Visit Joutsan talvilomavinkit

Ensi viikolla eli viikolla 9. vietetään talvilomaa Keski-Suomen alueella. Mitä kaikkea Joutsa tarjoaa lomailijoille? Olit sitten kuntalainen, vapaa-ajan asukas tai matkailija, nappaa tästä vinkit talteen.

Ladulle!

Kuuluisasta hiihtoseurastaan (Joutsan Pommi) tunnetussa pitäjässä on hyvin hoidetut ladut, joita kelpaa sivakoida. Kirkonkylässä on tarjolla hiihtoladut niin perinteiselle kuin vapaalle tyylille. Tarjolla on 2km, 3km, 5km ja 7,5km lenkit. Lisää pituutta hiihtotreeniin saa ampumaradan lisälenkiltä Valklammin suolta (2 km ja 3 km) tai laturetkireitiltä Tammihaaraan. Hoidettuja latuja löytyy myös Leivonmäeltä.

Kuntamme uniikein hiihtolatu sijaitsee Leivonmäen kansallispuistossa. Kansallispuiston retkiladulla pääset sukeltamaan talvisiin suomaisemiin. Retkiladulla on mahdollista nautiskella n. 4km, n. 6,7km ja n. 10km reiteistä. Retkiladulla hiihdetään perinteisellä tyylillä. Lisätietoa retkiladusta luontoon.fi sekä Joutsan kunnan sivuilla.

Laduilla tapahtuu:
Kansallisen hiihtopäivän laturetki ja arvonta 24.2. Leivonmäen retkiladulla. Käy laturetkellä omaan tahtiin kansallisen hiihtopäivän kunniaksi, jättämällä yhteystiedot Harjujärven laavulle osallistut 50 euron arvoisen palkinnon arvontaan.
71. Joutsan hiihdot su 3.3. klo 11. Kansalliset hiihtokilpailut. Kilpaladut 1-7,5km varattu tapahtumalle. Paikalla lukiolaisten puffetti. Tervetuloa seuraamaan kisoja!

Talviretkelle kansallispuistoon

Talvella Joutsan kunnassa sijaitseva Leivonmäen kansallispuisto näyttää itsestään ihan uuden puolen! Kansallispuistossa voi retkeillä edellä mainitulla retkiladulla tai hiippailla omia polkuja lumikengillä tai liukulumikengillä. Myös kävellen voi talvisessa kansallispuistossa retkeillä, mutta huomioithan, että polut tamppaantuvat sitä mukaan, kun puistossa on kulkijoita. Lumisateiden jälkeen voit joutua avaamaan reittiä. Talviseen tulisteluun ja eväiden syöntiin soveltuu mm. Harjujärven laavun tulipaikka.

Lähiretkeilyyn ja luonnon fiilistelyyn soveltuu myös esimerkiksi Myllykosken rauhoitusalue aivan Joutsan keskustan kupeessa.

Välinevuokrausta talviretkille:
Versonalta voit vuokrata välineitä kansallispuistoon: https://versona.johku.com/fi_FI/talvinen-vuokrakalusto-leivonmaki
Lumikenkiä voi lainata myös Joutsan pääkirjastosta ja Leivonmäen kirjastosta (Keskikirjastojen kirjastokortilla)

Liidä luistimilla jalkaan tai lähde pilkille

Oletko sittenkin enemmän jäällä liikkuvaa sorttia? Kun vahva jääkansi peittää kirkasvetisen järviverkostomme, kelpaa selillä reippailla kelkalla potkutellen tai retkiluistimilla liidellen. Varattujen vuorojen ulkopuolella myös kunnan luistelukaukalot ovat vapaassa käytössä. Muista myös tämän talven uutuus eli sympaattinen retkiluistelukenttä kirkonkylän keskustassa.

Jos mieluummin istuskelet jäällä kaloja narraamassa, niin nappaa jakkara ja pilkkivehkeet kainaloosi ja valitse suotuisin paikka pyyntiin. Takaamme, että niitä runsasjärvisessä kunnassamme riittää!

Kelkkasafarille

Voit asettaa takamuksesi alle myös roppakaupalla hevosvoimia ja lähteä kelkkasafarille. Tehokkaalla moottorikelkalla kelpaa koluta paikallisia kelkkareittejä ristiin rastiin. Moottorikelkkailuun erikoistuneen Joutsan Seudun Lumikissat ry:n ylläpitämiä kelkkauria on nimittäin peräti 300 kilometrin edestä ja heidän sivuiltaan tarkistat kätevästi myös uralupiin liittyvät tiedot https://jslumikissat.blogspot.com/.

Kulttuuritarjonta

Heti hiihtoloman alkuun su 25.2. klo 10-13 nautitaan Kitagallerian pihapiirissä yhteisöllisestä lumitaidetapahtumasta. LUMIKITA-tapahtuma on kaikille avoin ja luvassa on mäenlaskukisa, moottorikelkka-rekiajelua, jääveistoksia, napakelkka ja mahdollisuus paistella makkaraa. Tapahtuman arvona on yhteisöllisyys ja se on kaikille ilmainen! Tapahtuman Facebook-sivu: https://www.facebook.com/events/368216909132824

Leffojen ystävien kannattaa tarkistaa löytyisikö Joutsan Kinon ohjelmistosta jotain kivaa ja Taidelaitos Haihatuksen somekanavia kurkkimalla löydät tiedot muun muassa ajankohtaisista työpajoista.

Vesipedoille

Kun ulkoliikunta alkaa tökkimään, voi Joutsassa pulahtaa myös Leivonmäen pienen uimahallin altaaseen. Uimahalli palvelee talvilomaviikolla normaalisti.

Uimahalli avoinna
Maanantai klo 16:00-19:00
Tiistai klo 16:00-20:00
Keskiviikko klo 15:00-20:00
Torstai klo 15:00-19:00

Syö, shoppaile ja herkuttele

Majoituspalvelut, ostospaikat ja ravintolapalvelut löytyvät näppärästi Joutsan kunnan yrityshakemistosta.

Joutsan kunta ja Visit Joutsa toivottavat ihanaa talvilomaa ja kevättalvea kaikille!