Juuret Joutsassa

Olen elämäntapaseikkailija. Sydämeni sykkii pehmeille surffiaalloille, lumihuippuisille vuorille, kylmäuinnille, intuitiiviselle liikkeelle ja ennen kaikkea musiikille. Toisaalta haaveilen myös omasta rantatontista ja modernista mökkikompleksista järven rannalla, mutta sen aika ei tunnu olevan vielä.

Sen sijaan syksyllä 2021 muutin poikaystäväni kanssa retkeilyautoon. Asun liikkuvassa kodissa!

Pääosan vuodesta nautin hitaasta arjesta Etelä-Euroopassa, mutta kesän kuukausiksi palaan Suomeen — juurilleni Joutsaan.

Täällä vietin koko lapsuuteni ja nuoruuteni. Nyt kesän vietto Joutsassa tuo elämään selkeyttä ja kaivattua rauhaa. Kaipaan päivittäisiä aamukahveja ulkona, liikkumista luonnossa ja pulahduksia järvessä.

”Vasta kun olin kulkenut kauemmas, ymmärsin, miten upean nuoruuden olen täällä saanut elää.”

Olenkin äärimmäisen kiitollinen, että perheelläni on mökki kirkkaan Suonteen rannalla ja voin viettää siellä aikaa. Se on ainut paikka, minne välillä reissuiltani kaipaan: lämpimiin puusaunan löylyihin ja täyteen hiljaisuuteen, hoitavan luonnon keskelle.

Työskentelin aiemmin sairaanhoitajana, mutta muutama vuosi sitten havahduin siihen, että elämä on muutakin kuin työtä. Sitten opiskelin joogaopettajaksi. En ajatellut hypätä yrittäjäksi, mutta jouduin valitsemaan, kun voimat loppuivat työmäärään. Lopulta oli aika päästää jostain irti ja perustin toiminimen.

Jälkeenpäin katsottuna uupuminen ja se, että elämä pysäytti, on parasta mitä minulle on sattunut. Se pakotti hidastamaan tahtia ja pohtimaan, kuka olen ja mitä elämältä haluan.

Nyt työllistän itseni hyvinvointialan yrittäjänä. Omistan virtuaalisen joogastudion Koti Shalan, järjestän joogaretriittejä ja laulan. Olen diginomadi, eli lähes kaikki työni tapahtuu etänä tien päällä.

En edes uskonut, että palaisin kirjoille kotikuntaani maaseudulle. Vasta kun olin kulkenut kauemmas, ymmärsin, miten upean nuoruuden olen täällä saanut elää. Takapihalta pääsin suoraan hiihtämään ja pitkospuille lenkkeilemään. Leikimme naapurin lasten kanssa metsässä. Kävelin tai hiihdin kouluun ja sain yksilöllistä opetusta pienryhmissä. Ympäristö oli turvallinen ja ainutlaatuinen.

Edelleen Joutsassa on käsittämättömän hyvät puitteet kaikenlaiselle liikunnalle. Täällä myös ihmiset puhaltavat yhteen hiileen ja auttavat toisiaan.

Näen Joutsassa potentiaalia tulevaisuuden luontokohteena. Toivon, että retkeilijät löytäisivät meidän kyläämme. Salaa haaveilen myös hyvinvointihotellin rakentamisesta kotikulmille…

”Olen äärimmäisen kiitollinen, että perheelläni on mökki kirkkaan Suonteen rannalla ja voin viettää siellä aikaa.”

Viivi Lehtonen
Joogaohjaaja, yrittäjä, laulaja ja etätyötä tekevä diginomadi
Asuu retkeilyautossa, kesällä kotipaikkakunnalla Joutsassa ja talvikaudella Etelä-Euroopassa


Lue myös muut asumisen tarinat


Tutustu Joutsaisaan eloon!