Koti palvelujen keskellä

En ole koskaan saanut näin helpolla työpaikkaa: soitin kotihoidon esimiehelle ja kysyin töitä, ja minut pyydettiin saman tien palvelukeskukseen töihin. Olin muuttanut Joutsaan sillä ajatuksella, että hoitajana saan kyllä töitä mistä päin Suomea tahansa. Se piti paikkansa.

Nyt asumme Joutsassa valoisassa kerrostaloasunnossa, kirkonkylän ja kaikkien palvelujen keskellä. Soilen työmatka on nyt viitisen minuuttia kotiovelta terveysasemalle. Risto käy välillä Helsingissä toimistolla, silloin kun ei tee etätöitä täältä kotoa tai mökiltä käsin.

Talomme on kolmikerroksinen, asunto on ylimmässä kerroksessa eikä tänne ole hissiä. Toisaalta meillä on etelän puolelle aukeava 9-metrinen parveke, joka on ihana. Keittiön ikkunasta voimme kurkata aamulla torille, ja näemme heti mitä siellä on tänään tarjolla. Kun käymme torilla, ihmiset ovat mukavia ja tulevat juttelemaan. Joutsaan muutto tuntuu aika kivalta ratkaisulta.

”Keittiön ikkunasta voimme kurkata aamulla torille, ja näemme heti mitä siellä on tänään tarjolla.”

Asunto löytyi kiinteistönvälityssivustolta todella edullisesti. Se oli 1970-luvun kunnossa, ja kauppa sisälsi koko irtaimiston. Oli aika iso homma tyhjentää uusi koti, mutta lähellä on kirpputori, jonne saatiin paljon tavaraa.

Remonttia varten Risto kantoi kaikki materiaalit kolmanteen kerrokseen yksitellen. Onneksi rautakauppa on ihan tien toisella puolella.

Joutsassa on vesistöjä paljon ja joka puolella. Keskustassa tykkäämme todella paljon Myllykosken alueesta ja uimarannasta. Ristolle erityisen tärkeä on kesämökki naapurikunnassa Luhangassa, Päijänteen rannalla. Siellä on helppo käydä nyt, kun välimatka on pieni. Myös Helsinkiin pääsee helposti, ajomatka on vain pari tuntia.

Työpäivät tuntuvat Soilesta täällä lyhyemmiltä, kun työssä on aamuvuoroja ja työmatkaan ei kulu turhaa aikaa. Ristolla työaika on melkein aina, mutta mökillä hänkin laittaa tietokoneen kiinni ja ryhtyy muihin hommiin. Siellä tekeminen ei koskaan lopu; aina riittää puunhakkaamista tai jonkun nurkan korjaamista.

Ollaan aina ajateltu, että Helsinki on kiva kaupunki. Sieltä löytyy mitä tahansa ihminen tarvitsee. Mutta se kaupunki on muuttunut – tai ehkä me olemme muuttuneet. Helsingissä alkoi kyllästyttää ainainen remontti ja ruuhka, ja onhan se myös hirveän kallis kaupunki. Tuli vain tunne, että ehkäpä sitä voisi muuttaa lähelle kesämökkiä, Joutsaan asumaan.

”Keskustassa tykkäämme todella paljon Myllykosken alueesta.”

Soile ja Risto Hirvonen
Myyntipäällikkö ja perushoitaja, luonnossa liikkumista ja mökkeilyä harrastava ex-helsinkiläinen pariskunta
Asuvat valoisassa ja tilavassa kerrostalossa Joutsan keskustassa


Lue myös muut asumisen tarinat


Tutustu Joutsaisaan eloon!