Heräteostoksena talo Joutsasta

Minulle muutto Joutsaan oli sekä järki- että tunneperusteinen. Ihastuin taloon ensinäkemältä. Olin menossa hakemaan FB-roskalavalta ilmaista himmeliä, mutta mukaan lähtikin kokonainen unelmieni talo maalta! Nyt oli hyvä hetki toteuttaa haave muuttaa maalle, ja lisäksi löysin täältä elämänkumppanin. Työmatka Joutsasta Helsinkiin on nyt lyhyempi kuin edelliseltä kotipaikkakunnaltani Muuramesta, Päijänteen toiselta puolelta. Nyt ajomatka Helsinkiin vie vain pari tuntia, ennen enemmän. Tämä uusi koti mahdollistaa myös ”tätiratsastajan” haaveen pitää pihassa omia hevosia, kunhan aika antaa myöten.

Joutsassa asumisen ansiosta olen kääntänyt elämässäni uuden sivun, jota voisi kutsua leppoistamiseksi. Takana on joukko kiireisiä ruuhkavuosia ja varmaan vielä edessäkin, mutta täällä on helpompi ottaa etäisyyttä kiireeseen ja nauttia elämisen laadusta. Minun Joutsani on leipää, lämpöä ja oma lauma.

”Joutsassa asumisen ansiosta olen kääntänyt elämässäni uuden sivun, jota voisi kutsua leppoistamiseksi.

Joutsassa voin vaikuttaa oman elämäni lisäksi läheisteni asioihin. Tekemistä löytyy kaikille tekeville käsipareille järjestöjen kautta. Itse olen lähtenyt mukaan kuntapolitiikkaan. Se ei ole täällä kasvotonta, kuten isoimmissa kaupungeissa. Asioita hoidetaan yhdessä kuntalaisten kanssa vaikkapa kauppareissuilla tai hakiessa poikaa kotiin harkoista.

Vajaan puolen vuoden asumisen jälkeen 12-vuotias poikani sanoi, että hän tykkää olla koulussa. Täällä oppii paremmin eikä tunneilla ole häiriöitä. Tämä on pienempien luokkakokojen ansiota – suuri ei aina ole kaunista!

Valitettavasti junarataa ei aikoinaan rakennettu Päijänteen itäpuolelle, mutta omalla autolla pääsee nopeasti kotikylältä keskustaan. Tiet vetävät ja autot ovat turvallisia, joten palvelut ovat 10 minuutin etäisyydellä ja erikoisemmatkin toiveet toteutettavissa tunnin ajomatkan päässä. Bussillakin pääsee etelään ja pohjoiseen nelostien varresta.

En olisi uskonut, että Joutsassa kuulee vielä niin paljon aitoa jousan murretta. Joutsan seutu on vahvimpia perinteisiä murrealueita Suomen historiassa. Ihailen murteella puhuvia ihmisiä. Se on taito, joka yleiskielen myötä on kuolemassa.

Olen alkujaan päijäthämäläinen, kotoisin Lahdesta. Joutsassa olen palauttanut mieleeni hämäläisyyden parhaat puolet. Harkinta on hyve, henkseleiden paukuttelu ei. Täällä tehdään asioita rennolla, vieraanvaraisella otteella. Teot puhuvat puolestaan.

Ihmiset Joutsassa ovat aitoja, välittäviä, eteenpäin katsovia ja suvaitsevia. Se on varmastikin yhteisöllisyyden sivutuote – persoonia ymmärretään ja arvostetaan.

Joutsasta voisi tulla loppuelämäni paikka.

Pauliina Maukonen

”Palvelut ovat 10 minuutin etäisyydellä ja erikoisemmatkin toiveet toteutettavissa tunnin ajomatkan päässä.”

Pauliina Maukonen
Tutkimuskoordinaattori ja tutkija, kuntapolitiikkaa ja hevosia harrastava ulkoilmaihminen
Asuu perheen ja lemmikkien kanssa maaseutumiljöössä, talossa joka on helppohoitoinen ja toimiva


Lue myös muut asumisen tarinat


Tutustu Joutsaisaan eloon!