Joutsaisa kulttuurikierros

Tasokkaita taide-elämyksiä

Joutsassa kulttuurielämä on värikästä ja elämyksiä täynnä, etenkin kesällä.

Taidelaitos Haihatus tunnetaan erityisesti jokavuotisesta korkeatasoisesta kesänäyttelystään. Vuonna 2024 Haihatus juhlii 25-vuotista taivaltaan! Lisäksi Joutsansalmen rannassa sijaitsee KITA – Kineettisen taiteen talo, joka on Suomen ja Pohjoismaidenkin mittakaavassa harvinaisuus: se on täynnä kineettistä eli liikkuvaa taidetta.

1700-luvulta peräisin olevan maalaistalon perinnepihapiiriin perustetussa Café Meijerinliiterissä voit kesällä nauttia kahvilapalveluista, galleria Jäähuoneen näyttelyistä ja Suonteen soitto -konserttisarjan sävelistä.


Historian havinaa

Joutsan kulttuurimaisemat huokuvat historiaa ja tarinoita. Kirkonkylän vanhan keskusraitin eli Jousitien vanhimmat liiketalot ovat 1910-luvulta ja kotiseutuyhdistyksen ylläpitämällä Talomuseolla voit tehdä aikamatkan 1700- ja 1800-lukujen talonpoikaiselämään. Kaunis Joutsan kirkko on puolestaan rakennettu jo 1810-luvulla ja keskustan kupeesta löytyy palanen suomalaista panimohistoriaa, vuonna 1876 perustetun panimorakennuksen kiehtovat rauniot. Lisää idyllisiä kohteita löydät lähtemällä seikkailulle kirkonkylän ulkopuolelle Joutsan maalaiskyliin.


Muista myös nämä kulttuuritärpit!

Joutsan kunnan ylläpitämä elokuvateatteri Joutsan Kino toimii Jousitiellä Nuorisoseuran talossa. Kinon ohjelmisto tarjoilee monipuolisesti elokuvakulttuuria kassamagneeteista kiehtoviin indie-elokuviin. Välillä ohjelmistosta löytyy myös muun muassa konsertti- ja balettitaltiointeja.

Jousitieltä sijaitsee käsityökulttuurin mekka Taitoshop, jonka kutomo, kurssitilat, näyttelytila tarjoavat värikästä nähtävää ja koettavaa.

Taiteellista menoa voi jatkaa myös kirjaston vaihtuvien näyttelyiden parissa samalla kätevästi tutustuen vetävimpiin kirjauutuuksiin. Bongaa myös julkiset taideteokset, kuten Joutilas-patsas keskuspuistosta. Kulttuuritapahtumat löydät Joutsan kunnan tapahtumakalenterista.