan ihmissalakuljetuksen mustimpiin hetkiin, mutta raakaa realismia tukevat kauniit kuvitelmat ja hallusinaatiot, jotka suojaavat niin Euroopasta unelmoivia teinejä kuin katsojiakin liian rumalta todellisuudelta.  

  

Lauantaina festivaali jatkuu kaikenikäisille katsojille soveltuvalla perhenäytöksellä Onnelin ja Annelin talvi. Iltapäivällä nähdään lyhyitä dokumentteja ukrainalaisten tilanteesta, ja illan päättää Hassan Fazilin huikea dokumentaarinen elokuva Midnight Traveler, jossa seuraamme ohjaajan ja hänen perheensä pakoa Afganistanista. Toisiaan tukien he ylittävät valtioiden rajoja löytääkseen jostain turvallisen paikan, johon perheen on mahdollista asettua. 

   

Linkki ohjelmiston tarkempiin tietoihin: https://rff.turvapaikanhakijoidentuki.fi/kiertue/joutsa/