Luontoreitit ja retkeily


Leivonmäen kansallispuisto

Harjumaisemia, pitkospuita ja tupasvillaa, mäntykangasta ja sinisiä järviä. Leivonmäen kansallispuistossa on erilaisia tunnelmia mistä valita. Puisto sijaitsee Leivonmäellä hieman Joutsan kirkonkylältä pohjoiseen päin. Tule vaeltamaan, retkeilemään, maastopyöräilemään, polkujuoksemaan tai ihan vain nautiskelemaan. Kansallispuisto on auki vuoden jokaisena päivänä! Talvella löydät puistosta myös upean tunnelmallisen retkiladun.

Hiihto kansallispuistossa

Valklammin pitkospuupolku

Pari tuntia Pikku-Lapissa: Ota suunnaksi Valklammin pitkospolku Kangasniementien kyljessä! Maisemat ovat upeat, eikä paikkaa suotta sanota paikallisesti pikku-Lapiksi. Reitin pituus on 4 km, josta pitkospuita noin 1,5km. Polku kulkee myös suota ympäröivällä harjulla.

Lähtö-/päätepiste
Polun alkupiste on Joutsan vanhan urheilukentän laidassa (kentälle vievällä tielle käännytään Kangasniemetieltä osoitteesta Kangasniementie 25 ) ja polun lähtöpisteessä on opastaulu.


Myllykosken rauhoitusalue

Myllykosken rauhoitusalue tarjoaa mieltä hellivän luontoelämyksen aivan Joutsan kirkonkylän kupeessa. Myllykoskessa on monta virtauomaa, joiden yli on rakennettu siltoja. Kosteikkojen ohi pääsee pitkospuita pitkin. Myllykoski on oiva lintupaikka, koski ja Myllynlahti pysyvät sulina ympäri vuoden. Kosken suulla sijaitsee myös lintutorni. 

Myllykosken osoite: Myllytie 40, 19650 Joutsa


Retkipyöräily

Retkipyöräilyreitti Lakeland by Cycle:n Hitonhaudan Sorakierros tuo sinut myös Joutsan upeille sorateille. Reitille osuvat muun muassa Leivonmäen kansallispuiston vaikuttavat maisemat. Bikelandin sivuilta löytyvästä kartasta näet myös reitin varrelle osuvat palvelut ja majoituspaikat.


Haapasuon kosteikko

Joutsan Haapasuon entiselle turvetuotantoalueelle on perustettu Neova Groupin suuri, 111 hehtaarin kokoinen biodiversiteettialue. Alueen 70 hehtaarin kosteikkoalue valmistui tänä vuonna. Kyseessä on valtakunnallisesti yksi Suomen suurimmista entisille turvetuotantoalueille rakennetuista kosteikkoalueista. Kosteikko sijaitsee Leivonmäen kansallispuiston kyljessä ja täydentää näin hienosti Joutsan monipuolista luontokohteiden tarjontaa.

Neova Group on suunnitellut ja rakentanut kosteikon yhteistyössä Keski-Suomen ELY-keskuksen kanssa. Mukana yhteistyössä on ollut myös useita paikallisesti toimivia sidosryhmiä. Kosteikko sijaitsee osoitteessa Harjunlahdentie 216.


Tammimäen näkötorni

Kiipeä torniin katsomaan upeita maisemia! Tammimäki on eteläisen Suomen korkein kohta (242 m) ja sen huipulla on Joutsan kotiseutuyhdistyksen ylläpitämä 18 m korkea näkötorni, josta on hyvät näköalat yli kuntarajojen. Tammimäki on yksi Suomen 93:sta Struven mittausketjun pisteestä.  Struven ketju kulkee kymmenessä maassa Ukrainasta Norjan Hammerfestiin. Näkötorni sijaitsee Tammimäentiellä Pappisen kylässä. Tornille on opaste Korpilahdentien ja Tammimäentien risteyksestä.


Laavut ja nuotiopaikat

Nuotioretkelle Joutsaan! Joutsassa on runsaasti kaikkien käytössä olevia laavuja ja nuotiopaikkoja.

Kirkonkylällä

 • Kotalaavu Joutsan pururadalla, 5km ja 7,5km lenkkireittien risteyksessä.
 • Nuotiopaikka Ison Valklammen rannalla, pitkospolun vieressä
 • Viherin sillan grillikatos, Pertunmaantie 551
 • Pohvinpuiston grillipaikka ja katetut pöytäryhmät pumptrack-radan vieressä, Jousitie 54B
 • Toivolan tilan grillikatos Joutsan seurakunnan mailla, Etelä-Myllyntie

Vähän kauempana

 • Möykkysaaren laavu ja nuotiopaikka Suonteen saaressa
 • Joutorannan laavu (ent. Vallaspellon koulu), Vallaspellontie 48
 • Mieskonmäen uimapaikan laavu (Koiviston ranta), Tapiolantie
 • Junttimäen laavu Pappisen kylällä, polulle pääsee osoitteesta Venetahontie 243
 • Kotiseututalo Simolan laavu (vuokrattavissa, ollut auki talvilomien aikaan) Kuhasenmäentie 12

Leivonmäen kansallispuistossa

 • Soimalammen laavu. Harjujärven esteetön grillikatos ja nuotiopaikka, Joutsniemen ja Lintuniemen laavut, Niinisaaren laavu Niinisaaressa (melontakohde).

Melontareitit

Joutsan upeat vesistöt Puulalta Päijänteelle tarjoavat monia mahdollisuuksia melonnan ja suppailun ystäville. Laske kajakki vesille ja ota suunta kohti seikkailua!