Torppakuume vei Joutsaan

Minuun iski muutama vuosi sitten kauhea tönökuume. Etsin kuumeisesti pientä talviasuttavaa taloa. Meinasin jo luovuttaa ja ajattelin, että tämä on ihan älytöntä, mutta sitten löysin Willa Ilon! Tönökuumeeseen ei ollut muuta lääkettä kuin oma torppa maaseudulta.

Nyt asun Joutsassa kakkoskodissa, josta on muodostunut ykköskoti. Mieheni vierailee luonani usein, ja lapset pääsevät kätevästi Onnibussilla Helsingistä.

Torppani nimi on Willa Ilo, Se on metsän laidalla, mutta taajamassa. Vanhaa torppaa ympäröi iso puutarha, maakellari, puuliiteri ja puutarhassa oleva pikkutalo, entinen sauna. Olen täällä oppinut, että pienet tilat riittävät. En kaipaa isoja tiloja, vaan pientä idylliä, jossa voi elää rikasta elämää. Parasta on puuhellan tuoma lämpö, ympäröivä rauha ja kivat naapurit. Täällä arki tuntuu sunnuntailta.

Täällä arki tuntuu sunnuntailta.”

10 minuutin kävelymatkan päässä ovat ruokakaupat, käsityökauppa, kirkko, kirjasto, elokuvateatteri, taidelaitos Haihatus, kuntosali, uimarannat, lounasravintolat ja kirpputorit. Palvelut ovat erinomaisia. Jos tarvitsen apua jossain asiassa, aina on ystävällistä ja asiantuntevaa apua saatavilla. Ei tarvitse jäädä yksin ihmettelemään.

Täällä en kaipaa mitään muuta kuin välillä perhettäni ja ystäviäni.  

Joutsassa asumisen ansiosta olen liikkunut enemmän luonnossa, metsäpoluilla ja upeilla pitkospuilla. Erityisesti rakastan metsäpolkuja ja Myllykosken kauneutta, joka säväyttää kaikkina vuoden aikoina. Myös aikuiset lapseni ovat löytäneet metsässä liikkumisen ilon. Koira on omasta mielestään päässyt kotiin, kun pihassa voi vapaasti juosta ja välillä haukkua.

Ihmettelen Joutsassa sitä, miten aktiivinen kylä tämä on. Varsinkin kesällä tekemistä ja kokemista riittää runsaasti. Täällä on monipuolista, omaleimaista ja rohkeaa kulttuuritarjontaa. Sitä voisi tukea enemmänkin! Ihastuin luonnon lisäksi heti Haihatuksen taidelaitokseen ja pieneen elokuvateatteriin, Joutsan Kinoon.

Keskustaan voisi tulevaisuudessa rakentaa lisää tunnelmallisia puutaloja, joissa toimisi kauppoja ja liiketiloja. Tulevaisuudessa Joutsasta voisi tulla seutukunnan kulttuurikeskittymä: pieni kylä suurella sydämellä.

Johanna Barkman

”Ihmettelen Joutsassa sitä, miten aktiivinen kylä tämä on. Täällä on monipuolista, omaleimaista ja rohkeaa kulttuuritarjontaa”.

Johanna Barkman
Psykologi, ratkaisukeskeinen valmentaja ja lyhytterapeutti, koiran kanssa ulkoileva kulttuurin ystävä
Asuu punaisessa mummonmökissä keskellä kirkonkylää


Lue myös muut asumisen tarinat


Tutustu Joutsaisaan eloon!