Vieraslajit

Vieraslajeja torjutaan Joutsassa kunnan omana työnä sekä yhteistyössä asukkaiden kanssa. Yhteistyötä asukkaiden kanssa pyritään tehostamaan kunnan saatua kolmelle vuodelle avustusta vieraskasvilajien torjuntaan. Tästä voit tutustua avustuspäätökseen ja vieraskasvilajien torjuntaohjelmaan.

Haitalliset vieraslajit ovat ihmisen tuomia ja luontoon levinneitä lajeja, jotka valtaavat elintilaa luonnon omilta lajeilta ja joista on erityistä harmia alueella. Haitalliset vieraslajit tulee hävittää omalta tontilta eikä niitä saa päästää leviämään muualle. Ohjeita vieraslajien tunnistamiseen ja hävittämiseen löytyy vieraskasvilajit.fi sivustolta.  Vieraskasvilaji havainnot voi käydä kirjaamassa laji.fi portaaliin.

Vieraslajien hävittämiseen vaaditaan maanomistajan lupa. Omalta tontilta kunnan puolelle levinneiden vieraslajien torjumiseen ei tarvitse kunnalta erillistä lupaa. Joutsan kunta osallistuu lisäksi soolotalkoot-toimintaan. Soolotalkoot-kohteet on merkitty oheisiin karttoihin. Voit osallistua soolotalkoisiin milloin vain.  Voit myös haastaa ystäväsi tai kollegasi mukaan talkoisiin Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä #soolotalkoot. Vieraskasvien jätelava löytyy osoitteesta Teollisuustie 10, Joutsa ja Leivonmäeltä Lohipolun levikkeeltä.

Klikkaa kartta suuremmaksi
Klikkaa kartta suuremmaksi
Vieraskasvien jätelava

Edellisvuosien tapaan Joutsan kunta jakaa jätesäkkejä ja hanskoja vieraslajien kitkijöille. Niitä on tarjolla kunnan virastotalolla asiointipisteessä osoitteessa Länsitie 5. Lisäksi tarjolla on apua kasvijätteen hävittämiseen. Olisi hyvä, että torjuntakeinot olisivat sellaisia, ettei kasvijätettä synny, mutta mikäli kasvijätettä syntyy, Teollisuustie 10:n pihassa on kontti vieraskasvilajijätteelle. Kontti on paikalla kesäkuun alusta elokuun loppuun. Selvitämme Leivonmäellä kasvijätteelle sopivaa paikkaa ja tiedotamme asiasta myöhemmin. Ehdottoman tärkeää on, että vieraskasvilajijätettä ei viedä kunnan risu ja haravointijätteen keräyspaikalle tai esimerkiksi metsään, jossa vieraskasvilajit voivat levitä hallitsemattomasti. Myös kuljetus keräykseen tulee järjestää peitettynä siten, että esimerkiksi peräkärrystä ei pääse leviämään siemeniä tai juuren palasia ympäristöön.

Vieraslajikasvien torjunta ja hävittäminen vie vuosia, sillä maaperän siemenvarastosta tai juurakoista nousee alkuja tai versoja vuosienkin jälkeen. Ollaan siis kärsivällisiä asian kanssa ja tehdään yhdessä vieraskasvilajiton Joutsa!