Koti löytyi taideresidenssistä

Kun kuulin, että Taidelaitos Haihatus on myynnissä, innostuin välittömästi. Seuraavana aamuna palasin järkiini. Olin jo kesällä 2015 ollut ensimmäistä kertaa Haihatuksen kesänäyttelyssä taiteilijana, ja päivittelin silloisten omistajien työmäärää. Näytti, että he eivät voisi päiväksikään jättää taidelaitosta yksin. Ajattelin, että tuollaiseen pinteeseen en ainakaan haluaisi itseäni ikinä ajaa. Mutta kun paikka tuli virallisesti myyntiin, päässä tapahtui jokin kilahdus. Olin asunut Helsingissä, ja kaiken kalleus oli alkanut siellä kyllästyttää. Työhuoneen ja muun elinympäristön kustantamiseen meni paljon rahaa. Tietysti myös Haihatus vie rahaa jatkuvasti, mutta välillä pitää vain sulkea siltä silmänsä.

Talon mukana tuli ikään kuin kaupan päälle kaksi henkilöä, jotka asuivat taidelaitoksessa vakituisesti. Se oli merkittävä vaikutin ostopäätöksen tekemisessä: he voisivat pitää taloa pystyssä, jotta voin itse lähteä välillä keikkareissulle.

”Haihatuksessa parasta on, että täällä on tilaa toteuttaa itseään ja tehdä melkein mitä vaan.”

Taidelaitos Haihatus on kolme yli satavuotiasta hirsitaloa, joissa on yhteensä 1500 neliömetriä lattiapinta-alaa. Asuntoja residenssissä on kymmenen. Residenssivieraaksi tulevat taiteilijat asuvat meillä 1–3 kuukautta, ja arki on yhteisöllistä. Aamukahvit juodaan yhteisessä tupakeittiössä, jonka vieressä olen kolme vuotta itsekin asunut. Nyt kokeilen asua vaihteeksi Fantasia-nimisen talon asunnossa. Täällä onkin näköjään omaa rauhaa, mitä en ole osannut oikein edes kaivata. Olen asunut paljon kaupunkikommuuneissa, joten olen tottunut yhteisöllisyyteen. Tosin olohuoneeseeni tulee muutaman viikon päästä jazzbändi keikalle! Tykkään väreistä, mutta tässä asunnossa keittiön vanha hirsiseinä on ehkä liiankin överi: se on joskus maalattu vaaleanpunaiseksi.

Haihatuksessa parasta on, että täällä on tilaa toteuttaa itseään ja tehdä melkein mitä vaan. Metallipaja meiltä tosin puuttuu.

Joutsaan on ollut helppo asettua. Ruohonjuuritason apua on tullut tosi paljon, mikä vähän jopa yllätti. Omat tilat kaikkeen on myös mullistava asia. En oikein osaa kuvitella enää asumista kerrostaloasunnossa. Täällä erillisessä rakennuksessa voi vaikka keskellä yötä soittaa täysillä kitaravahvistimella, ilman että se häiritsee ketään.

Tulevaisuudessa voisin käydä nykyistä useammin Kinossa. Onhan se uskomatonta, että Joutsassa on oma elokuvateatteri. Kun asuu omalla työpaikallaan missä hommia on aina.

Kulttuuri on jo nyt uskomattoman isossa roolissa Joutsassa. Näen, että se tulee olemaan sitä jatkossakin, ja monella tavalla elämän laatua parantava juttu. Uskon, että kulttuurilla ja taiteella on myöskin taloudellista merkitystä – taide voi elävöittää ja elättää.

”Kulttuuri on jo nyt uskomattoman isossa roolissa Joutsassa.”

Risto Puurunen
Taiteilija, Taidelaitos Haihatuksen tirehtööri ja muusikko Cleaning Women -yhtyeessä
Asuu taideresidenssissä, jossa on useita asuntoja, taidegallerian rakennuksia sekä paljon tilaa tehdä ja toteuttaa


Lue myös muut asumisen tarinat


Tutustu Joutsaisaan eloon!